Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema jacuzzi

Postări Recomandate

Vizitator aln879

Buna,Am o problema, electrician (experienta medie) fiind am fost rugat sa trag un circuit electric pentru un jacuzii model american.( 1.5kw motorul, rezistenta care incalzeste apa are 2.5kw). Proprietarul nu are cartea doar o plansa a placii de baza. Pe placa legatura electrica trebuie facuta printr-un sir de cleme de trecere: Line 1 , o clema libere , Ground (pamantare) si Line 2 . pe schema placii apar 2 conectori si 240 V. Am citit pe site-ul producatorului Hydro Quip niste manuale de instalare dar sunt cam universale parerea mea, nu specifice pe fiecare model in parte. Americanii au 2 modele de legare: cu 3 fire...(cred ca si in cazul modelului in discutie) si cu 4 fire. Modelul 1 de legare - cu 3 fire presupune : Line 1, Ground si Line 2 ...Fara NUL ?!....Modelul 2 de legare - cu 4 fire presupune: Line 1, Neutral, Ground (pamantare) si Line 2. Pe manualele lor am vazut ca scrie 120v/240 V. Din pacate nici modelul nu se stie exact, doar modelul placii : Hydro Quip 330024A-R4 (model vechi din 2004). Am inteles ca a mai fost un electrician care l-a incercat, la 230, la Line 1 a bagat faza si la Line 2 Nulul. pe faza avea un intrerupator de 6.5A....care normal ca s-a incalzit. S-ar putea ca americanii sa il lege la 2 faze de 120? Daca stie cineva mai multe in legatura cu sistemul electric de la americani sau a mai montat astfel de jacuzii-uri va rog sa ma lamuriti.Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Vizitator LeoGal

Salut,

In SUA se practica si alimentare monofazata pe 3 fire. Adica "reteaua" vine in casa de la un trafo coborator, secundarul avand priza mediana. Extremitatile secundarului sunt Line1 si Line2, iar priza mediana este Neutral (adica nul, deoarece este impamantata). Tensiunea este 120V intre Line1/Line2 si Neutral, respectiv 240V intre Line1 si Line2. Probabil varianta cu 4 fire are Line1, Line2, Neutral si PE (Protective Earth, Ground).

Verifica cum sunt facute legaturile la motor si la rezistenta de incalzire. Daca consumatorii sunt conectati intre Line1 si Line2 atunci sunt pt 240V (ar trebui sa mearga la 220V). Daca sunt conectati intre Line1/Line2 si Neutral atunci sunt pt 120V (se ard la 220V). Fa-ti o idee clara dupa ce inspectezi eventualele etichete aplicate pe motor/rezistenta. Atentie la functia de protectie a Ground, care e legat probabil la sasiul metalic. Daca jacuzzi-ul a fost facut conceput numai pentru piata americana atunci e posibil ca la montarea in Romania sa nu fie indeplinite toate cerintele (frecventa retea diferita, rezistenta de izolatie, tensiune de strapungere izolatie etc.). Recomand prudenta...

Nu am lucrat in SUA, doar am gandit logic si m-am informat...

http://en.wikipedia.org/wiki/Split-phase_electric_power

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări