Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop diy

TESSLA

Postări Recomandate

Buna seara! Am realizat osciloscopul prezentat aici http://danyk.cz/osc.html doar ca am folosit tubul 8LO29I. Osciloscopul functioneaza...doar ca as vrea ca trasa sa se intinda pe tot ecranul. In situatia actuala, ramane aproximativ un centimetru atat in partea dreapta cat si in parta stanga a ecranului, neutilizat. Cum as putea sa "lungesc" trasa de asa natura incat sa folosesc toata suprafata utila a ecranului? Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• TESSLA

3

• Nostalgic

3

Top autori în acest subiect

Tensiunea de alimentare a amplificatorului pe orizontala este prea mica sau factorul de amplificare e prea mic.Verifica , si ne vei spune ce rezultate ai obtinut.Sau accelerarea spotului este mai mare la acest tub folosit . la tipul de tub folosit in schema proiectata aceeasi tensiune de accelerare avea exact efectul dorit.Eu sint de parere sa mai scazi inalta tensiune.Am enumerat citeva motive care duc la acest efect.

Link spre comentariu

Tensiunea de alimentare e ok, un pic peste 300 de volti. Cred ca problema e la amplificare. Ca atare unde ar trebui sa umblu...la rezistentele de 820 ohmi din catodul lui ECC85?

Link spre comentariu

Or fi tensiunile de alimentare in regula, dar pentru tubul 5LO... , nu pentru 8LO....,Era necesar sa compari parametrii acestor doua tuburi si asa concluzionai ce era necesar sa modifici.Marind tensiunea pe placile de "X" se poate largi trasa.

Link spre comentariu

Pai am comparat...diferenta mare nu e in ceea ce priveste tensiunea per milimetru pentru placile de deflexie. Dupa cum se poate vedea si in imaginile cu osciloscopul realizat in pagina cehului, raman portiuni de ecran neutilizat....Deci...unde ar trebui sa umblu in schema osciloscopului? Din cate inteleg eu una din triodele din balonul dublei triode ECC85 din centrul schemei, e responsabila de amplificarea orizontala, iar cealalta trioda se ocupa de amplificarea verticala. Dar poate gresesc eu....

Link spre comentariu

Incearca sa modifici rezistentele de 1,5 Meg ce alimenteaza placile de X , la amplificatorul cu ECC85 nu ai ce sa modifici.Si o alta cauza:Daca acceleratia spotului este mare,tensiunea pe placile de X fiind mai mica nu se poate baleia spotul pe toata suprafata tubului,deci trebuie sa micsorezi acceleratia micsorind tensiunea pe anod 2, numai in acest fel placile de X baleiaza trasa de un capat la altul.Experimenteaza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări