Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Declansare la taierea unui fir

Ssarmiss

Postări Recomandate

Va salut! Sper ca primiti si cu moto pe aria auto :)

Ceea ce incerc sa fac este sa imi protejez motocicleta (care se fura mult mai usor decat o masina) prin montarea, sub prelata sau in compartimentul de sub sa, a unui emitator prin care sa fiu avertizat in casa. Practic, emitatorul va fi un senzor wireless de deschidere usa al alarmei pe care o am instalata in apartament. Cand este declansat senzorul, imi suna alarma in apartament. Sau, daca nu folosesc asta, atunci ca senzor folosesc butonul de la o sonerie wireless iar receptorul (soneria bing-bang) la mine in casa. Principiul e la fel.

Problema este declansarea respectivului senzor: imi trebuie un circuit care sa includa o bucla (un fir) pe care sa o trec pe dupa un pom, gard, stalp: odata taiata/intrerupta bucla, emitatorul sa inceapa sa emita si sa ma alerteze pe mine in casa. Bucla/firul poate fi fie simpla, fie mascata în interiorul unui furtun sau tub textil sau printre zalele unui lant normal care sa lase impresia ca poate fi taiat/rupt usor. Nu imi pasa ca hotul taie lantul, important e ca va taia si firul.

Solutia la care ma duce mintea e de electrician, nu de electronist, si vizeaza un releu (cu contacte si NÎ si ND) care sa stea tot timpul alimentat/anclansat de la bacteria motocicletei. Odata alimentarea bobinei taiata, contactele NÎ revin in pozitia normala ceea ce inseamna de fapt inchiderea circuitului senzorului, care incepe sa emita. Numai ca marea problema este consumul releului! O bacterie moto are capacitate mult mai mica (10 Ah) decat la auto iar un releu anclansat in continuu ar descarca-o repede.

Exista vreo solutie care sa includa o asemenea bucla de tipul „daca mă tai, țip :) ” și care să nu consume atât de mult curent precum o bobină alimentata in continuu? As putea adapta o asemenea solutie de la un produs/kit electronic existent pe piață sau o construiesc singur?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ssarmiss

2

• lorik199

1

• Ticu

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Solutie e foarte simpla, ai mai jos atasata o imagine cu ce trebuie sa faci(prima figura).

In loc de Rc pui bobina releului, iar Rb o tatonezi in functie de amplificarea tranzistorului folosit si de curentul necesar bobinei releului.

Tranzistor poti folosi un BD139, e ieftin, sub 1 leu, iar rezistenta poti pune pt inceput de 10K iar daca nu aclanseaza micsorezi.

In figura unde este marcat UBe, montezi bucla de cablu, atunci cand e intreaga baza tranzistorului e pusa la masa si acesta nu conduce, cand e taiata acesta conduce si releul comuta.

In stand-by cu rezistenta de 10k vei avea un consum in jur de 1,5mA, ce e total acceptabil.

Posted Image

Link spre comentariu

Va multumesc mult amandurora, este exact ceea ce cautam. Chiar a fost utila schema mai pt incepatori. N-am mai construit circuite de cand erau kiturile de la IPRS... Banuiam eu ca un tranzistor poate face treaba, dar nu stiam ca poate suporta direct curentul din bobina releului. Oricum, releul va fi de curent mic. In paralel cu senzorul/emitatorul o sa instalez si o sirena piezo mica, sa sune si direct la fata locului. Numai ca, daca nu sunt acasa, o sa sune cateva ore in continuu pana se termina bacteria de pe motor. Spre bucuria vecinilor :)Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări