Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare Condesator Auto pt. Sistem Audio Golf IV

Vizitator Doctorul_TM

Postări Recomandate

Vizitator Doctorul_TM

Ceau baieti,

As dori sa aflu si eu, cu ajutorul celor care sunt mai doxa in domeniu fata de mine, ce tip de condensator auto as avea nevoie pentru urmatoarele componente :

Subwoofer : http://www.blaupunkt.de/index.php?id=2062&tx_ddfproducts2_pi1[view]=1816&no_cache=1&L=1

Statie : http://prorace.ro/products/GTA-2-Amplificator-Blaupunkt-Special-Edition-2011.html

Eu am gasit pe un site ceva de genu :

http://www.car-sound.ro/condensatoare/us-blaster/usb-5473.html

Mentionez ca sistemul ce vreau sa il pun pe masina nu este unul "super-tare" sau vreun OZN, doar imi doresc sa aud un bass in fundal sa fie mai calumea.

De asta am cumparat subwooferul si statia la un pret relativ scazut, aceeasi dorinta fiind si pentru eventualul condensator.

Multam fain ;)

Ceau.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

8

• ratza

2

Top autori în acest subiect

N-am reusit niciodata sa inteleg obsesia unora pentru astfel de condensatori, acumulatorul auto este in sine un condensator imens ( cam asa se comporta ), deci beneficiile sunt aproape inexistente in conditiile in care cablurile de conexiune dintre bornele acumulatorului si bornele de alimentare ale amplificatorului sunt suficient de solide incat sa suporte curentul necesar fara pierderi signifiante, in atare situatie ceea ce sursa deja are din constructie este suficient, punand un asemenea condensator nu cresti nici puterea si nici nu reduci caderile de tensiune in sarcina devreme ce acestea in mod normal sunt dominate copios de caderile pe sursa ridicatoare in sine ceea ce un supercondensator nu poate compensa oricat ar fi de... supercondensator... deci din punctul meu de vedere banii astia ( destul de multi ) pe un asemenea dispozitiv sunt bani aruncati pe fereastra, o chestie de estetica si atat.

Link spre comentariu
Vizitator Doctorul_TM

Ceau Marian,Nu este o obsesie, este mai mult o grija din partea mea.De ce spun grija ?!Pentru ca , nepricepandu-ma in domeniu, am intrebat in stg si dr., pe unu pe altu, iar parerile sunt impartite.Pentru ca unii spun ca nu ai nevoie, alti spun ca ar fi bine sa montezi si un condensator.Logic ca nu as vrea sa mai dau 150-200 lei pe un condensator cand pot sa fac altceva cu banii aia, dar inca nu sunt 100% daca e sa imi cumpar sau NU un condensator.Oricum, multumesc pentru parere.

Link spre comentariu

Rolul unul electrolitic pus pe alimentare, care este in mod normal? rezervor de energie, pentru un riplu de tensiune cat mai mic, cand se vorbeste de tensiune de retea transformata si redresata evident este nevoie de condensator cat mai mare pentru a asigura cat mai eficient energia catre sarcina intre semialternante unde se incarca; cand se foloseste la capatul unui traseu de cc ( mai lung sau mai scurt ) se face pentru a compensa eventualele caderi de pe acel traseu si totodata pentru a anula/atenua eventuale fenomene parazite de pe traseu care ar induce zgomot in acea alimentare, fiind deja vorba despre cc capacitatea necesara este destul de mica, riplul mic deja fiind asigurat de catre condensatorii principali; aici este vorba despre tensiune preluata de pe bornele unui acumulator auto care asa cum am spus se comporta precum un condensator imens ( incomparabil mai mare de 1F ) deci notiunea de riplu de tensiune nu exista, exista insa caderi inevitabile de tensiune pe cabluri, acestea tin de curentul de sarcina si dimensiunile cablului in sine, acestea pot fi compensate cu electrolitici mici existenti deja pe placa; in alta ordine de idei, caderile principale de tensiune in sarcina ( adica la volum mare ) au loc in principal pe sursa ridicatoare in sine, pe tranzistorii de putere, pe traf, pe redresare... chiar pe traseele de pe placa in sine etc, acestea cauzeaza distorsiunile tipice mai pronuntate la frecventele joase unde consumul este mai mare, dar acestea nu pot fi prevenite de nici un condensator oricat de mare ar fi el deoarece au loc dupa acel condensator deci banii cheltuiti pe el sunt risipiti inutil, de acord arata oarecum interesat unul asa mare langa amplif avand si voltmetrul ala, dar asta-i singurul beneficiu, estetica si atat.

Link spre comentariu
Vizitator Doctorul_TM

Rolul unul electrolitic pus pe alimentare, care este in mod normal? rezervor de energie, pentru un riplu de tensiune cat mai mic, cand se vorbeste de tensiune de retea transformata si redresata evident este nevoie de condensator cat mai mare pentru a asigura cat mai eficient energia catre sarcina intre semialternante unde se incarca; cand se foloseste la capatul unui traseu de cc ( mai lung sau mai scurt ) se face pentru a compensa eventualele caderi de pe acel traseu si totodata pentru a anula/atenua eventuale fenomene parazite de pe traseu care ar induce zgomot in acea alimentare, fiind deja vorba despre cc capacitatea necesara este destul de mica, riplul mic deja fiind asigurat de catre condensatorii principali; aici este vorba despre tensiune preluata de pe bornele unui acumulator auto care asa cum am spus se comporta precum un condensator imens ( incomparabil mai mare de 1F ) deci notiunea de riplu de tensiune nu exista, exista insa caderi inevitabile de tensiune pe cabluri, acestea tin de curentul de sarcina si dimensiunile cablului in sine, acestea pot fi compensate cu electrolitici mici existenti deja pe placa; in alta ordine de idei, caderile principale de tensiune in sarcina ( adica la volum mare ) au loc in principal pe sursa ridicatoare in sine, pe tranzistorii de putere, pe traf, pe redresare... chiar pe traseele de pe placa in sine etc, acestea cauzeaza distorsiunile tipice mai pronuntate la frecventele joase unde consumul este mai mare, dar acestea nu pot fi prevenite de nici un condensator oricat de mare ar fi el deoarece au loc dupa acel condensator deci banii cheltuiti pe el sunt risipiti inutil, de acord arata oarecum interesat unul asa mare langa amplif avand si voltmetrul ala, dar asta-i singurul beneficiu, estetica si atat.

Inca odata, foarte interesant ce ai spus, jos palaria pentru cunostintele in domeniu si multam fain pentru raspuns.Pentru inceput o sa montez doar subwooferul si statia, fara condensator.Daca nu are nici un fel de impediment cu "mediul inconjurator" adica masina :) ... atunci nu o sa-l mai montez.Am auzit ieri o opinie de la o cunostinta, care are subwoofer si statie mai puternice decat ce am eu, si nici el nu are condensator pe sistem.Asadar am inceput sa tind spre a nu pune condensator, deci cand o sa-mi fie montat sistemul pe masina, nu o sa optez pentru el.Asta pentru inceput ... pe viitor, sa vad.Oricum multam fain de sfaturi ;)
Link spre comentariu

Ceea ce eu recomand este folosirea de cabluri suficient de solide pentru alimentarea amplificatorului, cabluri cu o sectiune de minim 10mm^2, foarte bine izolate, si trebuie cablu atat pentru plus cat si pentru masa/minus, ambele conectate direct pe bornele acumulatorului, deoarece luarea masei de pe caroserie/sasiu este neindicata, poti introduce in amplificator zgomot indus de alti consumatori ( si-ti pot spune din proprie experienta ca zgomotul pe traseul de masa gresit ales chiar face probleme ), deci cabluri pentru ambele legaturi de alimentare conectate direct la borne si pe cel de + inseriezi neaparat o siguranta de 25-30A ( depinde de puterea amplificatorului ), care siguranta sa fie undeva in apropierea bornei acumulatorului, este o masura de securitate esentiala. Cu alimentarile bine puse la punct n-ai nevoie de nici un supercond care nici nu-i deloc ieftin, ca sa ai bass mai profund, daca amplificatorul este unul de calitate si nu subdimensionat atunci calitatea bass-ului va fi satisfacatoare, daca amplificatorul este chinezarie ieftinache... atunci e ca si cum ai pune motor de mertan ultima generatie, la o vechitura de dacie...

Link spre comentariu
Vizitator Doctorul_TM

@marianKitul de cabluri ce l-am cumparat are in componenta :Cabluri:6,1m - 5,5mm cablu de alimentare1,2m - 5,5mm cablu de conectare la masa6,1m - 2,0mm cablu pentru control5,5m - 4,5mm cablu difuzor6,1m - cablu ecranat RCA1,8m - 1,4” tub protectie flexibil Accesorii:1 buc. mufa siguranta1 buc. siguranta 60A2 buc. conectori combinati7 buc. conectori2 buc. terminal cabluri7 buc. varfuri terminal10 buc. fasete strangere3 buc. suruburiCand o sa mi se instaleze sistemul pe masina, cred ca o sa printez topicul asta, sa-l am la indemana, "just in case" ...Cat despre calitatea amplificatorului, ce am cumparat a fost in functie de cati bani am vrut sa investesc in componente, amplificatorul si tubul de bass, sunt cele din linkurile de mai sus, sper sa iasa bine toata treaba, altfel s-ar putea sa ma aleg cu niste bani dati degeaba :)Vedem ...

Link spre comentariu
Vizitator Doctorul_TM

@marianCred ca la 50lei cat am dat pe el, e in diametru, sincer nu m-am uitat in amanunt la kit, am aruncat o privire sa vad ce continea pachetul, dar nu stiu daca in sectiune sau in diametru.Ma gandesc ca in diametru fiind si pretul mai accesibil.

Link spre comentariu

La pretul asta nu prea ai sanse sa gasesti conductor de 5,5mm diametru in kit, ar fi fost prea frumos...

Deci este sectiunea ( fapt confirmat intr-o documentare ulterioara a mea pe la magazine de profil online ). Atunci ai o mare problema... Ampliful din link vad ca vehiculeaza la descriere puteri intre 120W minim si 380W maxim ( varianta in punte ), sa zicem ca il conectezi in punte ca ai un sub, sa mai zicem ca n-ar fi 380 ci 300W ( arhisuficient ) atunci admitandf un randament global ( amplificare si sursa ridicatoare ) de ~60%, consumul de la acumulator ar fi cam pe la 500W, adica vreo 40A; acuma tu ai cabluri cu sectiune de 5,5mm^2 ceea ce inseamna ca la volum ridicat unde consumul este mare, densitatea ar fi de cam 7A pe mm^2 de sectiune cupru-foarte mult... in ce se traduce asta? in caderi mari de tensiune in sarcina la volum ridicat si regim termic nedorit, in sensul ca conductorul se poate incalzi destul de mult... caderile de tensiune in sarcina vor provoca la randul lor un consum si mai mare de curent din partea sursei care va incerca sa compenseze tensiunea mica primita si... si rezulta putere mult scazuta pe sub la volum ridicat, eu unul nu cred ca un supercond poate suplimenta/compensa un cablu atat de firav, si ti-as sugera ori sa iei alt cablu cu sectiune de minim 10mm^2 ori sa pui 2 din astea in paralel.

O alta problema este cablul de masa care pe langa faptul ca-i la fel de firav, mai este o problema, e prea scurt sa poata fu dus la borne deci iei masa de pe sasiu de undeva, si este o chestie gresita, sa-ti explic si de ce. Curentul circula in mod normal de la plus la minus, deci pleaca de la borna de plus a acumulatorului merge la consumatori si se intoarce la borna de minus prin diferite trasee, multe prin sasiu, fiecare consumator polueaza intr-o oarecare masura traseul de masa, induce un anumit zgomot ( de aici necesitatea de filtre deparazitare la anumite playere ), sistemul electric de aprindere fiidn si cel mai poluant, nu doar o data s-a discutat aici despre necesitatea de a rezolva probleme cu astfel de paraziti la alimentarea unor montaje mai sensibile ( eu insumi am avut probleme cu un player mp3 auto mai demult ), luarea minusului de pe sasiu presupune ca acel zgomot sa fie introdus in amplificator, pe alimentarea sursei, lucru care pe langa faptul ca poate afecta performanta amplificatorului din punct de vedere al calitatii sunetului redat, poate creea chiar si instabilitati in sursa, mai ales in cazul celor stabilizate unde exista un amplificator de eroare deci practic ceri probleme... si asta este motivul pentru care am sugerat sa se ia masa direct de pe borna acumulatorului ca in felul asta te asiguri ca nu preiei nici un fel de zgomot de alimentare ci ceea ce acumulatorul poate oferi.

Succes.

Link spre comentariu

O alta problema este cablul de masa care pe langa faptul ca-i la fel de firav, mai este o problema, e prea scurt sa poata fu dus la borne deci iei masa de pe sasiu de undeva, si este o chestie gresita.

Corect, ăsta e şi motivul pentru care se pune monstruozitatea aia de condensator lîngă amplif.
Link spre comentariu
Vizitator Doctorul_TM

@marian .... Nici nu iti imaginezi cat ma bucur ca am dat peste unu ca tine care are si rabdarea necesara sa explice.

Asadar ...

Din ce ai spus nu imi ramane decat sa contramandez tot, sa nu ma risc sa instalez sistemul asa, pentru ca risc in a incalzi cabluri ceva si sa nu ia dracu foc ceva la masina .... DOAMNE FERESTE ASA CEVA !!!

Nu imi raman decat 2 optiuni :

1. Aman instalarea sistemului

2. Caut cablu de 10mm^2 sau chiar de 20mm^2(este Carsystems la mine in Timisoara, poate au ei ceva), dar atunci imi va trebui si cablu de masa, despre care ai spus ca nici ala nu ar fi chiar ok.

3. Cumpar un alt kit de cabluri, am vazut ceva kituri pe net, unele erau si de 20mm^2

ma gandesc ca ar fi suficient si ar asigura protectie necesara pentru un bun circuit, ca sa nu stau cu griji, dar asta intr-un viitor mai putin indelungat, ca sa ma exprim asa.

Am auzit acum ceva vreme o discutie de-al unui prieten si spunea ca stie pe cineva care si-a instalat subwooferul pe masina si din cauza cablurilor i-ar fi luat foc masina.

(cum si ce i-ar fi luat foc la masina, nu stiu)

Si acum cand ai spus tu de regim termic nedorit, asta insemnand temperaturi ridicate pe cablu, mi-am adus aminte discutia.

Asadar, nu ma risc cu nimic, nu sunt genul de tip care sa ma arda talpile atat de tare incat sa nu mai pot astepta.

Acum daca ma gandesc, nici nu stiu cum ar fi mai ok sa fac.

Sa cumpar alt kit de cabluri, am vazut ca cele cu 20mm^2, pretul ajunge si la 300 lei.

Sau sa cumpar cablurile separat.

Sa te intreb ceva ...

Din tot kitul asta de cabluri ce l-am cumparat, ce e OK si NU e OK ?

Daca este ceva bun din kit, atunci ce as putea sa cumpar separat ca sa completez la kit ?

Poate reusesc cumva sa cumpar alte cabluri separat sau ce mai trebuie la kit, si sa reusesc totusi sa fac kitul functional si in parametri de siguranta buni.

Uite aici o poza cu cablurile din tot kitul, in caz ca ajuta cu ceva.

http://images9.okr.ro/serve/auctions.v7/2013/jan/27/1c7449c0b6ff73f0770804f891fe0ef1-4071855-700_700.jpg

Edit :

Am gasit un kit de cabluri relativ ok ca si pret si din ce spune in descriere pare ok, de 16mm^2.

Doar ca lungimea cablului de masa este scurta si sigur nu ajunge pana la borne.

Daca ar fi ok acest kit de cablu, l-am lua, dar ar trebui sa caut un cablu de masa lung, sa ajunga pana la borne.

http://www.be-loud.ro/produse/Accesorii_instalare/Kit-uri_amplificator/AIV/Kit_16mm/

Link spre comentariu

Am trecut in revista descrierea kitului tau de cabluri si as avea obiectii doar la cablurile de alimentare si la siguranta deci nu are rost sa risipesti bani pe un kit nou, doar cumperi cabluri noi de alimentare cat mai flexibile, cu o izolatie foarte buna si cu conductor util cu sectiunea de minim 10mm^2, in felul asta densitatea la nivel ridicat de consum va fi doar de aproximativ 4A, ceea ce este mult mai bine fata de cei 7A de mai sus mentionati de mine. Cat despre siguranta, mie mi se pare cam mare la 60A pentru ampliful asta, curentul nominal nu cred ca va depasi 40A indiferent de situatie deci cam asa ar putea fi si sigurantam 40 sau 50A, altfel ar putea sa cedeze alte chestii inaintea ei si sa ai surprize neplacute...Referitor la riscurile regimului termic al cablurilor subdimensionate mult, asa cum am mentionat mai sus subdimensionarea se traduce in cadere mare de tensiune, sursa amplificatorului daca este stabilizata va incerca sa compenseze tensiunea mica prin extragerea unui curent mai mare din alimentare ca astfel puterea livrata catre sarcina sa fie mentinuta, asta inseamna cresterea curentului prin acele cabluri=>densitate mai mare=>cadere mai mare de tensiune=>consum mai mare... etc, deci un cerc vicios posibil riscant; daca sursa nu este stabilizata atunci canderile de tensiune in sarcina se vor traduce in caderi si mai mari de tensiune la alimentarile amplificatorului deci la volum mai ridicat distorsiuni pronuntate si sunet neplacut, fara vlaga, de aici se subantelege importanta unor alimentari solide ( foarte solide ), cu cat caderea pe ele este mai mica cu atat ampliful se va comporta mai bine si cablurile se vor mentine mai reci. Imagineaza-ti ca s-ar pierde 0,5V la 40A, asta inseamna disipatie de 20W pe acel cablu, iar eu cred ca pierderea ar fi chiar mai mare la o asemenea lungime deci...Multa bafta.

Link spre comentariu
Vizitator Doctorul_TM

Ceau Marian,

Ar fi ok daca as putea sa cumpar separat cablurile,pentru ca bani de alt kit, momentan nu as avea.

Dar din ce ai mentionat tu este la kitul de cabluri de pe www.be-loud.ro, kitul ce nu il am, doar l-am ochit :)

Referitor la kitul de cabluri care il am deja si din ce am dedus din explicatiile tale, ce am inteles eu (daca gresesc cu ceva, te rog sa intervii) ar fi ca :

1. Pe partea de alimentare, daca cumpar un alt cablu de alimentare de 10mm^2 ar fi suficient ?

2. Referitor la siguranta:

- daca cumpar una de 40A sau 50A ar fi ok ? si de care ar trebui sa iau ? care sa fie ok : de 40 sau 50 ?

3. Referitor si la cablul de masa, tot aceeasi sectiune trebuie sa aiba ? de minim 10mm^2 ? si suficient de lung ca sa ajunga la borna ?

Din ce am dedus din discutiile anterioare cu tine, cam astea 3 lucruri ar fi cele care ar trebui schimbate.

Daca ma insel cu ceva, te rog sa ma corectezi :)

Inca odata multam fain de ajutor ;)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări