lorik199 Postat Mai 15, 2013 Partajează Postat Mai 15, 2013 Am primit astazi un TV OLT258 cu jocuri, creierul jocurilor e circuitul AY-3-8500. TV functioneaza atat si modului cu jocuri, problema e ca nu imi apar paletele pe ecran. La mufele pt palete merge cate un simplu cablu ecranat, insa la scurtcircuitarea acestuia nu se intampla nimic. Dupa filmuletul de aici, in palete ar fi un soi de circuit RC, dar apelez aici poate cunoaste cineva secretul Link spre comentariu
modoran Postat Mai 15, 2013 Partajează Postat Mai 15, 2013 Este un potentiometru acolo, am avut si eu un astfel de TV pe vremuri. Pune unul de vreo 50 - 100K, nu mai stiu exact valoarea.Paletele apar pe ecran doar pentru o mica cursa a potentiometrului, ceva multitura ar fi mai indicat ...E normal sa nu se intample nimic la scurtcircuitarea bornelor, nu intra in panica Link spre comentariu
salsa Postat Mai 15, 2013 Partajează Postat Mai 15, 2013 Asa e. Probabil era si un condensator, ca sa nu sara paleta aiurea pe ecran din cauza uzurii potentiometrului.Daca vrei sa te distrezi, era in Tehnium, pe vremea aia, o schema de "robot" pentru un asemenea joc. Ar fi un exercitiu interesant de realizat asaceva... Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 15, 2013 Partajează Postat Mai 15, 2013 Aceasta este o schemă tipică de utilizare, sper să fie de ajutor: http://www.chinaicmart.com/uploadfile/i ... 444729.gif Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 15, 2013 Autor Partajează Postat Mai 15, 2013 Multumesc, acum am plecat sa testez cum merge Link spre comentariu
Flor Postat Mai 19, 2013 Partajează Postat Mai 19, 2013 Parca prin 1984 am primit si eu de la un coleg de la serviciul la care lucram atunci un AY-3-8500...Dar omul mi-a aruncat asa, in trecere, ca el a auzit ca se pot realiza mai multe jocuri decat in schema din Olt..Asa ca mi-am luat inima in dinti si am facut o vizita in redactia Tehnium. Acolo am intrebat daca asa e, mi s-a confirmat ca da.Morala. Au contactat un colaborator si respectivul le-a trimis atat de mult material incat au avut pentru un serial despre ce se poate face cu acest integrat. Cauta colectia revistei si spor la lucru.Mi se pare ca si aici am mai mai pus un zip cu alea...PS. Dupa un timp autorul, parca il chema Popescu, mi-a zis ca s-a "speriat" de cate scrisori a primit de la cititori. Asa ca si-a pus minte la contributie si fiind inginer electronist a mai inventat cateva. Normal, dupa '89 a plecat si el in SUA...PPS. Tot autorul mi-a atras atentia ca la comutator este un punct in plus, care nu e o eroare de tiparire. Adica daca niciunul dintre cei n pinii de selectie ai integratului nu era activat, -adica pus la masa- apare jocul n+1. PPS. Nu mai sunt sigur daca seria de articole a aparut in 1984 sau 85.. Link spre comentariu
norad Postat Mai 24, 2013 Partajează Postat Mai 24, 2013 A fost publicata o schema cu acest integrat si in Almanahul Stiinta si Tehnica din 1980 (sau 1981; trebuie sa verific).Daca imi aduc aminte, era mentionat ca integratul are posibilitatea si de un joc de tir, insa necesita accesorii suplimentare.L.E. Almanahul din 1981. Cand voi avea posibilitatea voi scana pagina. Link spre comentariu
Flor Postat Iunie 12, 2013 Partajează Postat Iunie 12, 2013 Da, in serialul din revista era trecute mai multe jocuri, evident daca puneai niste accesorii externe precum niste fotodiode, sau integrate CMOS, care atunci se gaseau atat de greu...Tin minte ca era si o versiunea in care o parte din traseul, "mingea" pur si simplu disparea.Chestia asta se facea prin blancarea semnalului video un anumit timp, impus sau aleator, deci cineva a pus mana sa citesca cum e semnalul de televiziune la greu..Iar dupa doar cativa ani, cand am fost intrebat cum e cu aia, si cu aia...., apoi felicitat, radeam in barba...Chiar, dupa ce termin cu sesiunea, tot nu mai e prea mult, o sa caut colectia si ma apuc sa construiesc asa ceva, in memoria tineretii mele, hi, hi..Evident daca mai gasesc AY-ul.. Link spre comentariu
lorik199 Postat Iunie 12, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2013 Revin cu detalii, desi dupa mult timp: am pus pe intrare un potentiometru de 500K dar nimic, apoi cu cate o rezistenta serie de 220K si apoi alta in serie de 330K, totalizand in cele din urma aprox 1M.Nu vad de ce n-ar putea merge, potentiometru de 1M n-am avut deloc la-ndemana Link spre comentariu
feri.visky Postat Iunie 12, 2013 Partajează Postat Iunie 12, 2013 Foarte demult am construit si eu un asemenea joc... Trebuia sa reglez oscilatorul sa functioneze bine, stabil si la 2 Mhz... Link spre comentariu
Flor Postat Iunie 12, 2013 Partajează Postat Iunie 12, 2013 Parca mie mi-a mers din prima respectand schema din revista. E drept ca sunt aproape 30 de ani de atunci...Oricum azi se gasesc piese, nu ca atunci. Asa ca daca ai si integratul..Later edit Pe eb....y l-am gasit la 5.5 $, transportul 4, rezulta un total general 9.5$, adica circa 33 lei..Si mai Later edit. Ia uitati-va ce am gasit pe net..Rezulta ca l-am botezat pe autor. Rusine mie.. Link spre comentariu
Flor Postat Iunie 12, 2013 Partajează Postat Iunie 12, 2013 Pt ca nu se permite atasarea decat a cate 5, continui aci cu 6 si 7..Mda, nu se vede prea Hi Quality, dar cred ca cine vrea mai mult nu are decat sa caute colectia revistei Tehnium, pt ca numarul si anul se vad pana la urma..Unde e colectia, ce sa va mai spun..Nu va spun.. Link spre comentariu
dan-a2 Postat Iunie 12, 2013 Partajează Postat Iunie 12, 2013 Cred ca mai am pe undeva cateva module recuperate (sau numai integratul ) ,daca cineva are nevoie le donez !! > trebuie sa le caut !! Link spre comentariu
dan-a2 Postat Iunie 18, 2013 Partajează Postat Iunie 18, 2013 Cred ca mai am pe undeva cateva module recuperate (sau numai integratul ) ,daca cineva are nevoie le donez !! > trebuie sa le caut !!Sau donat !! Link spre comentariu
Vizitator mogodan Postat August 29, 2013 Partajează Postat August 29, 2013 Salut! Le-ai gasit? ...As avea eu nevoie... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum