Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare Diy amplificator 200W 8ohm

Postări Recomandate

Apoi ce sa zic. Eu de ce crezi ca am scris bobinaj versatil?Cine te opreste sa faci primar dublu, care sa il folsoesti serie sau paralel, dupa preferinte?Configuratia o stii de cand te apuci sa faci sursa, si ai o idee despre fr care e ingradita de elementele comutatore si miez. Crezi ca omul nostru nu are nimic in cap, doar s-a apucat sa bobineze un traf? Tu prea cauti nod in papura la orice.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Tu prea cauti nod in papura la orice.

Ti se pare tie boss te asigur, eu n-am dat cu parul nimanui in cap si nu vad unde as fi facut ceva remarci nepotrivite/defaimatoare la adresa colegului, arata-mi si imi voi cere scuze ca n-am motiv sa caut nod in papura nimanui, ba dimpotriva nu fac decat sa incerc sa asist... Am si zis ca este si asta o abordare posibila, in conditiile explicate deja de tine, asta presupune ceva experienta cu astfel de montaje si de aici se evidentiaza faptul ca @Galagie nu-i deloc strain de domeniu, deci repet, unde l-am insulat?
Link spre comentariu

Mergi pe MJE 15034 si MJE 15035 ca si prefinali..

Au un hfe mai mare si suporta destul pentru doua perechi de finali.

Pe de alta parte la un asemenea traf parca ar merge ceva mai puternic.

Ideal ar fi trei perechi de MJ 21195 / MJ 21196 mult mai potenti ca si finali.

Cred ca vei putea cobora si in 2 ohmi.

Poti agata de pe e-bay:

http://www.ebay.com/itm/320547814715?ss ... 1497.l2649

Toate cele bune si spor!

Link spre comentariu

Salut,

E greu ( daca nu imposibil ) sa bobinezi dinainte un traf care sa fie ulterior compatibil cu mai multe configuratii,

Eu vorbeam doar de configuratia halfbridge sau semipunte.

semipunte spre exemplu presupune 0,5Vin pe primar, pe cand punte presupune Vin pe primar, deci acelasi traf nu prea poate fi folosit in mai multe configuratii tocmai datorita diferentelor dintre ele.

Da ! total de acord, tensiunea in semipunte este jumatate din tensiunea de alimentare, respectiv 0.5x Vin, sau Vin/2

Dar sa nu uitam ca un traf se dimensioneaza pentru "worst case scenario" adica atunci cand Vin are pragul minim acceptat si curentul cel mai mare. Aici de exemplu eu l-am dimensionat pentru Vin minim 150V, respectiv 300V dublu in conditiile in care 220Ac * 1.41 = 310Vdc in medie, dar eu la 300Vdc/1.41 am aprox 212Vac tensiunea minima pe priza.

Iar 150Vdc/20 spire (am luat aleatoriu 20 ca nr de spire in primar o sa explic si asta) = 7.5V/spira, acum 7.5V x 8 spire = 60 volti in secundar.

Asta ar fi in conditiile cele mai nasoale, adica 212Vac la priza. Tot in conditiile minime sursa debiteaza dutycycle cel mai mare, dar in realitate sursa lucrand la o medie peste minimul calculat va lucra la un dutycycle mai mic. Eu la un average de 155V estimez undeva la un 65-70V fara sarcina si cu reactie pe sursa

Acum sa explic de ce am ales 20 spire in primar. In teorie numarul de spire din primar se alege in stransa legatura cu inductia magnetica la care este supus miezul trafului, la 50khz un miez asa masiv cum este ETD59 va face fata cu brio unei inductii de pana la 0.4 Tesla sau 4000 Gauss si nu va dezvolta pierderi masive in miez, am ales 50khz mai degraba din comoditate, pentru ca nu cere semiconductori foarte pretentiosi, ma refer in principiu la mosfeti

Formula este urmatoarea Nrsp_Primar = (Vin x 10^8)/(4*f_hz*B*A_cmp)

Unde avem asa :

Vin - tensiunea la care lucreaza transformatorul

F_hz - frecventa exprimata in hertz

B - fluxul magnetic dat in Gauss ( 0.1 tesla = 1000 gauss)

A_cmp - aria miezului in centimetrii patrati

Sa luam asadar cazul de fata

(150V*10^8)/(4*50000hz*1000gauss*3.6cmp) = 20.83 spire ( 21 spire)

Asta inseamna ca mie intr-un etd59 la 150V si 50khz la 20spire imi dezvolta o inductie de aproximativ 1000Gauss sau 0.1 tesla, o inductie destul de mica departe de orice grija ca s-ar satura miezul

Se poate folosi chiar si 10 spire in primar la o inductie de 0.2 tesla fara griji.

Eu pentru bobinaje am folosit banda de cupru de 0.1mm grosime si aprox 40mm latime, asigura o arie destul de mare pentru 300w cat imi trebuie mie, iar skin effect la 50khz si 0.1 mm cat este banda de groasa nici nu-mi fac griji. In plus de asta am un cuplaj magnetic mai bun zic eu, fiindca cu o spira acopar o suprafata destul de mare a miezului central.

Un primar cu secundar "la pachet" asigura un cuplaj magnetic superior, in plus minimalizez inductanta parazita care este responsabila de potentiali spike-uri. Ca sa nu ma agit cu snubere incerc sa folosesc mosfeti cu un Vds de macar 600V, chit ca sursa lucreaza la 150-160V

Ce-i drept bobinarea trafo dinainte poate fi si ea o abordare daca cunosti sau macar estimezi anumiti factori importanti, cum ar fi configuratia exacta, curentii implicati, tensiunile si frecventa aleasa dar eu prefer sa pun la punct intai schema si abea apoi ma gandesc la ce este de facut cu traful.

Cand concepi o schema, totodata concepi si topologia folosita, iar pentru dimensionarea transformatorului forward la un smps, nu-ti trebuie decat tensiunea de alimentare, fluxul magnetic, tensiunile secundare curentii/puterea, aria miezului si frecventa, restul sunt finetzuri ;)

Link spre comentariu

Mie nu imi plac cum suna aceste mosfeturi, am facut si nmos200 si 350, e defapt acelasi amplificator, dar suna sec La bas se misca membrana difului dar este sec, se aude mai mult beat-ul in comparatie cu bipolarelePosibil sa fie si schema de vina, alta n-am incercat

Link spre comentariu

O sa merg pana la urma pe varianta cu LME49811, am atasat o schema dupa care ma inspir. Schema este arhivata, vad ca nu suporta pe forum imagini cu rezolutie mare.Acum as avea nevoie de ceva indrumare legat de proiectare, exista vreo regula dupa care se proiecteaza etajul bias? ma refer la "super dioda" formata din tranzistorul si divizorul rezistiv din baza acestuia. Feedback-ul amplificatoarelor cum se dimensioneaza? Ma refer la gain, eu de exemplu daca vreau ca pentru 1V la intrare sa scoata 200W care inseamna 40Vac pe 8ohm asta ar veni un Gain = 40 ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări