dalu Postat August 10, 2006 Partajează Postat August 10, 2006 Am realizat o bobina relativ mare de circa 50 mH, gratie calculatorului de bobine a lui @sorteh (Dumnezeu sa-i dea sanatate ). Am calculat-o ulterior si ,, din creion '' si-mi da o valoare aproape egala . Problema-i ca asi dori sa o masor la un L-metru pentru a-i vedea valoarea exacta a inductantei deoarece anumiti parametrii n-am putut sa-i introduc in calculatorul de bobine cu virgula. Daca exista un user in judetele Sibiu, Alba sau Mures care are o asemenea scula buna l-asi ruga mult sa ma ajute. Vin eu pana la locatia omului si aduc si de :drinkers: :partyman: :smt030 :bere: PS M-am uitat la pretul unui LC-metru si mi se pare stupid sa dau atatia bani doar pentru o singura masuratoare. :smt017 :smt009 :smt018 :smt089 Link spre comentariu
Flor Postat August 11, 2006 Partajează Postat August 11, 2006 Da' cu un osciloscop nu se poate? Sau mai sigur cu un frecventmetru? Adica pui un condesator in paralel pe bobina si obtii un circ oscilant. Mai departe e banal.Pt chestii din asta mi-am construit oscilatorul universal din (Dzeu s-o odihneasca) Conex Club. Si a cantat din prima.. Link spre comentariu
dalu Postat August 11, 2006 Autor Partajează Postat August 11, 2006 Da' cu un osciloscop nu se poate? :supz: Ba se poate. Acasa n-am nici frecventmetru , nici osciloscop, iar ,, sculele '' de la serviciu sant sub orce critica. Daca m-as lua dupa alea , nu m-as apropia nici pe departe de ceea ce a reiesit din calculatorul lui @sorteh. De aia sant dispus sa ma deplasez intr-un judet invecinat (sau in jud. Sibiu) pentru o masuratoare ,, cinstita '' cu un aparat dedicat. :rock: Link spre comentariu
niq_ro Postat August 11, 2006 Partajează Postat August 11, 2006 da' nu poti alimenta printr-un transformator sau chiar direct de la retea bobina in serie cu o rezistenta.. bobina va avea impedanta de 2*pi*f*L si cu rezistenta ai un divizor de tensiune.... Link spre comentariu
dalu Postat August 11, 2006 Autor Partajează Postat August 11, 2006 da' nu poti alimenta printr-un transformator sau chiar direct de la retea bobina in serie cu o rezistenta.. bobina va avea impedanta de 2*pi*f*L si cu rezistenta ai un divizor de tensiune.... Genial @niq_ro !!!! :smt115 :idea1: :salute: Dar te rog acu` ajuta-ma putin si in continuare. Bobina nu poate fi alimentata de la retea deoarece are rezistenta in CC de doar 1,5 ohms. :smt073 :smt073 . Pentru determinarea cu o precizie cat mai mare a inductantei bobinei, intentionez s-o inseriez cu un rezistor de 0,0383 ohms, 1 %, 25W ( e singurul pe care-l am de putere si precizie rezonabila ). In acest caz, care este valoarea tensiunii de CA pe care s-o aplic grupului serie L+R, astfel incat sa ma pot folosi de precizia rezistentei in favoarea citirii cat mai fidele a caderilor de tensiune ? Si daca stau sa ma gandesc , cred ca n-o sa mearga, daca tocmai atunci am o fluctuatie in retea care in secundar sa se traduca prin 0,5 V ( sa zicem) , se duce draq toata masuratoarea. :smt017 :smt102 Si o mica corectura pentru care te rog sa nu te superi 2*pi*f*L nu este impedanta , ci reactanta inductiva a bobinei :prayer: :prayer: :prayer: . Link spre comentariu
Craciun Postat August 11, 2006 Partajează Postat August 11, 2006 Construieste un astabil cu 555 pe o frecventa cunoscuta (datasheet 555)alimentat de la o baterie si la iesire ii pui un divizor rezistenta + bobina ta si masori Uc.a. pe bobina si din formule deduci L. Succes ! Daniel Link spre comentariu
yo9hrb Postat August 11, 2006 Partajează Postat August 11, 2006 Construieste un astabil cu 555 pe o frecventa cunoscuta (datasheet 555)alimentat de la o baterie si la iesire ii pui un divizor rezistenta + bobina ta si masori Uc.a. pe bobina si din formule deduci L. Succes ! DanielSi nu conteaza faptul ca astabilul nu scoate semnal sinusoidal? Formulele, dupa cate stiu, sunt pentru semnale sinusoidale. Conteaza di/dt. Daca avem un semnal dreptunghiular dt este f. mic. Atat imi amintesc de prin liceu, daca gresesc va rog sa ma corectati (nu sunt de meserie electonist, nici macar nu am studii de specialitate). Link spre comentariu
cirip Postat August 12, 2006 Partajează Postat August 12, 2006 dalu,Nu merge cu astabil ptr ca masuratoarea trebuie facuta in regim sinusoidal. De fapt s-ar putea si cu semnal dreptunghiular, dar se complica metoda de calcul.Ideea lui niq_ro este corecta, asa ca voi dezvolta putin pe baza ei. De fapt si eu masor la fel, doar ca folosesc un generator de audio si imping frecventa un pic mai sus. Daca vreau precizie mare, masor rezonanta cu un cond de valoare cunoscuta.Acuma... Nu baga direct la priza. Nu pune rezistenta aia de 0,03 ca nu foloseste la nimic. Daca rezistenta bobinei e deja de 1.5 ohmi, aia de 0,03 nu mai conteaza.S-o luam batraneste. 50mH la 50Hz are modulul reactantei inductive de 2*pi*50*50e-3=15.7 ohmi. Daca bagi un curent de 100mA (ceva rezonabil), tensiunea pe bobina e de ordinul a 1.5V. Inseriaza cu bobina o rezistenta in jurul a 20 de ohmi. Motivele: 1) sa fie de cel putin 10 ori mai mare decat rez de DC a bobinei tale si 2) tensiunile pe bobina si pe rez sa fie comparabile. Conecteaza ansamblul serie RL la secundarul unui traf care scoate 3...6Vac. Masoara tensiunea la bornele ansamblului serie (deci la bornele secundarului, in sarcina) si tensiunea numai pe bobina. masuratorile le poti face cu un aparat de masura digital. Valoarea inductantei va fi: L=(1/2*pi*f)*((R*UL)/radical(U^2-UL^2))Am notat:R=rezistenta serie cu bobina (R=aprox 20 de ohmi)U=tens la bornele secundarului, in sarcinaUL=tensiunea numai la bornele bobineif=frecventa retelei=50HzAm neglijat rezistenta DC a bobinei. Daca doresti calcul mai precis, refac formula luand in considerare si rez bobinei.Cirip Link spre comentariu
Blind Postat August 12, 2006 Partajează Postat August 12, 2006 Pe post de generator de semnal poti sa utilizezi un soft pentru calculator care sa-ti genereze exact ce frecventa ai nevoie. Precizia este mult mai mare. Este cunoscut faptul ca frecventa tensiunii de la priza nu este exact 50Hz (cel putin asa ne-au pacalit profii pe la scoala). Cauta "sinewave" pe http://www.electronics-lab.com (mi se pare ca este la sectiunea PC) functioneaza perfect (l-am testat pe osciloscop) Iti recomand sa folosesti o frecventa mai mare de 150Hz, daca nu ai o placa de sunet bazata (eu nu am ) Link spre comentariu
dalu Postat August 14, 2006 Autor Partajează Postat August 14, 2006 dalu,Nu merge cu astabil ptr ca masuratoarea trebuie facuta in regim sinusoidal. De fapt s-ar putea si cu semnal dreptunghiular, dar se complica metoda de calcul.Ideea lui niq_ro este corecta, asa ca voi dezvolta putin pe baza ei. De fapt si eu masor la fel, doar ca folosesc un generator de audio si imping frecventa un pic mai sus. Daca vreau precizie mare, masor rezonanta cu un cond de valoare cunoscuta.Acuma... Nu baga direct la priza. Nu pune rezistenta aia de 0,03 ca nu foloseste la nimic. Daca rezistenta bobinei e deja de 1.5 ohmi, aia de 0,03 nu mai conteaza.S-o luam batraneste. 50mH la 50Hz are modulul reactantei inductive de 2*pi*50*50e-3=15.7 ohmi. Daca bagi un curent de 100mA (ceva rezonabil), tensiunea pe bobina e de ordinul a 1.5V. Inseriaza cu bobina o rezistenta in jurul a 20 de ohmi. Motivele: 1) sa fie de cel putin 10 ori mai mare decat rez de DC a bobinei tale si 2) tensiunile pe bobina si pe rez sa fie comparabile. Conecteaza ansamblul serie RL la secundarul unui traf care scoate 3...6Vac. Masoara tensiunea la bornele ansamblului serie (deci la bornele secundarului, in sarcina) si tensiunea numai pe bobina. masuratorile le poti face cu un aparat de masura digital. Valoarea inductantei va fi: L=(1/2*pi*f)*((R*UL)/radical(U^2-UL^2))Am notat:R=rezistenta serie cu bobina (R=aprox 20 de ohmi)U=tens la bornele secundarului, in sarcinaUL=tensiunea numai la bornele bobineif=frecventa retelei=50HzAm neglijat rezistenta DC a bobinei. Daca doresti calcul mai precis, refac formula luand in considerare si rez bobinei.Cirip ok @cirip, vreau, daca binevoiesti sa ma ajuti, un calcul cat mai precis in asa fel incat sa fie luata in considerare rezistenta in CC a bobinei. Am sa caut un instrument mai de ,, Doamne ajuta '' care sa-mi poata masura cat mai precis cei aproximativ 1,5 ohms ( mie cei 1,5 ohms mi-au rezultat din calcul, respectiv din tabelele care arata cati ohms are un conductor de Cu de o anumita lungime, in functie de cati ohms per metru arata tabela respectiva ) , iar ulterior am sa-ti comunic valoarea exacta a rezistentei in CC. Multumesc anticipat. :prayer: :prayer: :smt006 Pe post de generator de semnal poti sa utilizezi un soft pentru calculator care sa-ti genereze exact ce frecventa ai nevoie. Precizia este mult mai mare. Este cunoscut faptul ca frecventa tensiunii de la priza nu este exact 50Hz (cel putin asa ne-au pacalit profii pe la scoala). Cauta "sinewave" pe http://www.electronics-lab.com (mi se pare ca este la sectiunea PC) functioneaza perfect (l-am testat pe osciloscop) Iti recomand sa folosesti o frecventa mai mare de 150Hz, daca nu ai o placa de sunet bazata (eu nu am ) Ideea-i in pricipiu buna, sa vedem ce parere are si @cirip. Multumesc pentru sprijin. :prayer: :prayer: :smt006 :drinkers: Link spre comentariu
Flor Postat August 15, 2006 Partajează Postat August 15, 2006 ...Este cunoscut faptul ca frecventa tensiunii de la priza nu este exact 50Hz (cel putin asa ne-au pacalit profii pe la scoala)....Scuze pt divagatie..Ba cam este. ...Pe vremea lui Ceasca stiu sigur nu era..Se plangeau colegii de la metrou si din (Radio)TVR ca au probleme datorita celor 46-47Hz. Am vazut convertizoare de frecventa care o restabileau la cei 50..Niste dulapuri mari, pt ca alimentau echipamente "flamande" de KW..Dar de prin '96 tot intru intr-un dispecerat energetic care are frecventmetre puse pe reteaua de alimentare. Asa ca am vazut ca sunt cei 50Hz. Practic, energeticieni au uitat de problma asta de anii buni. Evident ca mai exista si accidente, dar 47Hz nu mai sunt o regula....Pe de alta parte, hai sa vedem -adica sa calculam- cat influenteza faptul ca in loc de 50 avem 49.89Hz. Adica va rezulta o eroare de ..% Oricum, sunt convins ca nici condensatorii nu sunt exact ce scrie pe ei, deci si ei trebuie masurati "la sange" inainte...Fiind vorba de rezistente mci trebuie sa masori si sa ieie in calcul totul, inclusiv rezistenta cablurilor, a sondelor aparatului, etc, etc..Morala. Precizia e buna, dar hai sa nu devenim sclavii ei. Concluzia. Daca urmezi calea descrisa de predecesorii mei si iei semnal din secundarul unui traf mi se pare imposibil sa nu reusesti. Un aparat digital, -de ex DT9205- care are si frecventmetru si capacimetru, cu indicatie de tipul 1999- NU costa mai mult de 30RON. Cu factura si bon..Am mai scris ca am mai cumparat 1 acum 2 saptamani. Asa ca e greu sa fiu convins ca nu poti obtine precizii suficient de bune cu asa ceva. Mai ales ca am stat sa il compar cu o punte HP si nu am fost deloc dezamagit...Evident ca un metrolog profesionist va dorii 7 cifre inainte si inca 7 dupa virgula, dar chiar e cazul? Bobina in discutie este dedicata unei aplicatii de metrologie, sau altceva SUPERPROF? Atunci chiar e cazul de scule PROFI.. Link spre comentariu
cirip Postat August 15, 2006 Partajează Postat August 15, 2006 Sunt de aceeasi parere cu Flor. Daca cineva are date concrete in legatura cu deviatia actuala a frecventei retelei de la 50Hz, il rog sa posteze. Pana atunci vom considera eroarea neglijabila. Formula in care se ia in considerare si rezistenta sirmei bobinei este: EDIT: Formula postata initial este gresita. L=radical((UL^2*(R+RL)-(U*RL)^2)/(U^2-UL^2))/(2*pi*f) ****************************************************************** EDIT: Formula corectata ca urmare a observatiei userului sckump. L=radical((UL^2*(R+RL)^2-(U*RL)^2)/(U^2-UL^2))/(2*pi*f) Unde am notat: UL-tensiunea la bornele bobinei U-tensiunea la bornele ansamblului serie RL R-rezistenta serie cu bobina RL-rezistenta sirmei bobinei f-frecventa la care se face masuratioarea, 50Hz in cazul nostru Bafta si revino cu rezultate. Cirip Link spre comentariu
dalu Postat August 15, 2006 Autor Partajează Postat August 15, 2006 ...Este cunoscut faptul ca frecventa tensiunii de la priza nu este exact 50Hz (cel putin asa ne-au pacalit profii pe la scoala).... Evident ca un metrolog profesionist va dorii 7 cifre inainte si inca 7 dupa virgula, dar chiar e cazul? Bobina in discutie este dedicata unei aplicatii de metrologie, sau altceva SUPERPROF? Atunci chiar e cazul de scule PROFI.. Nu-mi trebuie ,, scule '' superprofesionale, dar determinarea valorii inductantei bobinei trebuie sa fie cat mai exacta, si este destul de critica in sensul ca la modificarea frecventei aplicate bobinei cu un singur Hz, modulul impendantei acesteia se modifica cu circa 0,5 ohms Sunt de aceeasi parere cu Flor. Daca cineva are date concrete in legatura cu deviatia actuala a frecventei retelei de la 50Hz, il rog sa posteze. Pana atunci vom considera eroarea neglijabila. Formula in care se ia in considerare si rezistenta sirmei bobinei este: L=radical((UL^2*(R+RL)-(U*RL)^2)/(U^2-UL^2))/(2*pi*f) Unde am notat: UL-tensiunea la bornele bobinei U-tensiunea la bornele ansamblului serie RL R-rezistenta serie cu bobina RL-rezistenta sirmei bobinei f-frecventa la care se face masuratioarea, 50Hz in cazul nostru Bafta si revino cu rezultate. Cirip OK, multumesc mult. Am sa revin cu rezultatele finale. Sant curios si eu cum ,, bat '' aceste rezultate cu cele din calculatorul de bobine a userului @sorteh: http://www.elprod.ro/diy/forum/FiltreDi ... tor%20.htm Link spre comentariu
cirip Postat August 16, 2006 Partajează Postat August 16, 2006 Pentru putin, dalu.Uite si un fisier excel care sa-ti usureze calculele Cred ca utilizarea e intuitiva, dar daca nu, intreaba.Cirip Link spre comentariu
Flor Postat August 16, 2006 Partajează Postat August 16, 2006 Off topic, dar poate folositor..Ieri am fost in dispeceratul energetic al "fabricii" mele. (As vrea eu sa am o fabrica).Seful de acolo mi-a confirmat de vre-o 10 ani nu mai sunt probleme cu frecventa, care s-a stabilizat la 50,00 Hz. Din motive de adaptare la UE, schimburi energetice cu alte tari, etc.In respectivul dispecerat au sisteme pe baza de PC care afiseaza o multime de indicatii, inclusiv frecventa, cu 2 cifre dupa virgula. Evident ca datele sunt memorate tabelate si afisate la cerere, ca sa vezi ce a fost acum n zile, ani, etc..Repet, nu sunt energetician. Si mai adanc nu o sa sap. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum