Kostas1 Postat Mai 17, 2013 Partajează Postat Mai 17, 2013 Buna ziua!Posed sus-numitul radioreceptor. Are o problema ciudata, pe care nu o pot explica, implicit repara. Aparatul functioneaza, are selectivitate pe ambele game de unda (UM, US), volumul merge bine, insa se intampla ceva ciudat: in timpul rotirii acordului, paraie destul de urat, ceva in genul cum face un potentiometru care nu mai merge bine. Imediat ce am oprit invartirea butonului de acord, se aude perfect. Chiar la o rotire usoara, paraie foarte tare. I-am schimbat condensatorul variabil, crezand ca are ceva. Tot paraie la rotire. Ce poate fi?Va multumesc anticipat! Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 17, 2013 Partajează Postat Mai 17, 2013 Aţi înlocuit condensatorul variabil cu un altul, însămă îndoiesc că acesta a fost NOS. Probabil că aţiutilizat tot unul recuperat; dacă nu mă înşel, camtoate variabilele româneşti cu dielectric solid erauslabe d.p.d.v. calitativ. Link spre comentariu
YO8CDQ Postat Mai 17, 2013 Partajează Postat Mai 17, 2013 Cu siguranta este condensatorul variabil. Daca ai rabdare, demonteaza-l curata-l si pune-ll la loc, asta daca stii si ai rabdare. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Noiembrie 13, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2013 Buna ziua!Chiar daca subiectul este ceva mai vechi, revin, deoarece tot nu i-am dat de cap. Am inlocuit din nou condensatorul variabil cu unul de la un receptor Iris, care merge bine, si am aceeasi problema. Deci nu este condensatorul variabil. Nu mai stiu ce sa-i mai fac. Daca imi puteti da alte idei, va multumesc! Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 13, 2013 Partajează Postat Noiembrie 13, 2013 Montaţi înapoi condensatorul variabil în aparatul"Iris" şi vedeţi dacă nu cumva acum "pârâie" şi el.Folia de polietilenă care constituie dielectricul lorera foarte păcătoasă la variabilii româneşti; oricesupraîncălzire a terminalelor în momentul dez(lipirii)acestora putea să o distrugă, ducând la fenomenulpe care l-aţi decris.Verificaţi şi dacă sunt strânse corespunzător celepatru piuliţe, precum şi starea şurubului central alrotorului. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 13, 2013 Partajează Postat Noiembrie 13, 2013 Defectul e tipic pt variabil,dar daca spui ca l-ai verificat in alt aparat,atunci vezi in zona apropiata daca nu ai scripeti prinsi pe cablaj si din tensionare,la miscarea scalei sa forteze un contact imperfect pe placa.Sunt cazuri rare,dar e singura idee care mi-a venit.De multe ori variabilul paraie nu din cauza dielectricului aiurea ci din cauza contactului de la ax pe patina ce permite conectarea exterioara...asta ar fi un caz fericit,pt ca se rezolva prin curatare cu un spray,lucru care poti sa-l faci si tu preventiv.Incearca o ciocanire usoara cu manerul surubelnitei si probeaza daca e vorba de cablaj sau variabil,cumva trebuie sa depistezi daca ai rabdare.Putine cazuri sunt ca cele de care vorbesti,in general asemenea defect se rezolva prin schimbarea variabilului si atat(fireste ramane conditia ca cel "nou" sa nu fie mai prost decat cel vechi). Link spre comentariu
Kostas1 Postat Noiembrie 13, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2013 Multumesc pentru lamuriri!O sa incerc si varianta asta. Ar fi culmea sa nu fie asta cauza. Dar sa fiu optimist, nu?In fine, o sa revin! Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 17, 2013 Partajează Postat Noiembrie 17, 2013 Salut,Am avut o problema similara si am rezolvat scufundand variabilul in alcool izopropilic 99%. L-am lasat acolo cateva ore si am rotit din cand in cand. Nu am mai avut zgomot dupa aia.Nu recomand spray ptr contacte, ca imbacseste si face mai rau. Alcoolul izopropilic nu lasa reziduuri dupa ce se evapora. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum