Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea Inductantei si a Impedantei unei bobine.

dalu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dalu

17

• cirip

7

• Flor

3

• yo9hrb

2

Top autori în acest subiect

un grip-dip metru sau un gate-dip metru n-ar fi util ?

Nu stiu daca in cazul zecilor/sutelor de mH un asemenea instrument ar fi util. Daca-mi aduc bine aminte, daca nu corectati-ma, asemenea instrumente sant utile in cazul inductantelor reduse utilizate in radiofrecventa. :smt004 :yawinkle:
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator lverestiuc

Am realizat o bobina relativ mare de circa 50 mH, gratie calculatorului de bobine a lui @sorteh (Dumnezeu sa-i dea sanatate ). Am calculat-o ulterior si ,, din creion '' si-mi da o valoare aproape egala . Problema-i ca asi dori sa o masor la un L-metru pentru a-i vedea valoarea exacta a inductantei deoarece anumiti parametrii n-am putut sa-i introduc in calculatorul de bobine cu virgula. Daca exista un user in judetele Sibiu, Alba sau Mures care are o asemenea scula buna l-asi ruga mult sa ma ajute. Vin eu pana la locatia omului si aduc si de :drinkers: :partyman: :smt030 :bere: PS M-am uitat la pretul unui LC-metru si mi se pare stupid sa dau atatia bani doar pentru o singura masuratoare. :smt017 :smt009 :smt018 :smt089

SalutUite ca cheltuind in jur de 500.000lei ,iti poti face o punte LC performanta,cu autoscalare,cu precizie a masuratorii de max. 1%.Si crede-ma ca vei putea masura orice inductanta smd sau o inductanta ,,normala,, .Nu uitati ca aparatul e cu autoscalare si cu precizie de max 1%.Sper sa aveti si voi satisfactia mea dupa ce veti realiza montajul,dupa ce ani intregi am trait cu senzatia ca numai cu bani multi iti poti face ceva precis si bun...Pentru detalii suplimentare,nu ezitati sa ma contactati.In suma precizata nu a intrat costul carcasei aparatului,care ramane a fi confectionata la latitudinea fiecaruia.
Link spre comentariu

SalutUite ca cheltuind in jur de 500.000lei ,iti poti face o punte LC performanta,cu autoscalare,cu precizie a masuratorii de max. 1%.Si crede-ma ca vei putea masura orice inductanta smd sau o inductanta ,,normala,, .Nu uitati ca aparatul e cu autoscalare si cu precizie de max 1%.Sper sa aveti si voi satisfactia mea dupa ce veti realiza montajul,dupa ce ani intregi am trait cu senzatia ca numai cu bani multi iti poti face ceva precis si bun...Pentru detalii suplimentare,nu ezitati sa ma contactati.In suma precizata nu a intrat costul carcasei aparatului,care ramane a fi confectionata la latitudinea fiecaruia.

Salut. :yawinkle: Avand in vedere faptul ca-i realizata cu microcontroller ( puntea LC) eu unul renunt din start sa o construiesc. Nu am timpul si nici ,, nervii '' necesari pentru a ma apuca de invatat teoria si programarea microcontrollelor . Oricum, multumesc pentru postare. :smt006 :smt006
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator celblack

"Daca vreau precizie mare, masor rezonanta cu un cond de valoare cunoscuta. "

Imi puteti spune si mie cum se masoara rezonanta. Ce scule imi trebuie?Si care-s formulele? Acum caut pe forum si pe net cum se face treaba asta. Doar ca nu m-am lamurit inca si ma gandeam ca poate e cineva pe faza. Multumesc!
Link spre comentariu

Imi puteti spune si mie cum se masoara rezonanta. Ce scule imi trebuie?

Iti trebuie un generator de semnal si un osciloscop sau un voltmetru de tensiune alternativa care sa mearga la frecventa la care lucrezi. La rezonanta tensiunea pe circuit trece printr-un maxim.

Si care-s formulele?

F=1/(2*Pi*Radical(L*C))Cirip
Link spre comentariu
Vizitator celblack

Hai sa vedem daca am inteles: Bobina si condensatorul se leaga in paralel; se leaga o rezistenta in serie cu bobina; se conecteaza generatorul de semnal la circuit si se genereaza frecvente pana descopar la ce frecventa am tensiunea maxima. In cazul in care se foloseste multimetrul, condensatorul se alege astfel incat frecventa de rezonanta sa fie in domeniul de lucru al multimetrului (in cazul meu max. 400Hz). Inductanta bobinei stiu in ce zona se invarte.Daca folosesc calculatorul ca generator si semnalul trecut prin amplificator e bine? Adica o sa fie capabil sa ofere o tensiune de iesire constanta indiferent de variatia frecventei?Mai ramane problema determinarii exacte a valorii condensatorului, pt ca, in cazul meu, bobina ar trebui sa aiba o inductanta de 1.72 mH deci capacitatea minima a condensatorului pentru ca frecventa de rezonanta sa se situeze sub 400Hz este de aprox. 92 microF. Multimetrul meu poate masura condensatori de max. 20 microF. As putea lega in serie un condensator sub 20 microF cu unul de (sa zicem) 100 microF. In cazul acesta n-ar fi cam imprecisa determinarea?Imi cer scuze daca am fost neclar in exprimare. Multumesc!

Link spre comentariu

Cu semnalul din calculator nu cred ca rezolvi mare branza. Iti trebuie un demnal sinusoidal. Alta chestie: condensatorul ala de 92 de micro ar trebui sa fie nepolarizat. Iti incape pe usa?Mai bine faci rost de un osciloscop ca sa urmaresti maximul semnalului. Merge la frecvente mai mari, deci poti folosi un condensator mai mic.

Link spre comentariu
Bobina si condensatorul se leaga in paralel; se leaga o rezistenta in serie cu bobina

Nu inteleg descriere schemei. Probabil ca ai vrut sa spui ca rezistenta se pune in serie cu gruparea LC paralel. Oricum, rezistenta iti afecteaza factorul de calitate si daca nu are valoarea care trebuie, te pacalesti. Ca sa scapam de griji, foloseste schema din figura. SUrsa de semnal trebuie s afie de impedanta joasa, cum ar fi un amplif audio sau iesirea de SPKR de la placa de sunet. _NU_ merge cu iesirea de linie a placii de sunet ptr ca are impedanta mare si buleste Q-ul.

Daca folosesc calculatorul ca generator si semnalul trecut prin amplificator e bine?

Da.

Adica o sa fie capabil sa ofere o tensiune de iesire constanta indiferent de variatia frecventei?

Suficient de constanta ca sa iti sara in ochi rezonanta.

As putea lega in serie un condensator sub 20 microF cu unul de (sa zicem) 100 microF.

Nu. Capacitatea echivalenta la conectarea a 2 conzi in serie este mai mica decat oricare din cei 2 conzi din circuit. Formula capacitatii echivalente "Ce" este: 1/Ce=1/C1+1/C2 sau dupa cateva calcule simple: Ce=(C1*C2)/(C1+C2)

Cirip

Link spre comentariu
Vizitator celblack
As putea lega in serie un condensator sub 20 microF cu unul de (sa zicem) 100 microF.

Nu. Capacitatea echivalenta la conectarea a 2 conzi in serie este mai mica decat oricare din cei 2 conzi din circuit. Formula capacitatii echivalente "Ce" este: 1/Ce=1/C1+1/C2 sau dupa cateva calcule simple: Ce=(C1*C2)/(C1+C2)

Cirip

Ma refeream la faptul ca pentru a afla cat mai exact capacitatea unui condensator, pe care scrie 100 microF dar poate sa aiba intre ...sa zicem 95 si 105 microF, sa-l leg in serie cu un condensator sub 20 microF astfel incat capacitatea echivalenta sa fie in domeniul de masurare al multimetrului meu, adica max 20 microF. Din "Ce" urmand sa determin capacitatea condensatorului mai mare pe care-l folosesc in montaj.

Ca sa scapam de griji, foloseste schema din figura.

Deci sa masor tensiunea la bornele condensatorului...

Schema mea era asta:

Link spre comentariu
Vizitator celblack

Mai bine faci rost de un osciloscop ca sa urmaresti maximul semnalului. Merge la frecvente mai mari, deci poti folosi un condensator mai mic.

Ideea este ca nu am de unde sa fac rost de osciloscop. De aceea condensatorul trebuie sa aiba valoare mai mare de 92 microF ca sa ma incadrez in domeniul de lucru al osciloscopului (max 400 Hz).Va multumesc pt raspunsuri!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări