Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lm317 ajutor

Vizitator rewa2

Postări Recomandate

Vizitator rewa2

salut, situatia e asta: vreau sa construiesc un gravator cu laser, am o dioda laser de 900 mW si un bloc de alimentare vechi de la pc, mai am nevoie de un driver care sa reguleze voltajul de la bloc la dioda, pe youtube sint tutoriale despre aceste drivere bazate pe lm317, insa acolo se vorbeste numai despre voltaj, insa in specificatiile diodei mele se vorbeste si despre un interval al curentului de operare care tot trebuie controlat, rog ajutorspecificatiile diodei:Typical operation voltage is 2.2V. Maximum operation voltage is 2.5VTypical wavelength is 808nm. The wavelength ranges of these are 800 – 820 nmTypical power output is 900mW. The power output ranges of these are 875 – 925 mWTypical operation current is 1.2A. Maximum operation current depends of the diode, the interval value is around 1.2A - 1.6A

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

17

• Liviu M

8

• miron1947

7

• iuli09

4

Top autori în acest subiect

Bietul 317 e limitat la 1A maxim din construcţie, deci ori foloseşti o schemă cu trz ajutători, ori cauţi alt integrat. În privinţa curentului, ce e aşa de greu să înseriezi ampermetrul cu dioda, sau cu alimentarea montajului în care funcţionează?

Link spre comentariu

@Zal permite-mi sa te contrazic, LM317 nu are limita fixa in ceea ce priveste curentul, ci are limita pe puterea disipata, cu alte cuvinte curentul maxim admis tine direct de caderea de tensiune de pe el si poate ajunge la un varf de cam 2,2A in conditii optime, studiaza pdf-ul si-ai sa te convingi.PS: Eu as zice ca un simplu LM317 este chiar indicat sa se foloseasca, este bine protejat, este capabil de a livra curent suficient acelei diode ( ba mai mult, e posibil sa fie necesara chiar o limitare fixa pentru protectia diodei, dar aici doar speculez nu stiu desopre ce dioda este vorba ), si poate regla tensiunea destul de fin cat sa satisfaca practic majoritatea cerintelor.

Link spre comentariu
Vizitator rewa2

@Zal permite-mi sa te contrazic, LM317 nu are limita fixa in ceea ce priveste curentul, ci are limita pe puterea disipata, cu alte cuvinte curentul maxim admis tine direct de caderea de tensiune de pe el si poate ajunge la un varf de cam 2,2A in conditii optime, studiaza pdf-ul si-ai sa te convingi.PS: Eu as zice ca un simplu LM317 este chiar indicat sa se foloseasca, este bine protejat, este capabil de a livra curent suficient acelei diode ( ba mai mult, e posibil sa fie necesara chiar o limitare fixa pentru protectia diodei, dar aici doar speculez nu stiu desopre ce dioda este vorba ), si poate regla tensiunea destul de fin cat sa satisfaca practic majoritatea cerintelor.

DA, i-mi trebuie o limitare fixa a curentului la 1,2A si o limitare fixa a voltajului la 2,2VV=I*R, in tutoriale folosind lm317, V= 1,25V, acum cu ajutorul rezistorilor® stabilim marimea curentului dorita de 1,2A, astfel avem curentul limitat, dar voltajul cum sa-l limitez la 2,2v?http://www.ebay.com/itm/One-high-burning-power-900mW-808nm-TO-5-9mm-laser-diode-Gift-/251218467105?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a7dc99921
Link spre comentariu
Vizitator rewa2

Daca aveti curent constant(limitat) nu aveti nevoie de tensiune constanta.Un montaj cu LM150 http://www.jaycar.com.au/images_uploaded/LM150.PDF (pagina 10)si o rezistenta va asigura un curent constant pana la 3A, in functie de valoarea rezistentei.

da e destul de simplu, dar ma indus in eroare specificatia diodei cu voltaj maxim de 2,5V, o sa fac deci un driver simplu de limitare a curentului, ms
Link spre comentariu

Diferenta dintre LM150 si LM317 ar fi curentul suportat care la 150 este sensibil mai mare, dar in cazul de fata curentul necesar este suficient de mic incat sa faca fata si 317 cu brio cerintelor.@rewa2 in situatia ta as vedea 2 posibilitati:1.-Stabilizator de tensiune ajustabil cu LM317 si un npn in pinul adj pentru limitarea curentului la valori precise;2.-In functie de dioda respectiva e posibil ca sa nu fie nevoie de limitarea stricta a ambilor parametrii, adica ii cauti pdf-ul si eventual il postezi aici si cauti in el daca exista un grafic cu Vf versus If, ca la orice alta dioda e posibil ca pentru un anumit curent limitat strict la bornele diodei sa nu poata exista decat o anumita tensiune, sau invers daca asiguri 2V ( sa zicem ) tensiune fixa la bornele ei atunci prin dioda nu circula decat 1 sau 1,2A sau ceva de genul, in fine un grafic te poate lamuri. daca nu esti sigur atunci prima varianta este si cea mai simpla si cea mai sigura, daca esti interesat iti arat schema.

Link spre comentariu
Vizitator rewa2

Diferenta dintre LM150 si LM317 ar fi curentul suportat care la 150 este sensibil mai mare, dar in cazul de fata curentul necesar este suficient de mic incat sa faca fata si 317 cu brio cerintelor.@rewa2 in situatia ta as vedea 2 posibilitati:1.-Stabilizator de tensiune ajustabil cu LM317 si un npn in pinul adj pentru limitarea curentului la valori precise;2.-In functie de dioda respectiva e posibil ca sa nu fie nevoie de limitarea stricta a ambilor parametrii, adica ii cauti pdf-ul si eventual il postezi aici si cauti in el daca exista un grafic cu Vf versus If, ca la orice alta dioda e posibil ca pentru un anumit curent limitat strict la bornele diodei sa nu poata exista decat o anumita tensiune, sau invers daca asiguri 2V ( sa zicem ) tensiune fixa la bornele ei atunci prin dioda nu circula decat 1 sau 1,2A sau ceva de genul, in fine un grafic te poate lamuri. daca nu esti sigur atunci prima varianta este si cea mai simpla si cea mai sigura, daca esti interesat iti arat schema.

am intrebat vinzatorul despre datasheet, astept raspuns, desi este un subpunct pe pagina de vinzare "*** Datasheet is NOT included ***", fa te rog frumos schema din varianta 1, ms
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Trebuie limitat curentul ,LM317 configurat ca sursa de curent constant ! Dioda laser se incalzese si jonctiunea permite trecerea unui curent mai mare ,in acest fel supraincalzinduse de la curentul suplimentar ceea ce determina un curent si mai mare ... si tot asa pana se arde. De aceea trebuie limitat curentul . Caderea de tensiune pe 317 trebuie sa fie de minim 4V pt a avea o functionare corecta . Gasesti o sch si formule de calculare a rezistentei in datashee-tul integratului (sch cu numai o rezistenta-sursa de curent constant).

Link spre comentariu

Configuratia de mai sus cu npn-ul la adj face din regulator un SCC, avantajul fiind curent constant la alegere si tensiune ajustabila cu un singur LM.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Adaugarea tranzistorului permite alegerea unui prag de tensiune maxima aplicata celei dea doua sursa de tensiune (bateria de acumulatoare) ori dioda laser nu genereaza nici tensiune ,nici curent ci numai accepta .In concluzie ,la aplicatia de fata e o complicatie fara rost.

Link spre comentariu

Nu stiu la ce te referi dar ideea este simpla:Se da o sursa de PC care sa alimenteze regulatorul, se da o sarcina de aproximativ 1,2A constituita din acea dioda laser, si se cere curent limitat si tensiune stabilizata la o anumita valoare, ei bine montajul cu 317 si npn le face pe ambele, divizorul de la adj ajusteaza tensiunea la valori dorite, iar npn-ul limiteaza curentul la cat este nevoie, shuntul inseriat pe minus deschizand acel npn cand pragul de curent este atins, rezultatul este un echilibru creeat in jurul acelui curent si deci comportament tipic scc, simplu totusi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări