Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare de fizica

danutz-

Postări Recomandate

• Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danutz-

4

• gica70

3

• filypvas

1

• Tita

1

Top autori în acest subiect

In mod normal fiecare utilaj electric are eticheta care cuprinde caracteristicile electrice generale cum ar fi:1. tensiunea (V), alternativa sau continua (c.a. sau c.c.)2. frecventa (Hz); in cazul tensiunii alternative 3. puterea activa (W)Mai sunt si alti parametri specifici (in functie de utilaj) cum ar fi puterea reactiva, cos de fi si altele.Acea putere activa in W care este notata pe eticheta este absorbita intr-o ora, adica daca un bec pe care scrie 100W (la 220Vc.a.) el va consuma o energie de 200Wh in 2 ore.Nu exista wati pe ora!

Link spre comentariu

Acum am inteles dar Wh ce sunt (mai vad notatia asta la baterii ) ce este ?scuzati dar inca sunt la scoala si trebuie sami intre in cap astea

Link spre comentariu

Cred ca faci o mica confuzie; la sursele electrochimice de acest fel adica acumulatoare si elemente (baterii, mai simplu) e vorba de capacitate © adica o baterie de 55Ah (amperi ora) poate debita, teoretic, 55A intr-o ora. In practica se foloseste C/10 adica aceeasi baterie poate furniza un curent de 5,5A timp de 10 ore; deci 5,5A*12V=66W adica 6,6W in fiecare ora.

Link spre comentariu

Cred ca faci o mica confuzie; la sursele electrochimice de acest fel adica acumulatoare si elemente (baterii, mai simplu) e vorba de capacitate © adica o baterie de 55Ah (amperi ora) poate debita, teoretic, 55A intr-o ora. In practica se foloseste C/10 adica aceeasi baterie poate furniza un curent de 5,5A timp de 10 ore; deci 5,5A*12V=66W adica 6,6W in fiecare ora.

6,6 sau 66w/h?
Link spre comentariu

In Sistem Intenational (SI) puterea se masoara in Watt (W) iar energia in Joule (J).Wattora (Wh) sau kilowattora (kWh) se folosesc pentru usurarea calculelor in anumite domenii.1Wh= 3600 J.Nu exista unitatea de masura W/h , in linkul prezentat de @Tita este o greseala de tipar , considera ca unde scrie W/h sau kW/h este, de fapt W*h sau kW*h.

Link spre comentariu

Salut!Care este diferenta dintre Watt/h(watti pe ora) si W*h (Wh, watti-ora) si cum sa calculeaza fiecare

Diferenta e foarte simpla: W/h nu are sens. Pentru W*h, valangjed a fost destul de clar. Ceilalti cu W/h se baga in seama fara sa aiba nici cea mai mica idee despre ce vorbesc.Citeste cu atentie si postul lui RoGeorge de aici: viewtopic.php?p=1131699#p1131699 Poate ca ar trebui pus mare la intrarea in forum. Mi s-a strepezit neuronul de cate ori am vazut vorbindu-se despre "watti pe ora" sau "amperi pe ora" ... :nebunrau:Si ca sa mai adaug ceva in scop de clarificare, Wattul este rata de transfer a energiei sau derivata energiei in raport cu timpul. Wattul ca unitate de masura este Jouli pe secunda. Daca energia (masurata in Jouli sau Wh) ar fi apa care curge printr-o teava, debitul ar fi dat de cati litri de apa curg intr-o secunda, adica s-ar masura in litri pe secunda.Pe de alta parte, stiind care este debitul, daca inmultim cu timpul cat a curs apa, rezulta volumul total de apa cursa. Volumul ar fi energia.Daca debitul l-am nota cu W, a imparti inca o data W la timp nu are avea sens decat in cazul in care debitul ar fi variabil si am vrea sa vedem cu ce "viteza" creste sau scade debitul. Altfel, daca debitul este constant, impartirea debitului la timp nu are sens. In realitate, impartirea la timp provine dintr-o derivare, iar derivata constantei (presupunem ca debitul e constant) e zero.
Link spre comentariu
Vizitator denon

Puterea (care e cumva mama W-ului) caracterizeaza functionarea unui generator sau a unui consumator la un moment dat. E un parametru care vorbeste strict despre acel moment. E lipsit de sens sa vorbesti despre w pe o durata de timp. Dar ca acea marime (puterea) se mentine constanta pe acea durata e altceva, dar nu se defineste in raport cu ea. Ca exemplu se poate spune ca un bec, sau hai sa spunem, amplificator, a functionat la o putere de 100W timp de doua ore. De aici reiese firesc ca in acele doua ore a consumat de la retea o energie de 200 Wh, pe care a transferat-o mediului ambiant sub forma de lumina, caldura, sau vibratii sonore, in cazul amplificatorului. Cum s-a mai spus, W-ul masoara puterea, Wh masoara energia. Energia e o cantitate de ceva, (nu material, evident) pe care o poti transfera dintr-un loc in altul, pe cand puterea nu e asa ceva. Puterea e ceva mai fictiva, si inseamna viteza cu care transferi acea energie dintr-un loc in altul. Asadar becul nostru a transferat de i-au sarit capacele la Wh in acele doua ore, mediului ambiant. Dar s-a tinut tare si a functionat la 100W in fiece clipa. Daca functiona 1 ora, transfera 100Wh. Dar el mergea tot la 100W in fiece clipa. Trebuie sa faci bine diferenta intre W, Wh, A, Ah. Alaturarea a doua litere inseamna inmultirea unitatilor pe care le reprezinta. Literele astea sunt date dracului, nu admit nicio confuzie. Unii, de fapt multi, mai spun pe la piata: "pret ieftin". E lipsit de sens, pentru ca nu pretul e ieftin, ci produsul e ieftin. Nu cumperi pretul, ci cumperi produsul. Dar nu se prinde lumea, merge vrajeala, face impresie. Insa aici nu e permisa nicio greseala. Ca la montaje... ai pus o piesa in locul alteia, iese fum! Mie imi iese fum din creier cand aud absurditati din astea...Bafta la studiu!

Link spre comentariu
Vizitator denon

Aveam un profesor in liceu, un om extraordinar, si foarte exigent, si acid, si plastic in exprimare, exemplifica practic cele mai multe din lucrurile ce le preda, trebuia sa fii bou sa nu pricepi. Si cand ne prindea ca facem confuzii din astea, imi amintesc si acum o expresie de-a lui desi au trecut vreo 20 de ani... Spunea: "E ca si cum ai spune: varsta inaltimii mele..."

Link spre comentariu

Acum am alta problema si am decis sa scriu tot aici.Pe laturile unui cub sunt montate 12 rezistente (fiecare rezistenta pe o latura ) de aceiasi rezistenta R . Se alege un varf prin care intra un curent I care iese printr-un alt varf opus (pe diagonala principala ).Ce trebuie aflat este rezistenta echivalenta a cubului asta . Daca puteti sa-mi dat un sfat spre rezolvarea problemei .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări