Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare Diy amplificator 200W 8ohm

Postări Recomandate

• Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, muzica Trance este genul meu preferat de foarte multi ani... era candva cu multi ani in urma Radio 3 Romania Tineret, imi placea mult si-l ascultam zilnic, Imi placea in special Top 10 Mioritic cu Florin Zegrea, si Top Dance 100 de sambata seara/noaptea cu Dj Max ( Bogdan si nu mai stiu cum...) foarte rar ratam topul chiar daca asta insemna sa nu dorm ( tinea mult dupa miezul noptii ), ceea ce-mi placea acolo era ca se promova multa muzica electronica, House asa cum i se spunea in general, de acolo a inceput pasiunea mea pentru acest gen, ulterior posturi de radio ca Radio 21, Kiss Fm ( si altii ) cu emisiuni dedicate special muzicii electronice au cultivat si mai mult pasiunea mea, nu stiu daca va mai amintiti de Dj Allen si ale sale seturi pe care le ascultam cu mare placere... In prezent in limita timpului disponibil ma ocup in special cu mixaje pe acest gen.

Link spre comentariu

Nu te complica cu AV400 decat daca esti dispus sa alimentezi separat etajul de comanda de la o tensiune mai mare. Atlfel pierzi cel putin 7V (deobicei 10-12V) din excursia in tensiune, lucru care se cam simte.Schemele astea au rezolvat problema folosind cfp, deci excursia e mai mare.Nu stiu cat de mult te deranjeaza acest aspect.Parerea mea e ca mai simplu ca in schema qsc nu gasesti si iti rezolva destul de elegant protectia la CC.Marian, tu nu ai decat sa fii de acord cu treaba cu rezistentele, dar aici ai aplicatie diferita fata de o sursa in comutatie in care mosfetii merg saturati si la curent mare.Aici mosfetii sunt inchisi, cu totul intr-o bucla de reactie, si nici nu ai vreo garantie ca ar fi imperecheati. Toti primesc aceeasi tensiune in grila si se deschid care cum.Nu prea sunt mecanisme de control, Ugs/Id nu prea se modifica in functie de curent si temperatura decat la valori mari.La cei care merg in saturatie e alta poveste pt ca partajarea se face in functie de Rds on si evolutia cu temperatura. Aici la un amplif fiind aplicatie liniara poti disipa putere destul de mare si la Id de 1-2A, pentru ca pe langa curent prin ei ai si tensiune.Plus ca nu stiu cum ai putea gestiona curentul de mers in gol in cazul unor mosfeti neimprecheati pusi in configuratie drena comuna.

Link spre comentariu

10-12V pierduti din cursa maxim posibila sunt niste cifre putin exagerate, de obicei deschiderea mosfetilor incepe de pe la 4V ( la cei cu deschidere mica in jur de 2V ) si apoi Ugs necesar creste in functie de curentul de drena, vorbinfd strict despre IRFP240 si curentul nominal de aproximativ 2,5A estimat mai inainte de mine, vad in pdf un Vgs de cam 5V la o temperatura a capsulei de 25*C si valoarea scade pe la 4,5V la 150*C, hai sa zicem tot 5V indiferent de temperatura ( greu de crezut ca admiti o temperatura a radiatorului/radiatoarelor asa de mare ) tensiunea minim necesara in poarta, deci acel Vth-pragul de deschidere pentru acel curent la care mai adaugi un 2-3V de siguranta, as estima un maxim de 7-8V luati din alimentare, si asta este valabil pentru o singura pereche de mosfeti la curentul ala. Apoi nu vad despre ce imperechere vorbim la mosfeti, ca imperecherea se face la bipolari dupa amplificare unde te asiguri ca este cat mai apropiata pentru toti tranzistorii, dar la mosfet nu exista parametrul hfe, de asta spun ca rezistentele alea desi utile nu sunt obligatorii si la mosfeti, sunt destule schemele functionale cu mosfeti fara rezistentele alea.

Link spre comentariu

Mai pui ca etajul final nu merge rail to rail, ca pierzi si acolo 2V in fiecare parte si ajungi la cifrele descrise de mine, evident fara sa iei in calcul caderea sursei. Totodata ai uitat de Rds on, care la o temperatura a jonctiunii, nu a capsulei, nu e chiar de neglijat, in special la P-uri puse in putine perechi (1-2) ,asa cum vrea colegul nostru.Incet incet se aduna toate si ajungi la valoarea mea. Eu sunt mai realist din fire, nu ma uit in catalog la Ugs(th) si ma bucur ca minimul e dat la 2V.Pune mana daca nu crezi pe un av400 si vezi cum merge la 8 ohmi, apoi vezi cum incepi se pierzi din ce in ce mai mult la 4 ohmi si apoi la 2 ohmi.In rest ce sa zic, asa e. Nu avem hfe, nu trebuie imperecheati. Fetul nu e bipolar, iarna nu-i ca vara!Eu am zis ce am avut de zis, mai departe cine crede bine, cine nu crede sa experimenteze sau pur si simplu sa nu creada. N-am vreme sa imi pierd timpul cu explicarea unor fenomene banale. Eu zic ca am fost suficient de explicit in postul anterior pentru cine are bunavointa si un minim de cunostinte. In rest face fiecare dupa cum il duce capul.Cat timp nu se abereaza prea mult pe forum e ok dpmdv. Altfel ajungem iar la reglari de curent de mers in gol dupa Vbe, SR-uri variabile cu frecventa si alte nazbatii.

Link spre comentariu

Mda, pana la urma 8V nu-i asa departe de 10V deci cam ai dreptate, acuma depinde si de sarcini si de cati finali se foloseste si... si in fine, cert este ca se pierde destul de mult...PS: Credeam ca forumul asta este unul in care iti poti exprima opiniile liber fara teama de a fi judecat, iar eu asta am facut, mi-am exprimat o opinie si nu e nevoie sa se recurga la discutii neplacute, personal gasesc interventiile tale poate cele mai la obiect ( deci utile si educative ) de la sectiunea amplificatoare si totodata cele mai bine documentate, tocmai de aceea am si zis ce am zis... in fine nu mai conteaza.

Link spre comentariu

Salut, schema de la qsc pare interesanta si mai simpla la prima vedere. E doar o chestie personala faptul ca amplificatoarele cu condensator pe iesire nu prea le-am "adorat" . Este prima oara cand vad un amplif audio cu etaj diferential pe condensatoare la iesire. Is curios cu doua perechi pe ramura formate din MJW21195 si MJW21196 la un 65V +/- doar 4 (2 pe ramura) condensatoare de 2200uf la 63V s-ar comporta ok pe 200w ?!?Nu m-ar deranja daca acel AV400 las alimenta la 65V pe finali si un 80V pe partea de comandaLatter edit: Am pus ochiu pe service manualu` de la QSC usa 1300, 900 si 400, la cel de 900 care e rated la 240w/ 8 ohmi, vad ca pe varianta asta sunt folositi 4 finali per ramura si 2 condici pe iesire. Mi se pare mie sau amplificatorul asta are masa flotanta ? Altfel e putin ilogic in sensul ca finalii comuta railu de alimentare la masa ?

Link spre comentariu

Nu e ilogic, schema merge. Uite-te mai bine.Finalii rezista mai bine pt ca sunt cuplati direct de radiator, fara mica.DAca te temi de performantele conzilor baga acolo mai multi in paralel, ca sa scada ESR-ul. Si dupa cum am spus, scapi de protectia la DC.PArtea cu cuplatul intarziat il rezolvi din preamplificare, tii mute intrarea o bucata de vreme si mute instantaneu la oprire.Alege oricare din scheme, ambele merg. Sau un driver dedicat, de ce nu ?Bafta!

Link spre comentariu

Salut, interesant ic-ul, sincer n-am auzit de el... dar sa-ti spun drept nici nu am avut foarte mari tangente cu field-ul amplificatoarelor audio, in schimb pe partea de smps is expert :)))Sa inteleg ca la ic-ul asta mic ii atasezi doar niste prefinali si finali, feedback iar restul il face el intern ? Teoretic te-ar scapa de grija imperecherii la tranzistori si faptul ca e construit totul pe aceasi pastila de siliciu ofera o compensare termica superioaraCa veni vorba de texas instruments, monitoarele mele pt muzica au LM3886 de la texas pe partea de finali si se aud ok

Link spre comentariu

Salut, pana la urma maxente m-a convins sa incerc o varianta de amplificator cu LME49811, voi folosi MJE15032 si MJE15033 ca prefinali si 2 perechi de finali MJW21195 si MJW21196 cu protectie la dc pe iesire si protectie la suprasarcina. Amplificatorul il voi alimenta la 65V +/-.

Deja m-am apucat si de constructia sursei incepand cu trafului smps ( primar 2x10 spire, secundar 2x8 spire) pe un etd59 unde bobinele secundare is impachetate intre cele doua straturi de 10 spire ale primarului.

http://electronisttimisoara.net/smps.jpg poza cu trafu`

Sursa va lucra la 50 khz, miezul este cam maricel pentru doar 400w in halfbridge, dar asta am... asta folosesc :)

O sa postez si schemele cand voi definitiva valorile reizistorilor si capacitorilor, deocamdata e totul desenat la plezneala...

Link spre comentariu

Numarul de spire defineste raportul de transformare. Daca ai o idee despre cat o sa ai dupa filtraj si cat piezi pe elementele comutatoare vei avea o idee si despre ce raport ai nevoie pt tensiunea dorita.Ca o sa folosesti apoi trafu in full bridge, half sau alte metode, daca te gandesti de la inceput sa faci un bobinaj versatil care sa permita oricare din topologii cu modificari minore, atunci e posibil sa incepi cu traful.Dar sa il lasam pe autor sa ne spuna mai multe.Bafta la constructie!

Link spre comentariu

E greu ( daca nu imposibil ) sa bobinezi dinainte un traf care sa fie ulterior compatibil cu mai multe configuratii, semipunte spre exemplu presupune 0,5Vin pe primar, pe cand punte presupune Vin pe primar, deci acelasi traf nu prea poate fi folosit in mai multe configuratii tocmai datorita diferentelor dintre ele. Ce-i drept bobinarea trafo dinainte poate fi si ea o abordare daca cunosti sau macar estimezi anumiti factori importanti, cum ar fi configuratia exacta, curentii implicati, tensiunile si frecventa aleasa dar eu prefer sa pun la punct intai schema si abea apoi ma gandesc la ce este de facut cu traful.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări