Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lm317 ajutor

Vizitator rewa2

Postări Recomandate

Oameni buni, voi ati citit primul mesaj de la subiectul asta? cerintele autorului specificau o tensiune maxima de 2,5V si un curent nominal de 1,2A, ei bine sugestia mea ( care mama ei de sugestie, nu-i decat o optiune/sugestie sau mai stiu eu cum vreti sa-si spuneti ) le poate face pe amandoua, in sensul ca se poate asigura ca tensiunea nu depaseste cei 2,5V ...

Asadar iertati-mi indrazneala dar cititi mai atent cerintele autorului inainte sa va grabiti a ma desfiinta pe mine.

Om bun, iarta-mi indrazneala, da' atata timp cat tu povestesti de stabilizare de tensiune in loc de limitare de tensiune, e normal sa fii corectat.

PS Iar te simti urmarit? Se poate intampla cand nu esti atent la formulari. Degeaba gandesti bine daca scrii aiurea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

17

• Liviu M

8

• miron1947

7

• iuli09

4

Top autori în acest subiect

Vizitator tyc

Sch prezentata de tine e facuta pt incarcarea acumulatoarelor .La o tensiune consanta trebuie sa ti temperatura sub anumita valoare ceea ce e cam complicat .Un microclimat in camera de lucru ,monitorizarea permanenta a temperaturii diodei laser , ... . Pt curent constant e necesar decat temperatura diodei . Daca asiguri limitarea curentului printr-un circuit iar pt siguranta asiguri si limitarea tensiunii dar prin acelasi circuit ,cand se defecteaza circuitul pica amandoua ,asa ca nu ai facut decat sa sporesti sansele ca ceva sa nu mearga bine . Sti? baronul Munchausen a picat odata intr-o balta si s-a scos din ea tragandu-se de par .Crezi?O protectie reala e cu circuite separate, alimentarea diodei la 75% din capacitate, radiator supradimensionat . Oricum , ficarei tensiunii ai corespunde un curent ;daca curentul corespunzator tensiunii de 2,2V este mai mic decat cel limitat, dioda va functiona in tensiune constata si se va incalzi pana ajunge la pragul de curent . Deci acest montaj in loc sa limiteze incalzirea ,permite incalzirea .

Link spre comentariu

Exemplele ar putea continua, ideea este ca la cresterea curentului consumat de dioda...

Pai de ce ar creste curentul consumat daca folosesti o sursa de curent constant? :nas:
Link spre comentariu

Din respect pentru tine @tyc imi incalc promisiunea de a ignora comentariile, facuta in mesajul anterior. Deci schema aia nu-i doar pentru incarcarea acumulatoarelor ci poate fi adaptata si altor cerinte destul de simplu, apoi tensiunea chiar si la schema aia prezentata de mine, nu are cum sa fie constanta ar fi trebuit sa vezi asta din simulari, logica schemei este simpla, se asigura un prag de tensiune si curent maxim admise, deci o limitare peste care nu se poate trece si nu o mentinere fixa a acelor parametrii la acel nivel, tensiunea nici n-ar avea cum sa fie fixa devreme ce npn-ul trage adj catre masa, si nici curentul n-are cum sa fie unul constant, generatorul de curent constant nu impune un curent anume fortat pe sarcina ci se asigura ca in conditii normale de functionare sarcina nu poate extrage un curent mai mare decat pragul impus de catre limitare, curentul in sine este evident impus de sarcina in limitele posibilitatii sursei. E ceva atat de simplu si totusi preferati carcotelile, pacat...

Toate cele bune.

Link spre comentariu

se asigura un prag de tensiune si curent maxim admise

Pai tu nu intelegi ca pentru o dioda (oarecare) e mai bine sa ai un curent constant, limitand eventual tensiunea maxima care poate exista in circuit, in caz de probleme (in general intreruperi *)).

In rest limitarea tensiunii n-ar trebui sa fie o problema, ca doar e asigurata prin insusi modul de functionare a unei surse de curent constant.

*) In cazul unei intreruperi intre dioda si sursa curentul prin sursa va fi nul, sursa va incerca sa genereze curentul respectiv crescand tensiunea.

Link spre comentariu

...Pai tu nu intelegi ca pentru o dioda (oarecare) e mai bine sa ai un curent constant, limitand eventual tensiunea maxima care poate exista in circuit...

Perfect, asadar mai uita-te o data pe simularile prezentate de mine, pe schema in sine, si spune-mi exact ce face acel circuit, nu cumva exact ce ai descris aici in citat?

Apoi legat de ceea ce tu sugerezi cum ca scc-ul impune un anumit curent indiferent de cerintele sarcinii, se da un exemplu, o sursa de tensiune de 12V ( stabilizati sau nu, n-are importanta ), un generator de curent constant inseriat pe circuit cu prag la 1A si o sarcina rezistiva de 15 Ohm, spune-mi asadar cum impui tu 1A pe rezistenta aia folosindu-te de generatorul de curent constant?

Link spre comentariu

generatorul de curent constant nu impune un curent anume fortat pe sarcina

Ba da, chiar daca sarcina variaza sau tensiunea de intrare in generator creste, curentul prin sarcina ramane acelasi.Termenul de generator nu inseamna in cazul acesta ca si produce curent, deci daca fara circuitul de reglare sursa nu poate asigura curentul specificat(1A la 12V/15 ohmi), circuitul nu poate suplimenta acest curent.
Link spre comentariu

...Ba da, chiar daca sarcina variaza..., curentul prin sarcina ramane acelasi...

@miron1947 tu citesti ce scrii? iarta-ma dar in felul asta tind sa cred ca iti lipseste intelegerea unor chestii elementare, as prefera sa cred ca afirmatiile se datoresc orgoliului mai degraba decat lipsei de experienta...

Spre exemplu, sa presupunem ca sursa aia de 12v de care eu am pomenit ar fi capabila de 3A sau 5A sau oricum mai mult decat 1A cat este pragul generatorului, asadar cum convingi tu o rezistenta de 15 Ohm sa consume un curent de 1A de la o alimentare care oricum nu poate depasi 12V ( ignorand pierderile pe generator )? discutia deja devine absurda, se contesta chestii elementare habar n-am cu ce scop si nici nu ma intereseaza, cert este ca curentul printr-o sarcina nu poate fi impus de catre generator oricat de smecher ar fi el, devreme ce sarcina poate varia, curentul este dictat de sarcina, generatorul nu face decat sa asigure limitarea la un maxim admis, si te invit sa testezi treaba asta.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Dioda laser in discutie are anumiti parametri dintre care curentul ,curent caruia ai corespunde o tensiune ;avand in vedere ca (,)curentul e limitat la anumit prag rezulta ca si tensiune e limitata .Pe de alta parte ,in functionare se incalzeste iar acest fapt duce la cresterea curentului , marime care e limitata .Oricum,daca nu are racire suficienta dispozitivul se distruge din cauza supraincalzirii si nicidecum din cauza supratensiunii sau supracurentului .miron 1947 ti-a dat solutia corecta deoarece problema e gresit pusa .

Link spre comentariu

Mi-am adus aminte ca stiu si eu sa simulez frumos. :rade:

Uite cam ce face o sursa de curent de ~15mA: la o tensiune de intrare variind intre 10 si 20 V asigura prin LED un curent variind intre 13... mA si 15... mA (deci o variatie de 2 mA, acceptabila pentru simplitatea suresei) cu o variatie a tensiunii pe dioda corespunzatoare acestor 2 mA.

Daca esti curios, poti simula singur si vedea cat de mare e variatia tensiunii pe LED (sau pot face un zoom pe simularea mea, da-s convins ca se pupa cu ce diagramele din data-sheet).

LE Am urcat o poza mai mare pe imageshack

Posted Image

LLE INca o simulare, ceva mai "intinsa" in timp, sa se vada mai bine:

Posted Image

Link spre comentariu

sursa aia de 12v de care eu am pomenit ar fi capabila de 3A sau 5A

Un calcul simplu(legea lui Ohm), 12V : 15 ohmi = 0,8A, deci indiferent de cat de capabila in curent este sursa printr-o rezistenta de 15 ohmi alimentata din ea nu poate trece mai mult de atat.
Link spre comentariu

generatorul de curent constant nu impune un curent anume fortat pe sarcina ci se asigura ca in conditii normale de functionare sarcina nu poate extrage un curent mai mare decat pragul impus de catre limitare, curentul in sine este evident impus de sarcina in limitele posibilitatii sursei.

Atunci de ce ii zice generator de curent constant?Asa doar ca acel constant da bine in nume?
Link spre comentariu

Ocupat cu simularile, am ratat-o pe-asta.

Spre exemplu, sa presupunem ca sursa aia de 12v de care eu am pomenit ar fi capabila de 3A sau 5A sau oricum mai mult decat 1A cat este pragul generatorului, asadar cum convingi tu o rezistenta de 15 Ohm sa consume un curent de 1A de la o alimentare care oricum nu poate depasi 12V

Sorry, n-ai priceput nimic. Si daca tu n-ai inteles cum functioneaza sursele de curent constant, asta nu inseamna cu nu ele exista, inseamna ca trebuie sa mai inveti.

O sursa de curent constant mentine curentul constant prin sarcina in conditiile in care fizic se poate.

Ca sa exageram putin, ipotetic asa cum vorbesti si tu, avand un alimentator chior care poate 100V si 100A din care vrei sa alimentezi un led cu curentul de functionare (specificat in data-sheet) de 1.5A, dimensionezi o sursa de curent care sa scoata la iesire 1.5A, fara sa te intereseze tensiunea de iesire (avand grija ca toate elementele componente ale sursei de curent sa reziste la tensiunea/curentul maxim ale alimentatorului).

Sarcina (in cazul de fata LED-ul) va determina tensiunea la iesirea sursei de curent continuu (in cazul de fata, daca masori tensiunea pe dioda si dupa aia te uiti in data sheet la caracteristica curent tensiune a diodei o sa gaseti o tensiune corespunzatoare celor 1.5A care sa se pupe cu tensiunea masurata), restul pana la 100 V cazand pe sursa de curent constant.

Este, de altfel, ceea ce reiese si din simularea mea, in conditiile in care sursa de tensiune e una "ideala" - curent fara numar.

Link spre comentariu

...O sursa de curent constant mentine curentul constant prin sarcina in conditiile in care fizic se poate...

De acord, si te provoc pe tine sau pe oricare altcineva sa-mi demonstreze ca afirmatiile mele contrazic citatul aici de fata, dar nu cu afirmatii extrase din constext ci cu concluzii evidente extrase in urma citirii atente a intregului sir de postari, deoarece citatul ala postat de tine este un exemplu cat se poate de clar al unei afirmatii scoase din context, ceea ce am spus eu acolo era ca si raspuns la ideea lansata de tine si de miron cum ca generatorul de curent constant forteaza un curent fix pe sarcina indiferent de cerintele acesteia ( intoarcerea discutiei impotriva mea mi se pare o incercare rusinoasa de a evita responsabilitatea unei afirmatii/idei eronate lansate chiar de voi ). Ideea cum ca generatorul asigura un curent fix pe sarcina indiferent de variatiile acesteia este valabila numai in situatia in care indiferent de acele variatii rezistenta echivalenta a sarcinii nu egaleaza rezistenta echivalenta a generatorului de curent constant, este mai mica indiferent de situatie, cu alte cuvinte pe generatori pica tensiune mai mare decat pe sarcina, in atare situatie evident ca variatii mici ale sarcinii nu pot afecta curentul deoarece acesta oricum ar fi in orice situatie peste limita impusa de generator deci da, in atare situatie generatorul mentine un curent constant, dar sa afirmi ca generatorul de curent constant forteaza un curent constant pe sarcina este o aformatie nefericita deoarece exista atare situatie in care rezistenta de sarcina este mai mare decat rezistenta echivalenta a generatorului ( sau mai pe intelesul vostru, pe sarcina pica tensiune mai mare decat pe generator ) in situatia asta limita de curent setata pe generator nu mai are nici o valoare, curentul de sarcina este dictat pur si simplu de U/R.

PS: Referitor la trimiterea ta la adresa mea la invatat... pai ce sa zic, sunt de acord ca multe mai am de asimilat/invatat, dar de la tine imi este cat se poate de evident ca nu am ce. Si cu asta am pus punct, din punctul meu de vedere am explicat totul cat se poate de elocvent, cine gaseste si acum motiv sa ma tot bata la cap nu o poate face decat din motive numai de el stiute, motive pe langa subiect deci refuz sa va mai dau apa la moara, este sectiunea incepatorilor si deci asemenea discutii nu-i ajuta si totodata anumite chestii se autoexplica.

Link spre comentariu

Iar te superi degeaba si o dai pe personale.

Nimeni n-a afirmat ca sursa de curent constant genereaza un anumit curent din nimic, ca scoate un curent acolo unde fizic nu se poate, ci ca in cazul de fata (tu trimiteai la cititul enuntului problemei) e suficienta o sursa de curent constant, nu e nevoie de complicatiile din schema ta.

Ca in continuare nu te-ai prins cum e cu sursa de curent o arata ultimele tale afirmatii:

...Ideea cum ca generatorul asigura un curent fix pe sarcina indiferent de variatiile acesteia este valabila numai in situatia in care indiferent de acele variatii rezistenta echivalenta a sarcinii nu egaleaza rezistenta echivalenta a generatorului de curent constant,

The internal resistance of an ideal current source is infinite.

Cu alte cuvinte, cu cat e mai aproape de ideal, cu atat rezistenta generatorului/sursei de curent (constant) e mai mare.

Clar, finita, da' in general foarte mare.

Mai departe... spor la invatat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări