augustin87r Postat Iunie 16, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 16, 2013 Am masurat. Pe C4 am 7,77v indiferent de ce valoare are R10. Fara R10 in circuit tensiunea e 7,84 v. Constat ca amplificatorul intra in oscilatie la o valoare a R10. Sub 4k. Daca R10 e peste 4k nu conteaza cum conectez primarul transformatorelor de iesire ca nu intra in oscilatie. Functioneaza corect amplificatorul? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 18, 2013 Partajează Postat Iunie 18, 2013 Prin R10 se închide bucla de ractie negativă(pozitivă) astfel se poate înţelege că atunci când înfăşurările transformatorului de ieşire sunt inversate se ajunge cu reacţie negativă sau pozitivă după caz ,dumneavoastră trebuie să conectaţi înfăşurările OT de aşa manieră încât să nu oscileze amplificatorul(moment în care aveţi reacţie negativă) ,acum dacă măriţi R10 aşa cum spuneţi...,nu se mai amorsează oscilatia-reacţia pozitivă.Tensiunea măsurată la bornele C4 (catod EL84) este bună desigur contează cu ce tensiune anodică se alimentează etajul final .Nu strică să comunicaţi Ua(etaj final) şi Rc_EL84 adică valoarea R8. Link spre comentariu
augustin87r Postat Iunie 18, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2013 Multumesc pentru raspuns. Anodica dupa filtraj: 286v Tensiunea pe anodul EL84: 265v R1-1,5k R2-33k R3-1,5k R4-150 ohmi R5-1,2M R6-10K R7-1,5k R8-150 ohmi R9-470k R10-47k ---100k R11 - 10k C1,C2-100nf C3,C4-100uF Eu am pus R10 in valoare de 67k ca sa fie intre. In cazul acesta, nu se activeaza bucla de reactie (pot sa conectez infasurarile OT oricum pt ca nu intra in oscilatie). Deci valoarea data de eipt R10 nu e prea buna? Or fi vrut sa zica 4,7k-10k? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 19, 2013 Partajează Postat Iunie 19, 2013 Da având în vedere valoarea R4(150Ω) valoarea rezistenţei R10 trebuie să fie situată undeva 2,2kΩ-4,7kΩ(funcţie de sensibilitatea la intrare şi gradul de reacţie negativă dorit) se poate merge cu 3,3kΩ situaţie în care trebuie să fazaţi corespunzător reacţia astfel încât să fie negativă. Acum dacă sau precizat tensiunile din etajul final pot spune că EL84 este pus să funcţioneze în regim relativ corect ia_0 circa 48mA şi ig2_0 3mA aşadar o disipaţie anodică de 12,4W probabil ar trebui adăugat un 10Ω la R8(150+10=160Ω) pentru 12W disipaţie la anod.Transformatoarele de ieşire par relativ generoase(tola un pic cam groasă) probabil o să obţineţi "rezultate" bune. Link spre comentariu
augustin87r Postat Iunie 19, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2013 Multumesc. O sa pun rezitente de 3,3K. Dar daca nu se activeaza reactia negativa cu configuratia actuala ce rost maia re bucla?transformatoarele sunt bune. Sunetul e frumos... Link spre comentariu
augustin87r Postat Iunie 19, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2013 Nu cred ca m-am exprimat bine. Vroiam sa aflu de ce francezii au pus valoarea respectiva daca nu se activeaza bucla de reactie...? Link spre comentariu
augustin87r Postat Iunie 23, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 23, 2013 Ieri am ascultat la el cam 4 ore in continuu. Se aude foarte bine. Transformatoarele de iesire se incalzesc putin, ceea ce e bine, din cate stiu eu. Acum o sa caut o schema simpla de corector de ton. Cel pasiv pe care il folosesc acum imi taie mult din semnalul de intrare. Am incercat sa ii pun la intrare un corector de ton cu TDA 1524 dar nu imi place cum se aude. Corectia de bas distorsioneaza puternic sunetul.. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 23, 2013 Partajează Postat Iunie 23, 2013 Daca tot doriti sa folositi un corector de ton,asa dupa cum am inteles si pe MP,va recomand schema de mai jos,dar va trebui sa modificati cam totul pe primele doua etaje. In schema este vorba de un foarte frumos si eficient corector de ton,de fapt este o schema dintr-un amplificator DYNACORD si putin modificata pentru a se potrivi unui amplificator de auditie.Condensatorul Cx** poate sa lipseasca,sau ii gasiti o valoare intre 10nF...100nF pentru o redare a frecventelor inalte fara distorsiuni,iar NFB va lipsi in toatalitate in cazul de fata. Eficienta corectorului este de +10dB/-16dB la 30Hz si +10dB/-15dB la 18Khz,corectorul este un activ cu caracteristca de raspuns tip "fluture". Va garantez ca veti fi multumit dar sa fiti pregatit, veti fi "tras de urechi" pentru motivul ca la amplificatoarele de auditie nu se folosesc corectoare de ton (!!!!!). Eu am raspuns cerintei dv.,ce va urma nu-i problema mea... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 24, 2013 Partajează Postat Iunie 24, 2013 În urma solicitări mp(augustin87r) răspund aşa de moment Nu sunt probleme de adaptare, impedanţa de intrare vacuum tube este mare şi respectiv impedanţa de ieşire corector tda-1524 mică aşadar adaptarea nu are de suferit. 1. Acum rămâne să specificaţi sursa dumneavoastră de semnal cd-pc-etc ca să ştim cam ce nivel/amplitudine/tensiune aveţi la ieşire sursă de semnal. 2. Câştigul în tensiune al acestui amplificator http://postimg.org/image/so4qehyxl/ poate fi foarte mare pentru anumite surse de semnal motiv pentru care primul etaj poate fi eliminat funcţie de situaţie (sursa de semnal). 3.La joase pentru un câştig suplimentar +3db puterea la ieşire în sarcină se dublează dacă are cum! (permite etajul final) dacă nu are unde să facă această excursie suplimentară în putere desigur va distorsiona/limita, pentru +6db devine şi mai evident fenomenul... Caut să fiu pe înţelesul dumneavoastră(augustin87r), să admitem că amplificatorul poate furniza 4W sinus-nelimitat în sarcină la ieşire cu corecţia de ton-joase în 0db ,acum ca să nu am probleme/distorsiuni/limitări la joase trebuie să utilizez amplificatorul la 2W în sarcină(0db-joase) dacă acţionaţi corecţia de ton-joase pentru +3db în sarcină la ieşire veţi avea 4W(practic să atins limita superioară în putere fără distorsiuni/limitări). Sau şi mai simplu pentru un amplificator-audiţii cu 2x4W putere maximă în sarcină sinus-nelimitat într-o cameră normală(aprox 16m²) aveţi nevoie de incinte cu spl ≥95db/w/m , setaţi amplificatorul la 2x1w pentru 0db-sursa de semnal(vârfurile provenite din sursa de semnal ating curent +3db)... Rămâne să veniţi cu precizări suplimentare(sursă semnal ,eventual spl incinte etc). În principiu o astfel de abordare cfg. SE de putere mică necesită schemă completă şi boxe cu spl foarte mare. PS. Pentru configuraţii SE de mică putere 2W-5W se recomandă boxe spl 98db/w/m Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 24, 2013 Partajează Postat Iunie 24, 2013 pentru un amplificator-audiţii cu 2x4W putere maximă în sarcină sinus-nelimitat într-o cameră normală(aprox 16m²) aveţi nevoie de incinte cu spl ≥95db/w/mCe este scris in rosu este .... "o veste trista"!!! Incinte cu spl de minim 95dB (real, nu specificatii mincinoase) sunt foarte rare dar si foarte scumpe. Si nici acele incinte nu reproduc 20Hz cu -3dB. La foarte multe incinte vedem 35Hz sau 38Hz cu -6dB si dorim sa scoatem bass! La un amplificator in configuratie SE sa ii pui un corector de ton (de fapt corector pentru bass) este o pierdere de timp si de bani. Daca se doreste mai mult bass varianta cea mai ieftina este construirea unui PP care poate cobora mult mai usor in frecventa si care are atenuare mai mica pe bass iar varianta mai scumpa (daca se doreste sa se ramana la SE) este investitia in boxe cu un SPL ridicat (dar aici mana trebuie bagata adanc in buzunar). Calculul facut mai sus de valderama iti demonstreaza clar ca solutia nu este un corector. Pentru configuraţii SE de mică putere 2W-5W se recomandă boxe spl 98db/w/m este IDEAL dar totusi noi .... trabuie sa ne intoarcem la REALitatea cruda de zi cu zi. Cred ca imi ajung degetele de la o mana pentru a numara in Romania posesorii de boxe cu spl de 98dB/w/m cu 30Hz la -3dB (sa nu fiu sadic sa cer 20Hz cu -3dB ) Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 24, 2013 Partajează Postat Iunie 24, 2013 Pentru "fanatici" cfg.SE(4w-8w) cu un raport foarte bun calitate/preţ se poate procura/cumpăra Cerwin-vega VE-15 impedanţă 8Ω (26Hz-20Khz ,26Hz cu minus 6-8db) sensitivity 95db(2,83Vef/1m).Sau chiar Cerwin-vega XLS-215(deasemeni raport bun calitate/preţ)...Mă servesc zilnic de aceste incinte(VE-15 ,XLS-215)şi nu simt o lipsa/atenuare a frecventelor joase/grave/bas în pasajele muzicale redate(nu utilizez corecţii de ton). Link spre comentariu
augustin87r Postat Iunie 24, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2013 Va multumesc mult pentru explicatii. O sa ma apuc de schema dlui Lazaroiu si o sa va comunic rezultatele pe incintele mele modeste.. Link spre comentariu
augustin87r Postat Noiembrie 8, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2013 Am finalizat amplificatorul. Dupa mai multe incercari, am recurs la un corector de ton cu TDA1524. Sunt multumit de rezultat. O sa mai lucrez si la boxe, sa le imbunatatesc cu filtre. Cam asta e ce a iesit... windows 7 screenshot screen shot windows 7 screen cap Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 8, 2013 Partajează Postat Noiembrie 8, 2013 La urmatorul amplificator ,incearca sa nu mai montezi condensatorii aproape de tuburi,ai observat cit de tare se incing EL84? Link spre comentariu
Den Postat Noiembrie 8, 2013 Partajează Postat Noiembrie 8, 2013 Traseul de masa e gresit,dar daca nu incomodeaza prea rau in functionare asta e.Un surub pare ca da la masa haotic + altu e cam prea aproape de un radiator...Sub c-ul ala legat pune un izolator,nu te baza pe izolatia lui...La condensatorii aia ar merge o banda de aluminiu +izolatie decupata.Macar le prelungeste durata de viata. Sa folosesti o impamantare in exploatare! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum