Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Achizitionare mini-inductante (mini-bobine)

Vizitator SINEKT

Postări Recomandate

Vizitator SINEKT

Salutari la toata lumea!Zilele astea m-am pus sa refac un proiect incercat cu mai multi ani in urma, si anume un detector de fulgere, ca tot incepe sezonul lor. Am nevoie in circuit de 2 bobine, una de 1mH si cealalta de 10mH si nu prea stiu cum sa fac rost de ele. Vremea cand gandeam ca "merge si asa" a trecut, si nu prea am posibilitatile sa-mi calculez si sa-mi fac bobine singur. Bobine recuperate am cu gramada, numai ca nu scrie nimic pe majoritatea, si nu am cum sa stiu ce valoare au. De facut singur mi-as face, logic ca am o tona de lita din bobinele pe care le am, numai ca nu am o metoda precisa de masurare a diametrului litei (gen micrometru sau subler) si nu pot decat sa aproximez ochiometric pe o rigla sau o ruleta. Pe langa asta, pe pagina unde am gasit proiectul spunea omul ca a folosit asa-zisele "mini-inductante", alea care seamana cu niste rezistente. Problema mea e ca, locuind in Bucuresti, am luat la rand toate magazinele de pe str. Maica Domnului, si nu am gasit decat la Conex, doar una din ele, pe care si aia mi-a dat-o de alta valoare. Altii nu aveau asa ceva.Intrebarea mea este urmatoarea: exista vreun magazin in capitala care sa aiba aceste mini-inductante, si eventual nu 2-3 pe stoc? Alta varianta ar fi sa cumpar un mosor de conductor ca asa ii stiu deja diametrul, dar sunt relativ scumpe, si acum as prefera sa raman la varianta gratis, prin piese recuperate, sau piese de 1 leu bucata, cum sunt mini-bobinele alea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

4

• Dr.L

2

• andreas

1

• gaby57

1

Top autori în acest subiect

Vezi ca unele inductante miniatura sunt marcate ca si rezistoarele, in codul culorilor. Cele SMD sunt marcate cu cifre.Unitatea de masura folosita la marcare este uH (microHenry)

Link spre comentariu

Nu cred ca ar fi practic sa dai 20 lei la curier pentru doua bobine de 2 lei. Poate gasesti un coleg prin zona ta care sa-ti trimita bobinutele alea.

Link spre comentariu

am luat de la adelaida mai multe inductante pentru un generator de semnal. Sunt pe oale de ferita miniatura. Smd sunt greu de gasit.

Link spre comentariu

De la magazinele care aduc piese....De ex [numele e cenzurat, dar e in lista de dristibuitori farnell pe google],prin care scapi de costurile de transport,ca e in buc. Sa nu mai zic ca le ai a 2-a zi! :nas:

Link spre comentariu
Vizitator SINEKT

Nu cred ca ar fi practic sa dai 20 lei la curier pentru doua bobine de 2 lei. Poate gasesti un coleg prin zona ta care sa-ti trimita bobinutele alea.

Scuze de offtopic (parca as fi singurul), dar tu pana la urma ce vrei? In primul mesaj mi-ai raspuns cu modul de marcare si unitatea de masura (pe care evident nu le cunosc, daca tot fac electronica), cand eu intrebam unde le gasesc, si acuma o iei cu 20 de lei la curier... Care curier? Si de unde? Si de ce? Pe bune acuma... revino-ti! :d Domnu' L, mersi, chestia e ca multe din magazinele alea care aduc piese nu au si nu aduc asa ceva. Cel putin multe din magazinele pe care le stiu eu. Dar, dupa cum spuneam, am gasit undeva pe Calea Grivitei, am sunat, si cel mai probabil luni ma duc acolo sa le iau.Nu ar fi rau sa-mi iau si niste mosoare de lita, cu prima ocazie. Macar asa stiu si eu ce calculez, nu pe ghicite.
Link spre comentariu

Daca tot vrei sa le faci singur, ia-ti o punte LC de la colegul vcdec, si le calibrezi cum vrea muschiul tau. Apropo de remarca ta, un coleg i-ti daduse mai inainte link-ul de la Farnell si eu ti-am raspuns ca nu renteaza sa le comanzi prin curier, ca Farnell nu e peste drum.

Link spre comentariu
Vizitator SINEKT

nu renteaza sa le comanzi prin curier, ca Farnell nu e peste drum.

prin care scapi de costurile de transport,ca e in buc. Sa nu mai zic ca le ai a 2-a zi

Iar puntile alea de care zici tu e 120 de lei una. Eu zic ca de la 2 lei la 120 e cale lunga, tu ce zici?Daca te risti sa faci o donatie, nu ma supar, eu abia ce am dat 1500 de lei la vopsitorie pentru masina, ca o mananca rugina, si acum mai am de dat probabil inca pe atat pentru mecanica & consumabile. Asa ca chiar nu e momentul sa dau 120 de lei pentru o sarma infasurata.
Link spre comentariu

Ce anume citezi?Pai daca vrei sa-ti faci inductante, n-ar fi rau sa le si poti masura cu ceva100-120 lei nu-i mult pt o asemenea punte (mai exista si cele care masoara si conzi si esr). Asta daca le mai folosesti si la altceva.Pana la urma, cel mai ieftin si rapid iesi cumparand inductantele gata facute...

Link spre comentariu
Vizitator SINEKT

Nu e nevoie sa-mi spui, stiu foarte clar ca 120 e o suma decenta pentru un aparat de masura, am dat si eu 150 pe multimetrul actual si am vazut ca se poate sa faci scurt pe masurare de curent (uitat din greseala pe curent) fara sa bubuie jucaria. S-a dus siguranta, a doua oara s-a ars cablajul (siguranta improvizata cu lita), coafura rezista. Chiar imi place, se vede cand un aparat e proiectat ca lumea. Apoi sa mai reziste si cu improvizatii, e si mai tare. Asa, am eu nevoie de multe, nu fac electronica in fiecare zi, dar cand fac, ar fi frumos sa am si un osciloscop, si o sursa reglabila, o statie cu aer cald, insa astea costa bani si stiti cum e... in functie de prioritati.Acum nu e momentul pentru asa ceva, aveam nevoie doar de acele mini-bobine, pe care le-am si gasit, dupa cum am spus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări