Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat construire minilampa / alegere led

turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare. Va cer ajutorul in urmatoarea problema. Am 2 holuri la casa (parter+etaj) care erau luminate cu ajutorul unui bec osram economic de 5w (ma refer la un iluminat ambiental /slab - care merge cam 2-3 ore /zi -). Becul s-a ars si citind forumurile si vazand discutiile de aici m-am gandit ca in locul lui sa pun 2 leduri - unul pe holul de sus si unul pe cel de jos cu ajutorul sfaturilor voastre. Acum 3 ani am achizitionat un led de 2-3 W nu mai stiu sigur chiar de cat. Pe acasa am vre-o 5 incarc de tel, asa ca am trecut la treaba. Am alimentat ledul la un incarcator de alcatel 5V - 450mA . Lumina este suficienta pentru o incapere dar ce ma nemultumeste e calitatea luminii. E o lumina alba asemenea celei de pe stalpi, parca se vad cam rau culorile/lucrurile. Asa ca m-am gandit sa achizitionez 2 leduri cu lumina "calda" si cu un indice CRI mai bun. Preblema e ca nu stiu de unde sa fac achizitia si nu stiu nici ce val CRI ar trebui sa aiba. De pe ce sit-uri achizitionati astfel de leduri convenabile ca pret si bune calitativ. Ce leduri imi recomandati? Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

5

• Dr.L

2

• mihaicozac

2

• nicul

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator tyc

Pe hol ai nevoie de lumina sa vezi pe unde mergi ,nu?Ledurile se alimenteaza cu o sursa de curent constant nu cu o sursa de tensiune constanta .Leduri cu CRI ridicat nu gasesti la chinezi (ma refer la cele concepute si facute de ei ) .Poti sa mergi pe leduri de la Cree ,cum zici cele cu temperatura joasa au CRI cel mai mare ;alege unul pe la 3500K ca mai jos e prea galbuie lumina .

Link spre comentariu

Exista spoturi, dar as fi vrut o lumina ambientala care sa stea aprinsa 2-3 ore/zi si la nevoie de lumina normala as aprinde spoturile.Problema e ca nu stiu de unde sa le cumpar.... imi poti recomanda un site ceva? Merci..

Link spre comentariu

de ce coada ursului nu e voie sa-i zici omului de ikea ? gasesti chestii pe led, la preturi convenabile, fiabile si cu performante multumitoare (adica nu-s de top, dar pentru luminat un hol cu lumina calda e in regula). scapi de un bricolaj inutil si orele castigate le poti valorifica mai bine cu niste berici. sa nu mai spun ca orice chestie in regim diy costa cel putin dublu daca faci bilantul la sfarsit, desigur ai satisfactia lucrului facut cu manutza ta, care este nepretuita.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

turcu_dan ,nicul ti-a dat raspunsul eu preferand constructia (bere sau asemanator nu mai pot decat perfuzie si atunci ...?) . Poate gasesti si la piata .

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

@nicul

sa nu mai spun ca orice chestie in regim diy costa cel putin dublu daca faci bilantul la sfarsit, desigur ai satisfactia lucrului facut cu manutza ta, care este nepretuita.

Nu-i vorba de satisfactie ci de posibilitatea de reglaj si durata de viata incomparabil mai mare.
Link spre comentariu

Nicule, nu ai vazut ca omul vrea leduri si nu solutii de-a gata? Sau ti se pare ca ikea vinde leduri goale?Si daca mai postezi prostii la misto (gen treaba cu tigaia sau cu ledurile spanzurate) o sa iei si avertisment! :sparge:

Link spre comentariu

Nicule, mai bine ai spune asta despre tine. Bine ca ai luat avertismentul anterior in serios...e foarte util ce ai facut, sigur a avut succes

Link spre comentariu

Multumesc de raspunsuri. De la ikeea nu pot sa-mi cumpar pt ca sunt din jud MS si nu prea ajung de curand in buc, desi am vazut ca au lucruri faine. Montajul am vrut sa-l realizez cu costuri minime si daca se poate sa utilizez componente disponibile pe acasa. Intre timp am achizitionat de la mag de electronice din oras o pocnitoare de led 1W - cred ca e chinezarie - fara radiator tip stea pe el,care a costat 5 Ron(pe acesta l-am lipit pe un radiator de 2/3cm-aluminiu). De la un incarcator de sony ericsson 5V 500mA am alimentat cele 2 leduri. Unul, - cel cu placuta stea si mai mare pe holul de sus inseriat cu o rezistenta (in timpul functionarii U masurata pe led 3.3V - 180mA) si pe holul mic am plasat pocnitoarea de 5 Ron, inseriat deasemenea cu o rez :) (in timpul functionarii U masurata 3.1V - 90 mA). Lumina e suficienta , incarcatorul de tel nu se incalzeste aproape deloc si pe o priza de tip contor imi arata un consum al ansamblului de doar 2 W, ceea ce e multumitor luand in considerare faptul ca pe perioada de iarna va functiona incepand de la 5 Pm pana pe la 11 Pm - zilnic. Singurul inconvenient este lumina "rece" de neon. Mai trebuie sa achizitionez niste fire subtiri de la incarcator la fiecare led in parte - cred ca cele de boxe cele mai subtiri ar' trebui sa fie bune. Referitor la ledul achzitionat cu 5 ron pot spune ca am ramas impresionat de lumina care o face mai ales daca-i pun o rezistenta de val mai mica astfel ca pe el sa fie cca 3.5 V, 200 mA. Dat fiind faptul ca ledurile sunt alimentate la curenti mult mai mici cred ca ar trebui sa tina ceva vreme.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări