Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OP TL072 si termocupla K.

Cilibiu

Postări Recomandate

Am facut schema de mai jos. Schema o folosesc intr-o statie de lipit.Schema functionaza foarte bine, pana in punctul unde rezistenta de la letcon este alimentata.Problema este in felul urmator.Cand rezistenta de la letcon este alimentata, tensiunea de la iesire scade cu 100mV, dar asta doar cand este alimentata rezistenta letconului, in rest nu am probleme si nici variati.Rezistenta letconului este alimentata separat, am incercat chiar cu alta sursa, intre rezistenta si termokupla nu exista nici un contact electric.Ce poate fi? am incercat sa implementez condesatori, dar nui dau de cap.Pana acum nu am avut probleme de genul atunci cand am folosit OP-uri, si de aceea chiar nu stiu ce poate avea si ce sa ii fac.Tl-ul este alimentat cu +/-12V.Am ales TL072 deoarece amplifica logaritmic, (aproape acelasi grafic logaritmic ca si termokupla K).Ce pot face in acest caz?Cu respect.

post-15533-139829629891_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

8

• ratza

3

• Ticu

3

• miron1947

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cu ce alimentati rezistenta (continuu sau alternativ)?Sa fie un cuplaj inductiv sau capacitiv intre rezistenta si termocuplu?Puteti sa departati (pentru un experiment, fiindca pana la urma tot vor trebui alaturate) rezistenta de termocuplu, ca sa vedeti daca se atenueaza cuplajul?

Link spre comentariu

Rezistenta este alimentata in AC ,dar am probat si in DC si in CC si acelasi rezultat.Termocupla nu o pot separa de rezistenta, nu permite letconul.Numai bine.

Link spre comentariu

TL072 nu amplifică logaritmic în configuraţia pe care ai pus-o tu. E foarte posibil să ai o buclă de masă, mai ales că termocupla aia livrează tensiuni infime.

Link spre comentariu

Ciudat fapt ca in simulare este logaritmic, iar in realitate se comporta exact ca in simulare.Cu alt op, graficul logaritmic este aiurea, asta este singurul cu OP07 care au aproape acelasi grafic.Daca temperatura reala este 40 grade, am 400mV la iesire, la 250 grade am 2,52V, abatere 2 grade, iar la 500 grade, am 5,07V, 7grade abatere nu este o problema, cel putin nu am nevoie de AD595.Insa numi explic fenomenul , am masurat tensiunea de pe termocupla, si cand se alimenteaza rezistenta , nu apare vreo variatie in tensiune, adica ce pot vizualiza xx.x mV, mai exact nu am nici o variatie in 0.xmV.

Link spre comentariu

Termocupla K livrează 2,023mV la 40 de grade şi 20,644 la 500. Cîştigul în tensiune e de 24,5 în schema ta. Nu ai cum obţine 5,07V cu el. Probabil că rezistenţa aia de 10k e de fapt de 1k, rezultînd un cîştig de 236, care e mai aproape de adevăr. Cei 100mV variaţie la ieşire înseamnă 0,424mV diferenţă la intrare, adică măsori vreo 490 de grade în loc de 500. Cu siguranţă ai probleme cu legăturile de masă. Firul de la termocuplă trebuie să fie lipit fix pe pinul de masă al rezistenţei de 10k din schema ta. Masa rezistenţei de încălzire trebuie să fie luată cît mai aproape de sursa de alimentare pentru a nu influenţa. Cel mai bine ar fi să pui o poză cu cablajul.

Link spre comentariu

Da am gresit in schema, rezistenta este de 1k in realitate.Am pus multimetrul pe intrare , si de ex am 11.2mV asta parca era la 350 grade si cand am alimentat rezistenta , valoarea a ramas nemiscata la alimentarea ei, circa dupa 1 secunda a inceput sa urce cea ce e normal, insa dupa OP atunci cand alimentez rezistenta , valoarea scade brus si instant cu 100mV.Pinul de masa nu este luat de langa rezistenta, poate asta e problema, os a testez. Poze cu cablajul pot da, dar nu stiu daca are vreo relevanta, este facut pe cablaj test, insa fara prea multe strapuri si fara fire ca "punti".

Link spre comentariu

OP-ul este alimentat din 2 surse TRACO POWER 24V >>> 12VV cu separare galvanica intre IN si OUT.Sunt 2 alimentate la 24V CC si la iesire sunt inseriate ca sa pot face +/-12V, filtrare este ok.Aceasi problema am avut si cand am folosit 7812 si 7912, si am crezut ca problema este de la regulatoare, si am schimbat cu sursele TRACO, dar problema persista.Nu am incercat sa alimentez din ACC sau Bateri, ca doar eu il folosesc la retea. Si daca ar fi ok pe ACC tot nu ma ajuta daca nu rezolv problema atunci cand este la retea.Eu totusi ma gandesc sa nu creeze un camp inductiv langa termocupla si montajul sa fie influentat.Am uitata sa pun ociloscopul pe termocupla sa vad ce se intampla cu semnalul cand alimetnez rezistenta.Dar daca problema este inductiva, cum o anulez? chiar habar nu am cum pot anula, in CC as banui cum, dar in AC?

Link spre comentariu

Ideea era ca in etapa asta trebuie identificata cauza erorii si de-abia dupa aceea se poate incerca eliminarea ei (daca e posibil).De asta propuneam alimentarea complet independent de retea, ca sa vedem daca se transmite ceva prin retea (prin alimentare).De asemenea se poate masura termocuplul cu un instrument independent, care sa puna in evidenta daca variatia provine de la intrare.O masura de eliminare a unei tensiuni induse este ecranarea cablurilor de legatura cu tresa metalica legata la masa montajului, si ecranarea montajului in intregime in carcasa metalica.

Link spre comentariu

OP-ul este alimentat din 2 surse TRACO POWER 24V >>> 12VV

Poate cand intervine consumul letconului, scade tensiunea pe una dintre ele sau ii creste riplu.

Cei 24V nu scad cand este alimentat letconul?

Link spre comentariu

Am verificat daca scade tensiunea sau scade pe +/-12V, insa ramane neclintit, riplul nu lam verificat, dar ma gandesc ca se vedea ceva variati pe voltmetru daca era riplu mare.Tensiunea de 24V CA nu scade sub aceasta valoare.Eu zic ca montajul nu este afectat de "propria" alimentare, deoarece rezistenta de letcon am alimentato si din alt transformator, total separat de montaj+transformator propriu, si tot la fel face. Eu ma gandesc ca doar daca montajul este afectat din cauza campului magnetic creat de rezistenta, cred eu.O sa incerc si varianta pe bateri, montajul il voi alimenta din bateri , iar rezistenta din retea.

Link spre comentariu

Poate exista cuplaj capacitiv intre rezistenta si termocupla si introduce CA in montaj.Daca alimentati rezistenta in CC, mai apare fenomenul?

Link spre comentariu

Da, indiferent de tipu tensiuni aplicate, acelasi lucru se intampla.Voi testa in urmatoarea ora ce am scris in ultimul post.Numai bine.

Link spre comentariu

......Cu siguranţă ai probleme cu legăturile de masă. Firul de la termocuplă trebuie să fie lipit fix pe pinul de masă al rezistenţei de 10k din schema ta.......

Ai avut dreptate, asta era problema.

Am mutat firul de masa al termocuplei, direct pe rezistenta si acum functioneaza perfect.

Ce impact are asupra montajului, conectarea neglijenta a masei.

Multumesc tuturor pentru toate sfaturile date.

Cu respect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări