Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare robinet

tranc3d

Postări Recomandate

Buna ziua! Am instalat un hidrofor la fantana din curte din care momentan se alimenteaza gospodaria cu apa pentru ca apa + canalul in zona tarii unde stau eu este foarte scumpa: 7RON/mc. Sistemul functioneaza foarte bine, costurile au scazut foarte mult, consumul de curent pe motorul electric(i-am pus contor) pe luna este undeva pana in 40KWh (max 20RON comparativ cu minim 150RON cat venea apa inainte) dar mai sunt situatii cand se doreste ca alimentarea cu apa a casei sa se faca de la reteaua orasului, de exemplu cand s-au facut ceva lucrari de constructie s-a folosit mult mai multa apa decat de obicei si apa din fantana s-a terminat (aprox 800l) si a fost necesara comutarea pe reteaua orasului. Se mai termina apa din fantana cand se uda in gradina si mai multe persoane fac baie in timp scurt. Sunt cateva zile in luna cand e necesara comutarea pe reteaua orasului, ce inseamna asta? Ridicarea capacului caminului apometrului, actionarea robinetului de acolo si oprirea hidroforului iar la reconectarea pe fantana acealeasi operatiuni. Intrebarea este ce automatizare imi recomandati in acest caz?La ce m-am gandit eu pana acum: Am vazut in comert electrovalve pentru apa. Ar putea fi asta o solutie. As putea pune o electrovalva Normal Deschisa (adica sa treaca apa prin ea daca nu-i alimentez bobina) dupa apometrul ce vine din strada. Pot pune un comutator care cand este apasat, ceea ce inseamna "Selectat sursa fantana", sa alimenteze bobina electrovalvei apei din strada, ceea ce va opri apa ce vine din instalatia orasului, si, in acelasi timp, sa alimenteze bobina unui releu care alimenteaza hidroforul. Cand comutatorul este in cealalta pozitie, ia alimentarea electrovalvei si a hidroforului, sursa fiind selectata "apa oras". Daca se ia curentul sursa selectata implicit va fi "apa oras". Mare parte din timp sursa selectata va fi din fantana asta inseamna ca mare parte din timp bobina eletrovalvei va fi energizata. Aici apar doua intrebari: este construita electrovalva pentru a functiona fara probleme pentru perioade mari de timp sau chiar neintrerupt, si, care este consumul electrovalvei? Daca are un consum pana in 5W este ok pentru mine. Noaptea pot sa fac o automatizare care sa opreasca aceasta electrovalva daca consumul este mare.Ce alte variante mai sunt? Exista in comert robinete actionate de motoras electric care sa mearga in felul urmator: sa aiba doua contacte de comanda, pe unul sa comand deschiderea robinetului intr-un sens iar pe celalalt in celalalt sens si in rest robinetul sa stea in stare stabila mecanic fara curent electric? Pretul este mare? Se merita varianta asta?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tranc3d

3

• gica70

2

• pusu

2

• cipcirip

1

Top autori în acest subiect

Salut, exista asa ceva, fie sub forma unui robinet actionat de un servomotor, caz in care iti trebuie 2 buc, cate unul pentru fiecare retea de apa, sau macar unul pentru reteaua orasului, care sa se inchida cand folosesti hidroforul. A 2-a varianta ar fi sa folosesti o vana cu 3 cai, motorizata. Ar trebui sa folosesti si ceva supape, ca sa nu impingi apa in reteaua orasului, nici sa`ti alimentezi fantana cu apa din oras. Spor la mesterit !

Link spre comentariu

Nu o sa fie problema sa imping apa in reteaua orasului pentru ca electrovalva prin care vine apa din strada va fi inchisa cand hidroforul merge (si oricum, din ce am masurat, presiunea dezvoltata de pompa de apa este mai mica decat presiune ce vine din strada, pompa de apa 3,5bar comparativ cu aproximativ 4bar cat este in strada), iar invers, nu este problema pentru ca am supapa de sens in fantana, care este parte a sorbului hidroforului, proiectata sa reziste la max 25bar, care lasa ca apa doar sa vina din fantana, nu si invers, deci ar fi suficient un robinet, montat la intrarea apei din strada.Cum functioneaza vana cu 3 cai?

Link spre comentariu

Ori iti faci un rezervor tampon alimentat tot de la fantana; cum a zis si pusu de aici trebuie plecat, de la senzorul de nivel critic al fantanii cand se trece pe automat pe cealalta alimentare, adica da comanda electrovalvei care alimenteaza consumatorii de la retea; in acelasi timp, acelasi releu da comanda (pe contactii NI) la oprirea hidroforului. Succes.

Link spre comentariu

Detectorul de nivel critic al apei din fantana este in lucru. Ma intereseaza mai mult ce robinete, (comandate electric,) se gasesc in comert si care ar fi mai potrivit dpdv al functionalitatii si al costului pentru problema mea expusa mai sus.

Link spre comentariu

Cred ca ti-ar mai trebui si un senzor de nivel care sa faca trecerea pe alimentarea din fantana.Asa cum am spus este suficienta o electrovalva tip masina de spalat, eventual 2 puse in paralel (daca debitul este mic).

Link spre comentariu

dupa ce termini senzorul de apa critica din fantana, folosesti o vana 3 cai astfel: fara tensiune alicata vanei 3 cai, sa intre apa de la reteaua localitatii (rezolvand astfel si cazul in care reteaua de alimentare cu en electrica pubica, cade). Cu tensiune, apa de la fantana.Asta in mare. Cand ai legat toate astea mai vb.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări