Vizitator Dafy Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 Salutare!La carcasa PC-ului am doua LED-uri conectate prin molex 12v (nu stiu daca e serie sau paralel, dar daca e nevoie ma pot uita). Ele nu se leaga direct la placa de baza ca la celelalte PC-uri. Ca sa functioneze, ele aveau un rezistor. Acel rezistor s-a ars si acum nu stiu ce culori avea (adica de cat era).Nu stiu nimic despre LED-urile de pe carcasa, nu stiu de cat sunt. Ce rezistor sa iau? Sau ce LED-uri (x2) si ce rezistor sa iau ca sa lumineze cat mai bine si fara probleme la 12v? Se poate sa leg doua leduri fara rezistor la 5v? Link spre comentariu
wally_gatter Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 De regula majoritatea LED-urilor nu au rezistenta de limitare incorporata. Presupunand ca si al tau face parte din majoritate ,inseriezi cu fiecare LED cate o rezistenta de 1k pentru 12V (calculat ptr LED rosu ) sau una de 300 de ohmi cazul de 5V acelasi LED , dar sa nu inseriezi cele doua LEDuri.. Link spre comentariu
Vizitator Dafy Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 pe mine m-ar ajuta sa le leg pe 5v. Si atunci voi cumpara doua rezistente de 300 ohm si le voi pune la fiecare LED, iar legare celor doua LED-uri+Rezistente la 5v, le voi face paralel. E bine asa?Ambele fiind alimentate de la acelasi fir.LED-urile sunt albe si cred ca e de dimensiune mai mica decat cele normale. (cred ca e dimensiune medie) Link spre comentariu
wally_gatter Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 Daca le legi la 5V atunci doar in paralel merg , fiecare cu rezistenta lui de limitare . Daca le legai la 12V se puteau inseria si se punea o singura rezistenta (de alta valoare). Link spre comentariu
Vizitator Dafy Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 asta voi face maine, voi cumpara doua rezistente de 300 ohmi, le voi pune pe fiecare led si le voi lega in paralel pe 5v. E posibil sa se fi ars vreun led odata cu rezistenta?Daca nu gasesc rezistenta de 300 ohmi, iau mai mare un pic sau mai mica?(pentru 5v paralel) Link spre comentariu
wally_gatter Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 daca nu gasesti de 300 poti lua de 330 de ohmi. Daca s-a ars rezistenta aia.. posibil sa se fi ars LED-ul , cu toate ca eu cred ca in momentul arderii s-a intrerupt si LED-ul a scapat.. Link spre comentariu
Vizitator Dafy Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 am gasit pe acasa o placa de baza de la o sursa si e plina de rezistenta de toate culorile. Le pot lua de acolo? Ce culori trebuie sa aiba? Toate au 4 linii colorate, insa nu stiu cum se calculeaza dupa culori. Link spre comentariu
leo 17 Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 ce te chinuii dute la magazin ia rezistorii de 1k cati iti trebuie le lipesti de leduri si daca ai tub contractibil pui pe rezistori si pe piciorusele de la led si ai rezolvat problema Link spre comentariu
Vizitator Dafy Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 ce te chinuii dute la magazin ia rezistorii de 1k cati iti trebuie le lipesti de leduri si daca ai tub contractibil pui pe rezistori si pe piciorusele de la led si ai rezolvat problemam-am dat batut oricum, ca acolo sunt de ordinul 100k.pana la urma iau de 300 sau de 1k? Link spre comentariu
leo 17 Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 poti si sa pui 2 in paralel de 1 k pt 5 v sau una pt 12 v Link spre comentariu
Vizitator Dafy Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 cred ca o sa cumpar si led-uri sa fiu sigur ca functioneaza. O sa calculez acolo ce rezistor imi trebuie, in functie de voltaj si mA. am gasit formula asta: R=(Vs-VL)/I si adopt la o valoare mai mare standard si ar trebui sa mearga perfect.Cred ca pentru unul alb ar fi R=5v-4v/0,015mA undeva la 66,66 ohmi, deci ar trebui cam de 100 ohmi. Ma gandesc ca daca rezistenta e prea mare nu va mai lumina cat trebuie. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 Caderea de tensiune pe LED nu e la fel , ci difera de la LED la LED... Ce LED e ala care are 4V cadere de tensiune? Link spre comentariu
Vizitator Dafy Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 am citit ca de obicei LED-urile albe si albastre sunt pe 4v. oricum o sa intreb acolo de cat sunt si o sa calculez pe loc rezistenta. Link spre comentariu
Vizitator Dafy Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 am cumparat doua LED-uri albe de 3v si 20mA, doua rezistenta de 100 ohmi si le-am legat in paralel pe 5v. Cred ca era mai bine sa pun o rezistenta mai mare, ca lumineaza prea puternic.Va multumesc pentru sfaturi! Link spre comentariu
wally_gatter Postat Mai 22, 2013 Partajează Postat Mai 22, 2013 pentru 20mA trebuia sa lasi 100 de ohmi pe un LED .. Ajungea 75% din curentul maxim pentru a prelungi viata LED-ului ceea ce insemna 15mA cu o rezistenta de aproximativ 130 de ohmi ,( poti pune si de 120) . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum