zambiee99 Postat Mai 15, 2013 Partajează Postat Mai 15, 2013 Stiu ca trebuie sa am si un programator de bios, dar nu am facut de loc pana acum, pot sa zic ca efectiv nici nu stiu cu ce se mananca (ca sa fie clar). Am cautat putin pe ebay sa vad ce posibilitati sunt pe piata, dar nestiind nimic despre aceste programatoare am deschis acest topic. Ma intereseaza care model ar fii ok pentru scrierea biosului/rescriere, cum se leaga, de unde pot descarca logurile, cum se poate schimba logoul, ce probleme intervin, etc. Daca are cineva doua minute libere si imi poate oferi un feedback despre programatorului lui as-i multumi. Sper ca deseara o sa am si eu putin timp sa ma documentez, si sa pot reveni cu intrebari mai concrete despre cateva modele. Link spre comentariu
mihaicozac Postat Mai 15, 2013 Partajează Postat Mai 15, 2013 Eu folosesc un Galep4 pt. memorii paralel (nu numai cipuri de BIOS ci şi pt. diferite TV-uri sau receivere) şi un Nano Bios Programmer pt. SPI, însă la plăcile mai noi e suficient dacă ai un programator SPI, sunt şi gratuite pe net, dacă îţi faci singur hardware-ul. Interfeţe LPC, FWH sau paralel nu prea mai există, nu ştiu dacă prind unul din ăsta la 2-3 luni. Link spre comentariu
riderinblack Postat Mai 15, 2013 Partajează Postat Mai 15, 2013 Tot un Nano Bios am si eu. Link spre comentariu
zambiee99 Postat Mai 15, 2013 Autor Partajează Postat Mai 15, 2013 Da suna bine un nano bios programer, si din cate vad este de ajuns un NANO BIOS Programmer + SOP8 Adpater + FWH/LPC/SPI 3in1 Adaptor (asta pentru gama dv6000 daca bine ambservat)Cam de unde descarcati logurile? sau nu exista o sursa concreta? Link spre comentariu
zambiee99 Postat Mai 16, 2013 Autor Partajează Postat Mai 16, 2013 Inca ceva am vazut ca se face alimentarea prin usb, iar conectarea prin ltp? inseamna ca trebuie sa caut ceva placa de baza cu un port ltp ca sa pot lega la ceva? (intreb asta ca pe calculator nu am acest port si nici nu pot pune) Link spre comentariu
mihaicozac Postat Mai 16, 2013 Partajează Postat Mai 16, 2013 Nu ştiu ce înţelegi tu prin "loguri", poate te referi la "dumpuri", conţinuturi de memorie.La BIOS-urile mai vechi se poate lua de pe pagina fabricantului fişierul .wph sau .fd care se converteşte apoi în .bin şi se scrie în memorie fără restricţii. La cele mai noi însă, mai ales de tipul EFI BIOS, conţinutul e personalizat, cu serii de fabricaţie, adrese MAC, termene de garanţie, etc. iar fabricantul nu oferă la actualizare decât o parte din conţinutul memoriei, partea de MAIN BIOS, programul de update ştie să scrie doar zona de interes (offset write), restul rămâne nealterat. Dacă scrii un conţinut citit de la alt laptop, luat de ex. de pe Internet, în principiu nu se întâmplă nimic, doar că vor circula 2 clone (minimum). Unii fabricanţi au sisteme de urmărire şi dezactivare în caz de furt (gen Computrace), aşa că dacă seria clonată este dezactivată toate laptopurile cu acea serie se blochează la prima conectare la Internet. De aceea se recomandă modificarea seriilor cu cele originale, folosind un editor hex sau utilitarele fabricantului (la HP de ex. există DMI Tool).Sunt multe forumuri cu dump-uri de BIOS, nu trebuie decât să cauţi puţin. Pe lângă asta există un utilitar de citire BIOS direct din Windows, eu la fiecare laptop mai interesant fac o citire de BIOS şi bag apoi fişierul la arhivă.Pt. programator folosesc un laptop Acer mai vechi cu Centrino, are şi port paralel pt. Nano Bios şi Galep32, respectiv serial pt. PonyProg sau DreamUp. Link spre comentariu
zambiee99 Postat Mai 16, 2013 Autor Partajează Postat Mai 16, 2013 oki, mersi pentru informatii Link spre comentariu
zambiee99 Postat Mai 18, 2013 Autor Partajează Postat Mai 18, 2013 cand am folosit gresit expresia loguri m-am gandit defapt la dumpuri, nu la logo-uri (la telefoane gsm este ok expresia). Schimbarea logo-ului este o optiune care doresc eventual sa fac in cazul placilor hp/compaq, pentru ca de ex momentan am 2 laptopuri compaq f500, cu procesor amd (primul a fost chinuit de un meserias foarte bun din baia mare, la celalalt pur si simplu a puscat placa de baza, defectul fiind un scurt intre staturile placii, si proprietarii laptopurilor doresc sa mai aiba aceste laptopuri si in acest caz (cand trebuie sa schimb placa de baza) prefer sa pun placa pentru procesoare intel, pentru ca nu sunt deloc multumit de amd-urile astea, nici cand sunt in stare de functionare. Dupa ce-mi ajunge programatorul o sa-mi fac o minicolectie de biosuri, cum mi-a recomandat mihaicozac. Link spre comentariu
2informaticos Postat Mai 20, 2013 Partajează Postat Mai 20, 2013 Folosesc in mod obisnuit nano BIOS si sunt f multumit de el. Recomand insa TL866, care este superior, lucrand direct pe USB... In ambele cazuri trebuiesc cumparate adaptoare pt diferite tipuri de capsule. SOP8 - 200 mil este cea mai intalnita capsula actualmente. In platformele iCore se intalneste si capsula SOP8 - 150mil. Cu soclurile SOP8 --> DIP8 ZIF respective este foarte usor de lucrat. Eu am adaptat asa ceva si pt nano BIOS; dupa ce s-a cam prajit placa adaptoare 3 in 1... Cu acesta nu am reusit sa lucrez memoriile TSOP48 si pt asta folosesc Willem. I-am cumparat un set de adaptoare, cu ZIF48 si-l tin pregatit configurat doar pt asa ceva; lucrez in el doar memoriile 29LV800... In teorie ar trebui sa le faca si nano BIOS, dar e nevoie de ceva modificari, care nu au dat rezultat in cazul meu. In plus trebuie lipita memoria direct pe adaptor si asta m-a facut sa apelez la Willem, cu soclu ZIF48. Cu nano, folosind adaptoarele necesare, lucrez PLCC32 - 39VF040. Tot asa lucrez TSOP32 si TSOP40. Chipurile 39V040 le face direct pe soclul PLCC32 onboard. Mai jos sunt niste linkuri spre programatoarele nano BIOS si TL866, pt a vedea adaptoarele necesare in practica. Dupa cum spunea mihaicozac, de baza este SOP8 - SPI, dar zic ca merita investit in adaptoare; 1-2 progrmari de cipuri mai deosebite amortizeaza costul lor... http://www.reballing.es/viewtopic.php?f ... =nano+bios http://www.reballing.es/viewtopic.php?f ... lit=tl866a Pt cei care se limiteaza la SPI, le recomand un programator home-made f simplu http://www.reballing.es/viewtopic.php?f ... o+y+barato Salutari si spor la treaba. Link spre comentariu
diaconuliviu Postat Mai 23, 2013 Partajează Postat Mai 23, 2013 Am o mare rugaminte: stie cineva cum se pot obtine fisierele .bin din cele .usf?Am o placa IBM 8171-64G. Biosul nu mai exista, stiu doar ca era unul cu M50FLW040.Am descarcat tot pentru update de bios dar, in arhiva aceea exista mai multe fisiere printre care si unul .USF. Numai ca nu arata la continut ca un .bin-bios. Adica, din ce am vazut, pe primele linii apar de regula producatorul..(exemplu: IMD$ N F ŕžË 7˙˙˙˙Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG 05/13/2008 N 4 xV4BIOSTAR Group P4M900-M7 FE Ver:1.0 OEM_Se)...In cel .usf apar:NAPI ECMS „ECMD} Din ce am citit este foarte posibil ca acel .usf sa fie un bin criptat/comprimat, de decriptare ocupindu-se acel winflash. Dar, cum determin winflash sa scrie in alta parte decit direct pe flash?Rescriu: NU AM biosul pe placa, deci nu pot scrie direct in el, stil update.Din datasheeturi, am vazut ca ar putea fi folosit un 49FV004 sau un flv040, problema e ca trebuie scris direct in flash, nu prin update. Link spre comentariu
riderinblack Postat Mai 23, 2013 Partajează Postat Mai 23, 2013 Pt cei care se limiteaza la SPI, le recomand un programator home-made f simpluhttp://www.reballing.es/viewtopic.php?f ... o+y+baratoSalutari si spor la treaba.Aveti cumva si arhiva de pe site-ul cu programatorul de bios? Pe acel site nu mai este Link spre comentariu
mihaicozac Postat Mai 23, 2013 Partajează Postat Mai 23, 2013 Am o mare rugaminte: stie cineva cum se pot obtine fisierele .bin din cele .usf?Am o placa IBM 8171-64G. Biosul nu mai exista, stiu doar ca era unul cu M50FLW040.Am descarcat tot pentru update de bios dar, in arhiva aceea exista mai multe fisiere printre care si unul .USF. Numai ca nu arata la continut ca un .bin-bios. Adica, din ce am vazut, pe primele linii apar de regula producatorul..(exemplu: IMD$ N F ŕžË 7˙˙˙˙Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG 05/13/2008 N 4 xV4BIOSTAR Group P4M900-M7 FE Ver:1.0 OEM_Se)...In cel .usf apar:NAPI ECMS „ECMD} Din ce am citit este foarte posibil ca acel .usf sa fie un bin criptat/comprimat, de decriptare ocupindu-se acel winflash. Dar, cum determin winflash sa scrie in alta parte decit direct pe flash?Rescriu: NU AM biosul pe placa, deci nu pot scrie direct in el, stil update.Din datasheeturi, am vazut ca ar putea fi folosit un 49FV004 sau un flv040, problema e ca trebuie scris direct in flash, nu prin update.La dimensiunea aia BIOS-ul e sigur comprimat, nu criptat.În general la comprimare-decomprimare se foloseşte LZMA.Cu Phoenix Tools sau alte programe asemănătoare ar trebui să poţi extrage un fişier .bin din arhivă, care poate fi folosit apoi la scrierea unui cip nou pe programator extern.Altfel trebuie să cauţi pe Internet un fişier gata salvat de alcineva, ciit direct din cip. Link spre comentariu
diaconuliviu Postat Mai 23, 2013 Partajează Postat Mai 23, 2013 Multumesc, un link se poate?Am pus fisierul .usf cu extensie schimbata in .rar, altfel nu mi-l primea aici. deci, trebuie schimbata extensia in .usf Link spre comentariu
mihaicozac Postat Mai 23, 2013 Partajează Postat Mai 23, 2013 După structură pare un fişier tip .wph obişnuit de la Phoenix. Asta înseamnă că se pot folosi primii 512k din fişier, tot ce este începând de la adresa 10000h (care conţine valoarea 42h) se şterge, restul se poate scrie direct în memorie. Se poate să nu corespundă unii parametri, cum ar fi adresa MAC, dar astea se pot corecta ulterior. Link spre comentariu
diaconuliviu Postat Mai 24, 2013 Partajează Postat Mai 24, 2013 La mine 10000h contine F0 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum