Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema Technics SA550


Vizitator Megawatt

Postări Recomandate

Vizitator Megawatt

Va salut, Am un aplituner Technics SA550. Acesta este proiectat sa functioneze la reteaua de 120V (Japonia) iar cel care l-a avut a considerat ca nu e nici o problema sa il alimenteze cu 220V, evident distrugandu-i transformatorul. Problema e ca i-a scos si traf-ul si nu il mai gaseste. Ma poate ajuta cineva cu o schema a acestui aparat, sau macar partea de alimentare, sa imi dau seama ce tensiuni erau in secundar. Am cautat pe net dar nu am gasit acest model. Poate cineva de aici a avut in lucru sau poseda documentatie.Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator Megawatt

Suta la suta este SA550. Am cont pe HIFIEngine si nici acolo nu l-am gasit. Parca e facut de NASA. E adevarat, sunt manuale service dar pe Ebay, pe bani. Mai tin subiectul deschis, poate il are cineva.Va multumesc

Link spre comentariu

Fă o listă, un tabel, cu sursele amplifului şi condensatorii folosiţi în ele ptr filtraj (nu e importantă capacitatea ci tensiunea de lucru a lor). În funcţie de destinaţia sursei (etaj final, stabilizatoare preuri, parte logică, altele) se pot estima cu destulă precizie tensiunile din secundarul trafo.

Link spre comentariu
Vizitator Megawatt

Asa arata aparatul:

Posted Image

Si interiorul:

Posted Image

Posted Image

Ce m-a incurcat pe mine este acest comutator de impedanta:

Posted Image

Posted Image

Este pus pe o placa cu doua grupuri de cate 4 diode care formeaza doua punti redresoare. 4 buc. S3V4 (sigur este tensiunea nominala) iar comutatorul este pe pozitia 8-16 Ohmi si alte 4 buc.( diode transparente mai mici marcate cu 2 dungi albastre) cu comutatorul pe 4-8 Ohmi.

Banuiesc ca la o impedanta mai mica este alimentat cu o tensiune mai mica. Eu o sa il folosesc pe 8-16 Ohmi, nu ma intereseaza cealalta doar daca este neaparat nevoie din punct de vedere functional.

Tensiunea este filtrata de doi conzi de 6800Mf/63V iar finalii sunt perechile A1265 si C3187. Cred ca tensiunea de alimentare este de 45V iar in secundar sa am 35V alternativ. Va rog sa imi spuneti parerea voastra.

Mai trebuie o tensiune care alimenteaza consumatorii panoului frontal, afisajul, lumini, etc. Acolo nu stiu ce tensiune ar fi, pt. ca nu imi dau seama daca e afisaj VFD sau altceva. Procesorul pentru display si comenzi este: D1707G-517 (NEC).

Am gasit un model care seamana cat de cat cu acesta dar este mai simplist si la care am si schema. Technics SA150:

Posted Image

numai ca acesta are final cu circuit integrat dar afisajul este destul de asemanator.

@sorinpavel spunea de +/-30V si 12V. Cred ca e mai mare avand in vedere tensiunea de lucru a condensatorilor. Posibil +/-45V si 24V cu am dedus eu?

Orice ajutor este binevenit din partea voastra si va multumesc si pentru interesul de pana acum.

Link spre comentariu
Vizitator Megawatt

SA350 are o schema oarecum identica cu SA150. Este tot cu integrat pe final. Oricum ma ajuta, e un punct de plecare. Multumesc.

Link spre comentariu

După cum îi ştiu eu pe Technics, dacă au pus cond de 63V acolo, îi puteau folosi şi la +/-55V, exemple sînt nenumărate, chiar din anii 70 (primul la care mă gîndesc e SA-5650). Asta se poate deduce şi după trz folosiţi în final.Ptr afişor ai nevoie şi de o tensiune de filament, cam 4Vca/0,5A şi una anodică +25...30Vcc, În rest, +/-15V stabilizaţi ptr preuri, partea logică merge de obicei cu +5V. Trebuie să urmăreşti traseele, findcă de multe ori făceau alimentările economic, în cascadă, sau derivate unele din altele. Posibil să fie şi module alimentate cu tensiuni mai deosebite, în partea de radio (tens ptr varicap, memorie...).

Link spre comentariu
Vizitator Megawatt

Am vazut o schema de amplificator cu A-urile si C-urile de mai sus si era alimentata la +/-45V. Pentru cealalta tensiune(afisaj, etc), am urmarit traseele si pleaca dintr-un singur punct. Cred ca este 24V, care intra direct din traf. in placa pe care este situat si amplificatorul iar de acolo alimenteaza si panoul. Redresarea cred ca se face separat pentru fiecare consumator pe placa dedicata acelui scop. Cum spui tu ZAL, derivate.O sa incerc asa. Acum spuneti-mi, un traf. de 100VA este suficient?Merci

Link spre comentariu
Vizitator Megawatt

O sa ii pun un transformator cu +/- 36V si 12V in secundar, redresat sa am +/-46V pe finali. Chiar daca el se alimenta la +/-55V. Nu are ce sa se intample decat sa pierd din putere. In loc de 70W sa am 50-55W sa zicem. Se modifica si impedanta de iesire cumva?Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări