Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panouri fotovoltaice fara acumulatori?

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

"Daca apa ar avea 40 de grade, panourile ar fi deja prea calde...+ ca apa captata trebuie racita inainte de a ajunge din nou la panouri.Poate doar daca s-ar recupera caldura inainte de racirea apei, dar aici ar cam trebui o pompa de caldura"1. am scris ca apa va fi racita in acel vas cu ajutorul acelei serpentine prin care circula apa rece de alimentare pentru centrala termica. Acel boiler incorporat in centrala are tocmai acest rol de a prelua caldura apei; posibil sa nu aiba capacitatea necesara de aceea cred ca ar mai fi nevoie de un boiler; important este ca peste noapte apa sa se consume (inlocuita) sau sa se raceasca..2. vreau sa contez si pe faptul ca apa, atunci cand se evapora, preia o mare cantitate de caldura.3. nu am inteles cu ce m-ar putea ajuta pompa de caldura

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• eugeniusro

4

• Dr.L

3

• gabiunu

3

• gica70

3

Top autori în acest subiect

Sa mergem pe varianta apei care are 40 de grade cand curge de pe panouri.Ea curge in butoiul cu serpentina. Acum, la ce temperatura ajunge apa cu ajutorul serpentinei? Iar ca raspuns, la temperatura serpentinei si apei din puffer.Cum noi vrem sa racim apa, la sa zicem 30 de grade, inseamna ca pufferul are in el apa la 30 de grade (cam rece...). Temperatura care creste mereu, deci panourile primesc apa din ce in ce mai calda.Pompa de caldura merge pusa intre rezervor si puffer, astfel apa din rezervor e racita la 30 de grade (desi putem s-o racim si la 15 daca vrem), iar apa din puffer poate fi chiar fierbinte (cu mult peste 30 de grade).Da, asa este cu evaporarea apei! Dar caldura aia nu poate fi recuperata

Link spre comentariu

Cel mai mult, in viata de zi cu zi, avem nevoie neaparat de mancare, curent electric si apa calda. Eu am dat ceva informatii despre proiectul meu cu cateva posturi inainte. Ce rost are sa mai utilizam pompe de circulatie, antigel si doua feluri de panouri? Putem folosi doar panourile fotovoltaice si sa beneficiem de ceea ce ne pot oferi imperfectiunile metal_oxid_semiconductor.

Link spre comentariu

O temperatura de 30 gr. e potrivita pentru alimentarea centralei; voi consuma gaz pt. a ridica temperatura pana la 50 gr. (apa de la retea are in jur de 15 gr.).Ideea de baza e sa folosesc acest agent de racire (apa retelei) fara a arunca apa! Cum disipez eu caldura acumulata in acest volum de apa peste noapte pt. a fi apta de a raci a doua zi?. Cine ma poate ajuta cu un bilant al puterilor? Cine ma poate ajuta cu aflarea cantitatii de apa ce se evapora in functie de temp. si suprafata. Merita un circuit de racire cu o pompa de caldura (apa/aer?).Nu doresc sa recuperez caldura latenta de vaporizare a apei!Ideea lui pisica matache e f. buna; sa vad cine o implementeaza!.

Link spre comentariu

Pentru a eficientiza productia unor panouri solare este necesar in primul rand ca sa fie curba de productie suprapusa peste curba de consum, ceea ce este aproape imposibil si evident sunt necesari acumulatorii, apoi este necesar ca productia panourilor sa se suprapuna cat mai bine peste graficul de incarcare al acumulatorilor si pentru acest lucru este indicat folosirea unui controler de incarcare MPPT.Pentru instalatii mari evident ca este mai rentabil furnizarea in retea printr-un sistem on-grid dar pentru instalatii mici nu se justifica conectarea on-grid deoarece ea insasi este o solutie scumpa de conectare si te costa mai mult decat investitia in panourile propiuzise.Pentru cresterea eficientei o prima imbunatatire ar fi rotirea panourilor dupa soare cu problemele aferente, fiabilitatea sistemului si costul mai ridicat.Racirea panourilor ofera o crestere redusa de productie si implementarea oricarui sistem activ de racire nu renteaza, este importanta solutia constructiva a panourilor, cele pe panou de aluminiu asigura o racire pasiva eficienta si folosirea celulelor monocristaline (cu randament mai bun la temperaturi ridicate) este iarasi indicata, daca alegi intre un panou cu celule monocristaline si cel cu celule policristaline diferenta de pret este suficienta de mica ca sa le preferi pe cele mono, ar fi o tampenie sa cumperi panouri cu celule policristaline pentru ca sunt mai ieftine si apoi sa construiesti un sistem de racire pentru ele care sa le dubleze pretul.

Link spre comentariu

Eu am intrebat undeva daca se poare asigura montarea ermetica a celulelor pe suport transparent, iar in spatele celulelor sa circule ulei de transformator ca agent de racire.Folosind un concentrator solar cu trackere putem mari intensitarea luminii de zeci de ori, deci vom investi mult mai putin in celule la o putere mult mai mare.Din pacate nu am primit raspuns in acest sens, adica daca este posibila o montare etansa a celulelor.Sau daca ar fi posibula montarea lor pe un calorifer plat subtire in care sa circule apa, care va prelua caldura celulelor prin intermediul unei paste termoconductoare (costa cred prea mult).

Link spre comentariu

Raspunsurile cred ca le-ai gasit singur, pe de o parte intentionezi sa concentrezi energia pe celule, dupa care iti pui problema racirii celulelor, uleiul de transformator contine solventi care vor afecta celulele, retine ideea ca lucrurile complicate costa mult si costa la fel de mult intretinerea, daca vrei sa ieftinesti energia solara nu asta e calea.

Link spre comentariu

Montarea pe calorifer plat prin care sa circule apa?Orice solutie mi se pare mai ieftina daca reducem pretul pe celule care e e in jur de 5 $ bucata si la cate trebuiesc ........ cred ca ramane valabila doar montarea celulelor prin intermediul pastei termoconductoarepe un calorifer sau folosirea apei dstilate oglinzile sunt mult mai ieftine decat celulele..

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Salve!

Cred ca chestia cu racirea tine de piese disponibile. Sunt care au lucrat+ciordit din fabrici una alta, au mici depozite din teava cupru, placi aluminiu sau chiar cupru, le-ar fi usor. Asa, luate de pe piata, cred ca pretul pt racire panou ar fi cam 1/1 cu panoul. Metalul e scump peste tot. Am vazut de ex http://www.sierra.ro/Tevi-rotunde-alama-c433c.html, sunt multi furnizori.

Sper ca cei care vand panouri foarte ieftin nu-s de rea credinta si au "aflat" din "surse sigure" ce vreme vom prinde in urmatorii ani sau decenii. Dar in Iasi abia in aprilie am prins cateva zile cu soare ceva mai puternic-oricum, cu mult sub media celorlalti ani, si ea in scadere fata de media zonei. Cei care-si vor lua multe panouri vor scuipa a paguba, dar vor avea totusi energie mai mare decat cei cu 2-3 panouri, care insa vor pierde mai putini bani.

Link spre comentariu

Se intampla in domeniul acesta ca si in imobiliare cu proiectul prima casa, subventiile date in loc sa usureze accesul tuturor la echipamente nu fac altceva decat sa mentina pretul ridicatSe va ajunge la o saturatie cu proiectele mari de parcuri fotovoltaice si vor inceta, in acel moment or sa inceapa si preturile sa scada usor, subventiile date in domeniul asta nu vor scadea pretul, doar vor umple buzunarele unor smecheri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări