Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare Diy amplificator 200W 8ohm

Postări Recomandate

Lasa ca nu e asa mizerie, nu e nevoie sa creem un topic inutil din 2-3 posturi, si nici sa le stergem.OK. In caz ca vrei bipolari si scheme care merg, atunci baga un leach/amp mot amp. Se pot face tot felul de giumbuslucuri, gen surse de CC imbunatatite pe etajul diferential, care le randul lui. Eu impreuna cu un prieten am mesterit varianta mai puternica usor modificata, iar ca finali 5200 si 1943. Rezultatul a fost ok.Totusi ele nu au sunetul acela bleg si cald de 3055, dar nu e mare lucru sa umbli pe la SR si sa scazi reactia negativa.Sau de ce nu, clasicul quad405 (avem topic dedicat). Mie mi-a dat ceva bataie de cap pana l-am facut functional, dar am folosit laterali de tip alfet 3 perechi pe canal. Cu mici modificari ar merge si cu bipolari, desi sunt variante direct proiectate cu asa ceva. Asta cred ca s-ar apropia ceva mai mult de un amplif vechi decat leach amp.Parere strict personala.Poi iei un AO, niste tranzistori dupa el in emitor comun ca sa amplifice semnalul, si apoi un triplu darlington.Daca esti nostalgic pui ca finali tot 3055H sau niste bdx53. si complementarul iar ca AO 741. :d Evident ca puterea nu o sa ajunga dar pentru aia s-a inventat montajul in punte.Evident exista varianta cu driver LME.Consider ca deja ai destule recomandari. :)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut, am revenit... dupa ceva cautari si ganduri peste ganduri m-am decis totusi sa merg pe o varianta cu mosfeti, aici mi-am adus aminte de prima experienta cu o sursa in comutatie ( proiectul K6).

Am dat peste amplificatorul K6 schema este aici: http://www.a-and-t-labs.com/K6_Sw_Amp/a ... /k6amp.pdf

La +/- 45-50V cat intentionez sa-i dau alimentare pt 200w/8ohmi mi se pare destul de solid cu 8 finali, chit ca este "rated" la niveluri de putere mai mari.

Am observat ca nu are rezistorii de putere din drenele finalilor, este un "Must" lucrul acesta? A incercat cineva acest amplificator? Cum vi se pare?

Link spre comentariu

La tensiunea aia de alimentare obţii sub 100W/8 Ohmi. Singura parte bună a amplifului e simetria totală, dar la moş-feţii ăştia industriali cam lipsesc protecţiile, în afara zenerelor din porţi, a siguranţelor de pe alimentare şi a unui detector simplu de tensiune la ieşire (poate şi de supramodulare ?). De aia nu s-au mai pus şi rez în surse sau drene. S-ar fi putut folosi în citirea curentului prin ele ptr un detector de suprasarcină şi scc.Ptr alte tensiuni de alimentare s-ar putea să fie folositoare nişte semireglabili ptr LM317, 337.

Link spre comentariu

Doar 100w? Eu calculasem Vrms : radical din ( 200W x 8 ohmi) => 40Vac. Iar 40 x 1.41 = 56Vcc ... mda poate ca am gresit in calcule, nu mai stiu de unde mi-a dat mie -/+ 50V.

Protectie la dc pe output ma gandesc sa fac cu un montaj simplu care sa imi decupleze difuzorul, plus sa trimita feedback catre smps in cazul detectiei Dc pe output, astfel sa-mi trimita un shutdown cu "latch" printr-un triristor ceva si sa-mi opreasca sursa.

Stiu ca se mai folosesc rezistorii de putere pentru citirea curentului din drenele finalilor si la un anumit treshold incepe sa-i "taie" din comanda pe grila - la aceea protectie te referi Zal ?

Am gasit aici un articol legat de aceea protectie http://users.swing.be/edwinpaij/short_c ... ection.htm , este suficient oare monitorizarea unui mosfet din fiecare ramura ?

Link spre comentariu

Galagie, calculul tau este bun doar teoretic, adicatelea in situatia ideeala de pierderi de conductie zero, in realitate treaba sta altfel, pe etajul final sunt pierderi in conductie, si la mosfeti acestea sunt ceva mai mari decat la bipolare in mod normal, ce-i drept aici vad ca sarcinile sunt in drene deci deschiderea mosfet nu se mai ia din iesire dar tot exista si pierderile de conductie pe Rds-on al mosfetului, acestea tin de curentul de sarcina si pot fi de cativa volti in unele cazuri, deci la cei 56V pe care i-ai calculat mai adaugi si acele pierderi in conductie si probabil un 60V minim pe ramura ar produce acei 200W la 8 Ohm, in cazul de fata cu 50V pe ramura estimez undeva putin peste 100W.

Link spre comentariu

Salut, am stat mai toata noaptea la servici simuland cu multisim limitarea la scc pe mosfeti :)).Intradeva la un 56 V teoretic, ma gandeam sa-i dau din sursa ceva pe la 60-65 maxim. Nu imi trebuie putere foarte mare, si asa astia 200w nu-s batuti in cuie deocamdata. Va depinde mult de ce difuzor voi folosi, momentan strang "pesos" pt woofer ( Wavecor SW263WA01 ) .Pierderile pe rds on le iau in cosinderatie + caderile pe rezistorul de putere.Am vazut ca Irfp9240 are un rdson pe la 0.5 ohmi + 0.33 cat estimez ca vor fi rezistorii din drene impartit la 4 perechi ar fi un 0.16 ohmi per ramura... Ma gandesc ca 10 v nu cad la 200w pe semiconductori + rezistorii de putere PE ramura, adica o tensiune de alimentare cu 65V ar trebui sa ajunga, si asa 10v x 5Amperi = 50W disipati pe ramura e destul de mult asta ar insemna ca ampliful la 200w ar disipa undeva pe la 100w ?!?Ventilatia oricum se va face fortat cu ventilatoare si protectie NTC pe radiator dar mai am de "design`uit" :)

Link spre comentariu

Hai sa zicem un 60V pe ramura, asta inseamna un curent de varf pentru sarcini de 8 Ohm de 7,5A, curentul nominal ar fi cam 2,4A, daca nu ai de gand sa folosesti si sarcini de 4 Ohm atunci nu vad pentru ce 4 perechi de finali asa cum este in acel pdf, pentru 8 Ohm chiar si o pereche ar fi ok, 2 sunt arhisuficiente, imparti la cate perechi de finali ai de gand sa folosesti curentul ala de 2,4A si afli macar estimativ cam care ar fi pierderile.

Link spre comentariu

Poate pune şi două perechi ptr 8 Ohmi, mai ales că-s ieftini şi nici nu ''sug'' mult din trz prefinali, ajută la temperatura generală a amplifului, radiatoare mari sînt greu de găsit. Pe de altă parte, cu mai mulţi bani poate folosi moş-feţi laterali şi atunci ar fi tot ampliful de la cap la coadă de calitate. Părerea mea...

Link spre comentariu

Mosfeti laterali... hmm nu-s cumva buz900 si buz905? Am vazut ceva la farnell, au si in capsula to-247.Se simte in urechi sa zic asa diferenta intre laterali si mosi normali? luand in considerare ca ampliful nu va lucra cu frecvente mai mari de 150hzCare este diferenta intre mosii normali si ce-i laterali? N-au acel drift pe curent odata cu cresterea temperaturii? Sincer si eu ma gandisem sa mai tai din perechile de mosi, ma gandeam la un moment dat sa folosesc doar 3 pe ramura, dar daca e ok si 2 atunci o sa vedem.Eu am inceput sa proiectez cablajul in asa maniera incat sa cuplez termic toti tranzistorii de pe placa... finali, prefinali, etajul de comanda... etc Multumesc

Link spre comentariu

Mosfeti laterali de calitate si accesibili ca si pret... mai greu, dar nici nu-i cazul, diferentele sunt sesizabile mai degraba cu aparatura de specialitate si nu cu urechea care-i o metoda extrem de subiectiva de evaluare, unde mai pui si ca frecventa de lucru mica a amplificatorului face o asemenea investitie o simpla risipa... colac peste pupaza, nu sunt convins ca schema asta ar adopta asa pur si simplu lateralii ( aici probabil sunt subiectiv sau e posibil sa ma insel ).

As zice sa ramai la IRFP-uri, sunt foarte des folosite la amplificatoare audio si n-am auzit sa se planga cineva de ele cum ca nu s-ar auzi bine. Cat despre cablaj, esti liber sa-l faci cum preferi atata vreme cat se respecta niste norme de siguranta si calitate in ceea ce priveste alegerea traseelor, dimensionarea lor si dispunerea componentelor.

Link spre comentariu

Pentru bas ramai la verticali. Laterali in nici un caz.Legat de drift, nu au nici un drift. Lateralii sunt stabili termic. Isi schimba Ugs/Id coeficientul in jur de 150mA, devine pozitiv. Deci cu cat se incalzesc cu atat curentul scade.Eu am folosit laterali alfet, un fel de urmasi ai 2sk1053 sau cat o fi, si n-au nici o treaba desi nu au circuit de superdioda, doar o simpla rezistenta. Am incalzit radiatorul pe perioada testelor de abia tineai mana pe el si n-au luat-o la goana, ba din contra, curentul a scazut.De renuntat poti renunta, dar parerea mea e sa renunti doar la N-mos-uri, si doar in cazul in care nu ai loc pe radiator.P-mos-urile au rds-on mai mare, lasa-i mai multi sa compenseze. Cu ocazia asta compensezi si capacitatile vazute de etajul premergator celui final.Parerea mea e ca mai bine pui toti finalii, avand in vedere cat sunt de ieftini.Daca alimentezi la +-50V sau mai jos, si faci schema aia foloseste irf540 si 9540. Is mai ieftini si au rds-on mai mic fiind de tensiune mai mica.Daca vrei poti simplifica etajul de intrare, poti folosi un AO de calitate.Nu inteleg de ce finalii nu au rezistente in surse. E obligatoriu pentru distribuirea sarcinii.Etajul care piloteaza finalii e tare subtirel, dar ce-i drept pt fr joase nu impune probleme. Pt full range nu prea ai cum sa pilotezi 4 bucati calumea cu o rezistenta de 2k.Nu stiu ce sa zic, dar mi se pare inutil de complicata aceasta schema.Ce as mai recomanda ar fi o schema dupa QSC, cu iesirea prin condensator si finalii cu colectorii/drenele la masa. Te scapa de grija protectie la DC, iar finalii vin prinsi direct pe radiator. Pt subwoofer calitatea e suficienta. In caz ca vrei sa faci cuplare intarziata, o inlocuiesti cu un muting puse pe intrare. Tragi un FET care sa taie semnalul si gata.post-1600-139829637214_thumb.jpgAi un exemplu, usor de adaptat. Ar trebui sa mearga si cu mosfeti fara prea mari batai de cap, in caz ca vrei musai mosfeti.Nu te complica cu scheme mega avansate pt subwoofer in clasa AB.Alta idee care am vazut ca se practica e alimentarea la tensiuni mari pt o dinamica mai larga.Ai putea sa alimentezi chiar la +-90V si din sursa subtire. In mod cert nu vei cere amplifului acesta putere in mod sustinut. Un traf de 300VA si filtraj decent gen 2x10.000u va fi arhisuficient. In modul normal de lucru (vafuri de 50-100w) nu va fi diferenta, dar vei avea destul headroom pt a reproduce orice varf de putere. Evident ca daca vei cere puterea in regim continuu comportamentul va fi nasol, dar dat fiind aplicatia data nu vei cere asa ceva.Diful e prea scump ca sa il arzi.

Link spre comentariu

Nu sunt de acord cu ideea ca la mosfeti rezistentele in surse sunt obligatorii, tocmai asta-i unul din avantajele folosirii mosfet, acestia nu sufera de aceleasi deficiente ca bipolarii, a se observa sursele in comutatie care folosesc 2 sau mai multe perechi de mosfeti, nu contin rezistente de egalizare/distribuire a sarcinii penca n-au nevoie, se pot conecta pur si simplu in paralel fara probleme.

Link spre comentariu

Sharky personal si mie mi s-a parut putin prea stufoasa schema tinand cont ca este un amplif doar pentru basi, dar lipsa experientei in domeniul amplificatoarelor isi spune cuvantul la mine.

Pe langa K6 mai era o varianta ceva mai simpla ca schema ... anume un amplif facut de domnul Holton, schema initial am dat prima oara peste ea prin 2005, a fost primul amplificator cu mosfeti de putere pe care am fost tentat sa-l construiesc dar intre timp a fost abandonat...

Aceasta este schema lui holton : http://www.eleccircuit.com/wp-content/u ... 30j201.jpg ... am vazut pe foarte multe forumuri ca schema luase diverse denumiri de gen AV400, IPA400 s.a.m.d cum vi se pare schema lui holton?

Link spre comentariu

Pentru aplicatii asa lipsite de pretentii cum este un sub poti folosi fara prea mari dificultati cam orice schema. nu se cere performanta deci pana si un diferential simplu, amplificare simpla si etaj final cfp sau repetor, tot aia e... AV-ul este o schema des folosita, exista diiiitamai tema pe forum dedicata ei, ai putea sa te documentezi de acolo in ceea ce privesc parerile asupra ei care evident sunt cat se poate de impartite. Eu as zice sa te opresti la ceva simplu cum ar fi acel AV, ignora simetria si atat de des propovaduitele ei performante si beneficii care la un sub sunt aproape egale cu 0. Concentreaza-te in primul rand pe protectii, un eventual limitator, si o cat mai sigura protectie pentru sub impotriva cc pe iesire.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări