Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare Diy amplificator 200W 8ohm

Postări Recomandate

• Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ca sa scapi de toate chestiile, si sa iesi ieftin:

Vind module de amplificare clasa AB, full simetric, full complementar, de 200W/8 ohm si 350W/4 ohm, la alimentare de +/- 60Vcc, MOT AMP, adica MOTOROLA AMPLIFIER.

Modulele sint full simetric cap-coada si au 17 tranzistori dotare, 8 PNP, 8 NPN si superdioda.

Le-am realizat in 2 versiuni, prima versiune fiind cu finali MJL4302A si MJL4281A (Ft 35Mhz) cite 2 pe ramura, si a doua cu MJW21195 si MJW21196 (Ft 4 Mhz), cite 2 pe ramura, la ambele versiuni prefinalii fiind seria MJE 150xx.

Au suferit ceva modificari fata de schema oficiala,sint capabile de a lucra pe 4 si 8 ohmi, alimentarea recomandata (de mine) fiind intre minim 2x35Vcc si max +/- 62Vcc, unde la +/- 62Vcc puterea depaseste 225W/8 ohm si 370W/4 ohm, masurat sinusoidal pe dummy load.

Se pot realiza si custom 2 ohm, pentru alimentare de maxim +/- 50Vcc.

S-au folosit NUMAI componente de calitate (precum v-am obisnuit), componente atent sortate si imperecheate, pentru a NU exista diferente intre ele.

Ca banda de frecvente cu abatere de maxim 1,5db ar fi 10Hz-60Khz din ce am vazut pe osciloscop in teste, amplificatorul fiind capabil de 4Hz-150Khz cu 3-4 db atenuare la capete de banda.

S-a discutat intens despre ele, aici: viewtopic.php?f=5&t=33180

Pret 230 lei bucata, FARA radiator, cele cu MJL4302A si MJL4281A, si 200 lei cele cu MJW21195 si MJW21196.

La oricare dintre versiuni, sint incluse foliile izolatoare pentru cei 7 tranzistori ce se monteaza pe radiator comun, si izolatoare la suruburi pentru capsulele TO220.

Toate vin reglate si testate de catre mine, nu trebuie decit sa ungeti cu pasta siliconica,tranzistorii, foliile izolatoare si radiatorul sa montati atent tranzistorii pe radiator si sa alimentati.

Calitatea sunetului este DEOSEBITA, zgomot de fond aproape INEXISTENT, multumita tranzistorilor din etajul diferential (trz cu zgomot redus).

Am 16 bucati disponibile vinzarii.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Aveti citeva filmulete cu teste pe 8 ohm, 4 ohm si difuzor de subbass, in filmare, modulele fiind alimentate la +/- 67Vcc pentru teste de supravoltare si Pmax.

http://www.youtube.com/watch?v=OQMi8550Kco

http://www.youtube.com/watch?v=Qt7Nnq-fRe4

http://www.youtube.com/watch?v=v6RZLQHHakw

Link spre comentariu

Salut, DjLeco multumesc pentru oferta cred ca la tine voi apela pentru finali in viitor, dar lasand la o parte oferta eu vreau ceva pe care sa-l pot construi, mai exact sa integrez totul pe un pcb, si asta inseamna sursa in comutatie+filtru crossover+ etaj putere pe acelasi pcb. De aceea eram interesat mai degraba de o schema.

Am apelat la voi pentru ca din pacate n-am foarte multa experienta pe partea de "Research" in privinta amplificatoarelor

Am vazut aici pe forum ca au fost discutii despre un "Motorola Amp", am cautat putin pe google si am gasit schema din atasamentul de mai jos. Ce parere aveti despre acel amplificator? Eventual niste echivalente pentru tranzistoarele folosite?

Va multumesc

AN1308.pdf

Link spre comentariu

Salut, cu smps nu`s deloc strain, de 3 ani tot proiectez smps-uri, nu asta e problema, am instrumentele necesare pt teste sa zic asa. Alimentarile clasice sincer nu ma atrag, is grele, randament mic... asa un smps mi-l customizez cum vreau si in plus ocupa spatiu mic, am facut o sursa de exemplu la 200khz de 1 kw pe un pcb de maxim 10cm x 10 cm folosind si smd-uri + protectii si balarii

Link spre comentariu

^Subscriu, sursa de 1kw pe un spatiu asa mic este un lucru demn de remarcat, ( deh, avantajul puricilor... aaa smd-urilor ). Dar as avea o problema cu frecventa, 200Khz pentru configuratia clasica forward? nush de ce ma cam indoiesc, penca la frecventa asa mare sursa devine extrem de pretentioasa din toate punctele de vedere si randamentul tinde sa scada... poate sursa rezonanta ceea ce e cu totul altceva desi spatiu asa mic pentru putere asa mare... in fine sunt niste pareri personale, nu dati cu paru'

...Alimentarile clasice sincer nu ma atrag...randament mic...

Daca vorbim de varianta simpla/clasica traf toroidal ( unul de calitate ) punte redresoare si electrolitici pentru filtrare, totul facut cum trebe atunci mult succes in punerea la punct a unei surse in comutatie la aceiasi parametrii de putere care sa aiba acelasi randament. Ar trebui sa decizi clar puterea, ca 150w nu e acelasi lucru cu 200W, apoi ce sarcina vei avea, 4 sau 8 Ohm ca iarasi e diferenta, si ambele din punct de vedere al alimentarii, dupa ce te-ai decis asupra acestor parametrii poti estima/calcula tensiunile de alimentare dorite ( in functie si de configuratia etajului final, bipolar sau mosfet ) si apoi curentul necesar acelor tensiuni, avand aceste date te poti apuca de proiectarea sursei, si devreme ce zici ca ai lucrat cu asa ceva nu ar trebui sa intampini probleme, dupa ce ai pus la punct schema sursei, te apuci de schema amplificatorului si aici sunt multe posibile variante, avand in vedere aplicatia specificata nu cred ca are rost sa te complici cu configuratii complexe/stufoase, cred ca ceva clasic in 3 stagii simple, diferential, amplificator in tensiune si etaj de iesire, toate dimensionate conform cerintelor tale.
Link spre comentariu

Poi daca nu esti strain de smps-uri de ce nu incerci ceva in clasa D?Sau daca vrei ceva de uz general, da, leach amp sau mot-amp (aproape acelasi lucru, mici variatiuni aduse de autori dupa cum a considerat fiecare).In AB, ce sa zic, cam orice incerci, pe subwoofer tot cam la fel suna.Daca pretul e o problema eu zic sa incerci ceva pe fet-uri gen IRF. Is ieftine, robuste, si daca ai lucrat cu smps stii cum sa lucrezi cu ele.Scheme? Plin forumul, vezi sectiunea scheme, vezi ce au mai lucrat altii.

Link spre comentariu

Salut, Sharky sa stii ca m-am gandit mult la treaba cu clasele amplificatoarelor, e o chestie mai personala legat de clasa AB.. sau mai exact acel sound al amplificatoarelor cu bipolari.. avea tatal meu un electromures 2x15W cu bipolari 2n3055 si mi-a placut mult cum sunA... Amplificatoarele cu mosfeti nu m-au atras niciodata, eu unul consider ca mosfetul este bun pentru aplicatii de hard/fast switching, pe cand bipolarul e mai soft daca pot spune asta... nu stiu exact cum sa exprim... E pentru audio :) . Din acest motiv nu ma atrage foarte mult clasa D ... nu imi place foarte mult ideea modulatiei audio peste pwm switching, kit ca ofera un randament superior. Banii nu-s o problema, dar nici nu`s genul care sa dau 5000 euro pe un subwoofer doar ca e firma xxx ;) cand stiu ca e aceasi "mancare de peste" in toate... Ma rog, o sa incerc pentru moment sa simulez in spice niste scheme sa vad ce-mi iese pt moment

^Subscriu, sursa de 1kw pe un spatiu asa mic este un lucru demn de remarcat, ( deh, avantajul puricilor... aaa smd-urilor ). Dar as avea o problema cu frecventa, 200Khz pentru configuratia clasica forward? nush de ce ma cam indoiesc, penca la frecventa asa mare sursa devine extrem de pretentioasa din toate punctele de vedere si randamentul tinde sa scada... poate sursa rezonanta ceea ce e cu totul altceva desi spatiu asa mic pentru putere asa mare... in fine sunt niste pareri personale, nu dati cu paru'

Eu lucrez pe halfbridge si fullbridge la puteri asa mari (de la 200W in sus), in special pe surse pt telecom, trafurile au folie de cupru in compunerea bobinajelor, la 200khz pierderile sunt mari pe traf si se lucreaza cu ferite de genul 3F3 si redresarea se face cu mosfeti
Link spre comentariu

Deci structura clasica forward... asta ma interesa pe mine. Acuma detaliind, punte pentru sub 500W nu prea se justifica complexitatea, de asta exista semipuntea pentru simplitate la puteri mai mici, apoi legat chiar de bobinaj, la frecvente atat de mari adancimea de patrundere este extrem de mica deci bobinajul devine foarte pretentios, chiar si platbanda de cu nu prea face fata stralucit, daca atunci cand zici folie te referi la un soi de platbanda foarte subtire atunci da, sunt de parere ca este mult mai bine dar bobinajul devine foarte greoi si migalos... apoi pierderile in miez la 200Khz devin mari ( foarte mari ) ceea ce face necesara la calcul alegerea unei inductii foarte mici pentru a compensa deci spire multe si se cam pierde din avantajul Ton foarte mic, o alta problema ar fi comanda comutatoarelor de putere care devine foarte pretentioasa ( chiar foarte ) reactanta capacitatilor devine destul de problematica si deci necesitatea unor drivere foarte solide se impune, si nu in ultimul rand dispunerea si proiectarea cablajului in sine care la asemenea frecvente devine extrem de pretentioasa devreme ce fenomenele tip "parazit" sunt cu atat mai problematice... In fine stiu ca's off si scuze pentru asta, sunt niste opinii personale asa cum am mai spus, este clar ca ai lucrat cu smps dar sunt de parere ca lucrezi la frecvente prea mari.

Link spre comentariu

Bravo! Asteptam poze cu sursele tale. ( spuneai mai sus ca si proiectezi surse).Totusi ceva ma face sa cred ca nu ai ascultat un amplif cu mosi (chiar si mosi industriali).

Foarte corect ce spune Mircea, si eu sunt curios sa vad niste scheme si ceva poze cu surse :da
Link spre comentariu

Din pacate nu va pot arata, nu este voie cu telefoane mobile in incinta fabricii. Am sa rog moderatorul sa faca curatenie prin posturi, aici e vorba de amplificatoare, nu de smspuri

E adevarat !!!N-ar strica totusi sa deschizi un subiect la sesctiunea alimemntatoare :)
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări