Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE EL84 cu cablaj

augustin87r

Postări Recomandate

Salutare,Am realizat un amplificator SE cu EL84 din revista Electronique Pratique. O sa postez schema mai tarziu (acum sunt in oras). Din pacate nu se aude absolut nimic in difuzoare. Daca ating un fir de intrare se aude un bazait intr-unul din trafurile de iesire. Bazaitul scade sau creste in functie de cum actionez pot de volum si ton (i-am pus eu un corector de ton pasiv la intrare). In rest in difuzoare nu se aude nimic. Conexiunile sunt foarte bune zic eu. Am verificat foarte bine. Oricum,sa zicem ca nu lipeam bine pinii unei lampi finale,dar la doua?Sa zicem ca lampa de preamplificare nu merge deloc. Dar ar trebui sa se auda de la EL84.Cateva date:Anodica dupa filtraj: 286vTensiunea pe anodul EL84: 265vTens pe primarul trafurilor de iesire: 15v Intre pinul 2 (g1)si 3 (k) - 6,3vDe la g1 la masa 0 v Tuburile(6p14p) din cate stiu sunt noi,chiar par noi,dar nu am avut unde sa le probez. Ar putea fi din cauza lor? Exista asa ceva? Tuburi finale care nu zic nimic? Numai bine,Augustin

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• augustin87r

23

• zal

4

• mișa

4

• mila

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Tensiunea G1 fata de masa 0V nu e in regula.Ar trebui ceva intre -9 la -14V (negativare grila 1).Care e tensiunea pe grila2 ?Tubul e legat ca pentoda sau ca trioda ?

Link spre comentariu

Atentie! Daca se manifesta asa cun zici tu, exista 2 variante:1 Difuzorul nu e legat pe secundarul trafului de iesire. Foarte periculos! Se strapunge traful.Asta poate fi gresala de conexiune sau intrerupere interna in traf intre secundar si o borna de conexiune.Masoara cu un ohmetru secundarul. Trebuie sa aiba impedanta foarte mica, gen 0,1-0.5 Ohmi.2 Ai scurt pe iesire undeva, poate chiar in traf fix pe iesire.Asta exceptind ca e ars difuzorul, intrerupt cablul....Indiferent daca mai exista alte greseli sau nu, daca bazaie traful de iesire TREBUIE sa se auda si in difuzor, cu exceptia situatiilor descrise de mine.

Link spre comentariu

Am rezolvat. Problema erau mufele de iesire. Desi le-am dat cu spray inainte sa le montez, AMBELE erau fie murdare fie cu contactele largite. Nu mi-am facut griji pt ca mufa tata intra ferm in ele.

Aceasta este schema:

Posted Image

Aceasta este revista, la pagina 60.

http://www.pdf-archive.com/2013/05/25/e ... mbre-2010/

Aici e o poza cu montajul in stadiul actual, pt probe. Este construit intr-o cutie de amplificator Electromures 2 x 15w.

Posted Image

Functioneaza frumos. singura nemultumire a mea este corectorul de ton pasiv pe care l-am pus. Estompeaza cam mult din semnal.....

Posted Image

Link spre comentariu

Demonteaza urgent acele mufe de iesire si inlocuieste-le cu niste borne cu surub. Risti sa-ti arzi trafurile de iesire! Mufele alea sunt niste porcarii dupa cum ai si observat. De multi ani s-a renuntat la ele "pe plan mondial".

post-7306-139829631814_thumb.jpg

Link spre comentariu

Poate ar fi mai bine sa lasi finalul fara corectii mai ales pentru faptul ca majoritatea surselor de semnal le au incorporate. Ori si cum trebuie adaptate impedanta de intrare si cea de iesire, cam pe unde ai inserat corectia? Condensatorii de filtrare (banuiesc dreapta sus pe placa) prea apropiati de lampa.

Link spre comentariu

Da, trebuie sa schimb mufele neaparat. Ma bucurasem ca sunt gaurile gata date si intra perfect.Corectorul de ton l-am pus fix dupa mufele RCA de intrare (INPUT in poza). Output-ul l-am pus la potentiometrul de 100k de la intrarea amplificatorului... Sursa sunetului va fi laptopul...Condensatorul e cam aproape, sper sa nu se topeasca izolatia. Normal toate piesele -in afara de lampi- trebuiau sa fie pe partea cealalta. Dar din lipsa de loc am pus piesele mari pe partea placata. Rezistentele sunt pe partea cealalta...

Link spre comentariu

L-am mai aranjat prin carcasa si acum constat ca se incinge transformatorul de alimentare cand cupleaza anodica...Nu cred sa fi facut eu vreun scurt-circuit...

Link spre comentariu

Nu e subdimensionat ca nu facea asa pana sa ma apuc de rearanjat prin cutie. 6,3v/3A ;i 220v/300mA. E suficient.Acum bazaie tare:( S-a intamplat ceva.S-o fi stricat puntea din cauza condensatorilor? Am pus una de 6A/420v. Initial am vrut sa cumpar 6A/560v, dar nu am mai gasit...

Link spre comentariu

Amplificatorul e silentios, dar pe unul dintre canale am mai mult brum decat pe celalalt. La stangul daca pun mana pe membrana cu volumul la minim simt vibratia. La celalalt nu simt nimic... Care sa fie problema?

Link spre comentariu

N-am auzit de punte la 420 sau 560V tens nominală.Legat de brum, probabil acel canal are legăturile de masă mult mai lungi decît celălalt, sau ecranarea mai proastă a intrării, sau stă trioda lîngă trafo de reţea... sînt destule motive.Încă o chestie, ce e cu distanţa de 1mm dintre traseele de masă şi tensiune, în zona cond din stg imaginii? Se lasă măcar 5mm între astfel de trasee.De aia eu nu fac niciodată cablaje în aplifurile cu lămpi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări