Marian Postat Mai 18, 2013 Partajează Postat Mai 18, 2013 Pentru a te asigura ca nu se va depasi: Maximum operation voltage is 2.5V indiferent de conditii, gandesc ca securitatea diodei este mai importanta decat costul regulatorului care si asa este ieftinache... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 18, 2013 Partajează Postat Mai 18, 2013 La ce ma refer?Pai e simplu: sursa cu 317 incarca o baterie de acumulatoare ; pe masura ce aceasta acumuleaza energie ,tensiunea la bornele ei creste iar pt a nu creste excesiv e stabilit un prag de tensiune la care se incheie incarcarea . Acesta e rolul artificiului cu tranzistor ,dioda laser nu necesita asa ceva ( prag maximal de tensiune ) pt ca la un anumit curent ai corespunde o tensiune ca doar nu-i dioda tunel .La diodele chinezesti acel nivel maxim de curent e 75% din cel anuntat . Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 18, 2013 Partajează Postat Mai 18, 2013 Pentru a te asigura ca nu se va depasi: Maximum operation voltage is 2.5VDaca are curentul limitat, in CC, poate fi alimentat si la 75V, in amplificatorul meu am un led banal rosu(1,8V-2V) pentru prezenta tensiune, alimentat direct din redresor, care are curentul limitat de o banala rezistenta inseriata cu el. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 18, 2013 Partajează Postat Mai 18, 2013 @tyc iarta-ma dar tu n-ai inteles logica sugestiei mele, si n-are nici o legatura cu aplicatia sugerata in acea imagine ( incarcator ), ca sa intelegi mai simplu, elimina din schema ledul si rezistenta aferenta, elimina si dioda serie cu npn-ul si ce obtii? un montaj scc cu un mic npn care este deschis de catre un shunt pe minus si npn-ul trage adj spre masa fapt care reduce tensiunea, asta evident reduce si curentul de sarcina, este un comportament banal de sursa de curent constant, n-are nici o legatura sugestia mea cu blocare la un anumit prag ( fie el tensiune sau curent ) pur si simplu se asigura o tensiune maxim posibila aleasa si un curent constant, nu priceop ce-i asa greu de inteles configuratia asta...@miron1947 desi probabil o simpla limitare de curent este posibil sa fie de ajuns totusi, nu cred ca un simplu led se compara cu acea dioda, macar din punct de vedere al pretului, iar stabilizarea tensiunii la un prag sub maximul admis nu poate decat sa ajute, e o masura de siguranta suplimentara, foarte simplu si ieftin de implementat... Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 18, 2013 Partajează Postat Mai 18, 2013 Marian, stii care-i definitia sursei de curent constant? E sursa care creste ajusteaza tensiunea ca sa asigure curentul "programat". Cand curentul e mai mic, creste tensiunea, cand curentul e mai mare scade tensiunea. Asa ca in cazul de fata partea cu "stabilizarea tensiunii" n-are chiar nici un sens. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 18, 2013 Partajează Postat Mai 18, 2013 Am inteles exact despre ce e vorba ,de un exemplu . De fapt exemplificarea era gresita pt ca sunt prezentate doua surse de energie interconectate prin echivalentul unei rezistente variabile inseriate cu o dioda . Deoarece aplicatia curenta nu are decat o sursa inseriata cu o rezistenta pt limitarea curentului pe consumator , partea de limitare a tensiunii nu-si are rostul ,e ca si cum ai sapa un sant in fata usii si de fiecaredata sari peste el ,asa ,ca e mai interesent si de ce nu?Montajul prezentat ,cu limitarea tensiunii si a curentului, functioneaza in felul urmator: curentul e limitat tot timpul la valoarea stabilita prin Rs (din BE ) iar tensiunea nu poate depasi un anumit prag datorita divizorului rezistiv (240-1,1k) . Tensiunea la bornele bateriei de acumulatoare creste pana la valoarea prestabilita de divizorul rezistiv . In acel moment ,cand tensiunile sunt egale ,curentul dintre ele este egal cu ... ? Link spre comentariu
Marian Postat Mai 19, 2013 Partajează Postat Mai 19, 2013 Care baterie de acumulatoare, @tyc? Oameni buni, voi ati citit primul mesaj de la subiectul asta? cerintele autorului specificau o tensiune maxima de 2,5V si un curent nominal de 1,2A, ei bine sugestia mea ( care mama ei de sugestie, nu-i decat o optiune/sugestie sau mai stiu eu cum vreti sa-si spuneti ) le poate face pe amandoua, in sensul ca se poate asigura ca tensiunea nu depaseste cei 2,5V si ca curentul nu poate depasi un anume prag, in specificatii se spune ca si anume curentul poate merge in intervalul 1,2-1,6A, ei bine dimensionezi shuntul pentru 1,6A si te asiguri ca acest varf nu poate fi depasit, dioda va consuma cat are nevoie si nu-i vor fi impusi cei 1,6A stabiliti de shunt, ci isi va lua cat are nevoie, acel prag este doar pentru protectia diodei la fel ca si tensiunea care nu poate depasi in felul acesta 2,5V ( sa zicem ) indiferent de situatie, cu un simplu generator de curent constant facut cu rezistenta la adj si iesire, daca dioda consuma mai putin decat pragul setat atunci tensiunea poate depasi maximul admis, ba mai mult as plusa spunand ca mai util ar fi doar stabilizator de tensiune, am convingerea ca si dioda laser ca si alte diode consuma un curent limitat de tensiunea de la borne si daca asiguri 2 sau 2,2V atunci curentul maxim nu poate fi depasit indiferent ce da sursa. Asadar iertati-mi indrazneala dar cititi mai atent cerintele autorului inainte sa va grabiti a ma desfiinta pe mine. Link spre comentariu
Vizitator rewa2 Postat Mai 19, 2013 Partajează Postat Mai 19, 2013 Direct din datasheet:[attachment=0]Regulatore.png[/attachment]Modifici divizorul de la pinul adj pentru tensiunea dorita.scuze, dar nu inteleg despre ce devizor merge vorba, ai in vedere valorile rezistorilor? Link spre comentariu
Marian Postat Mai 19, 2013 Partajează Postat Mai 19, 2013 Da, la valori de rezistente ma refeream eu, iata schema pe care eu as propune-o:R5 este sarcina simulata, XMM1 monitorizeaza curentul de sarcina iar XMM2 tensiunea pe sarcina, la curent de aprox 1A ( deci mai mic ) tensiunea este mentinuta sub 2,5V de acel divizor deci dioda este in siguranta devreme ce tensiunea la bornele sale nu poate urca mai sus de maximul admis asa cum s-ar intampla in cazul unui generator simplu, apoi iata cateva imagini cu diferiti curenti de sarcina:Exemplele ar putea continua, ideea este ca la cresterea curentului consumat de dioda intervine npn-ul care reduce tensiunea pentru a limita curentul la valoarea aleasa, deci dioda este iarasi in siguranta, este o configuratie atat de simpla si ieftin de implementat incat nu vad pentru ce ar fi desfiintata cu atata convingere... Link spre comentariu
Vizitator rewa2 Postat Mai 19, 2013 Partajează Postat Mai 19, 2013 Da, la valori de rezistente ma refeream eu, iata schema pe care eu as propune-o:1,2A.PNG[/attachment][attachment=1]1,4A.PNG[/attachment][attachment=0]1,5A.PNG[/attachment]Exemplele ar putea continua, ideea este ca la cresterea curentului consumat de dioda intervine npn-ul care reduce tensiunea pentru a limita curentul la valoarea aleasa, deci dioda este iarasi in siguranta, este o configuratie atat de simpla si ieftin de implementat incat nu vad pentru ce ar fi desfiintata cu atata convingere...woow, multumesc, ai facut tot lucrul pentru mine, miine plec la piata sa cumpar componentele, cam am indoieli referitor la disponibilitatea lui lm317, eventual fac comanda pe net Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 19, 2013 Partajează Postat Mai 19, 2013 este o configuratie atat de simplaMai simpla decat un LM150 si rezistenta?Vad ca aveti program de simulare, deci puteti simula si parametrii obtinuti la alimentarea unui led prin limitarea curentului cu LM150. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 19, 2013 Partajează Postat Mai 19, 2013 @miron1947 daca ar fi vorba despre un simplu led atunci as fi total de acord cu tine, o simpla limitare de curent ar fi suficienta, dar aici se vorbeste despre altceva, eu cel putin nu cunosc comportamentul diodei laser despre care autorul subiectului a amintit, astfel incat am prezentat o varianta in care se asigura protectie pentru dioda atat din punct de vedere al tensiunii cat si al curentului maxim admise, si desi evident varianta ta este mai simpla, am convingerea ca sugestia mea este mai sigura deci mai buna si nu e deloc complicata. @rewa2 in caz ca nu ai sesizat, in schema este si un potentiometru de 1k, acel key=A, este semireglabil de 1k ( orizontal sau multitura, merg ambele variante ), si se foloseste pentru reglajul tensiunii de pe iesire la un nivel maxim admis in gol ( adica fara sarcina ), reglezi undeva chiar sub acei 2,5V mentionati in primul tau mesaj. Link spre comentariu
Vizitator rewa2 Postat Mai 19, 2013 Partajează Postat Mai 19, 2013 @miron1947 daca ar fi vorba despre un simplu led atunci as fi total de acord cu tine, o simpla limitare de curent ar fi suficienta, dar aici se vorbeste despre altceva, eu cel putin nu cunosc comportamentul diodei laser despre care autorul subiectului a amintit, astfel incat am prezentat o varianta in care se asigura protectie pentru dioda atat din punct de vedere al tensiunii cat si al curentului maxim admise, si desi evident varianta ta este mai simpla, am convingerea ca sugestia mea este mai sigura deci mai buna si nu e deloc complicata. @rewa2 in caz ca nu ai sesizat, in schema este si un potentiometru de 1k, acel key=A, este semireglabil de 1k ( orizontal sau multitura, merg ambele variante ), si se foloseste pentru reglajul tensiunii de pe iesire la un nivel maxim admis in gol ( adica fara sarcina ), reglezi undeva chiar sub acei 2,5V mentionati in primul tau mesaj. ok, iar dioda ar ocupa locul la multimetrul xmm2? Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 19, 2013 Partajează Postat Mai 19, 2013 @miron1947 daca ar fi vorba despre un simplu ledEu vad ca este un simplu led cu aceiasi solutie de alimentarehttp://www.rog8811.com/laserdriver.htmdoar ca utilizeaza LM317 . Link spre comentariu
Marian Postat Mai 19, 2013 Partajează Postat Mai 19, 2013 @rewa2, dioda ar fi in locul R5 din imaginile atasate de mine, ( pana la urma si in locul XMM2 tot aia e ) numai ca R5 in realitate trebuie sa dispara, eu am pus-o in schema pentru ca este un simulator si trebuia sa am o sarcina. @miron1947 in situatia in care se ataseaza pdf-ul exact al componentei respective si deci se cunosc exact parametrii de functionare atunci da e posibil ca ambele variante sa fie in regula, numai ca repet. eu unul nu stiu nimic despre acea dioda decat ceea ce autorul temei a specificat si in atare situatie am sugerat ceva care sa se conformeze, dar retine ca este doar o sugestie si nimic mai mult, nu pricep de unde atata inversunare impotriva ei, ca pana la urma autorul temei este cel care decide ce foloseste, rolul nostru este sa prezenta alternative/solutii constructive dimpreuna cu avantajele/dezavantajele fiecareia, polemicile manate de orgolii nu-si au locul aici, iar eu repet, nu am impus nimic, doar am prezentat o posibilitate si nu pricep ce ai de castigat insistand atat impotriva ei...daca autorul temei ia in calcul ce am zis eu este ok, daca nu atunci este la fel de ok si nu ma afecteaza cu nimic nici o varianta, eu mi-am indeplinit rolul prezentand o posibilitate, restul sunt carcoteli inutile, de aceea prefer sa ma abtin de acum, n-aveti decat sa ma deasfiintati dupa bunul plac, nu-mi pasa, daca autorul subiectului este interesat de solutia propusa si are nelamuriri atunci ii stau la dispozitie, aici sau pe privat, daca nu atunci nu pot decat sa-i doresc multa bafta in alegerea unei solutii optime. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum