Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Control Triac in PWM

Cilibiu

Postări Recomandate

Daca citeai si ce am scris era si mai bine....

Iar tu, daca ai fi mai putin imprastiat in exprimare, mai explicit in fiecare context, si mai putin obraznic, ar fi si mai bine.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

22

• miron1947

15

• em2006

4

• Ionut Pavel

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Iar tu, daca ai fi mai putin imprastiat in exprimare, mai explicit in fiecare context, si mai putin obraznic, ar fi si mai bine.

De unde ai dedus asta?

Eu cred ca din citatul de mai jos.

Se vede foarte bine cat de bine ai inteles schema.

N-am avut rabdare sa citesc textele, dar vad o schema in care un apar 2 punti redresoare alimentate din 2 prize din secundarul aceluiasi traf. Asta nu se face! Analizati sch sa va lamuriti.

Daca citesti pe sarite niciodata nu ai sa intelegi despre ce sa vorbeste.

Si presupun ca de aici ai sustras "imprastierea mea" si "explicitatea mea".

Postul in care zice ca folosesc separarea galvanica este exact inainte sa postez ultima schema.

UNDE GRESESC?

Trebuia sa mai zic inca o data dupa ce am postat schema? Aici pe elforum sunt utilizatori care nu trebuie cicaliti post cu post de aceasi problema ca sa inteleaga, uneori asta este chiar enervant.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cilibiule,n-ar fi rau sa-ti revizuiesti atitudinea si limbajul,atata timp cat te declari incepator si ceri ajutor.em2006,sau Domnul Emil Matei,n-a incercat decat sa-ti atraga atentia la ceea ce la prima vedere parea gresit.A facut-o politicos,adresandu-se cu persoana a doua;tu l-ai cam tutuit.Ca o paranteza,em2006 te asigur ca stie mai multa electronica decat tine,eu,plus inca vreo 10-20 ca noi...De experienta sa am beneficiat atat eu cat si multi altii de pe acest forum si de pe altele.

Link spre comentariu

Obiectia mea a fost doar pentru neatentie, nu sa aduc jigniri, poate asta sa inteles din postul asta:

Daca citeai si ce am scris era si mai bine.

....Initial in loc de 7812 am o sursa DC-DC converter TRACOPOWER, de la 24V la 12V separata galvanic.....

A fost o pura atentie, nu jignire sau ca ma dau mare ca stiu, ce sa stiu? de ce am postat la topicul incepatori?? exact cum am zis si aici:

....De ce am postat aici??? sunt intepator nu? e astept sa fiu scos din ceata daca eu nu pot face asta.....

Deci pur si simplu mam adresat cu respect, stiu ca daca mas fi pus in locul d-mnului em2006 as fi interpretat la fel, dar pur si simplu nu mam exprimat cu rea vointa sau ca sunt eu cine stie ce destept, daca eram destept de ce am mai postat AICI?

Nu am sarit cu aere, poate stiu alte chesti de aici de pe elforum, dar daca am deschis aici topic, SUNT INCEPATOR, si cu ajutorul VOSTRU imi IMBUNATATESC si DEZVOLT cunostintele. Daca voi nu sunteti, si mas comporta ca un nesimtit pe acest forum, eu cum reusesc sa aflu ce ma intereseaza si sa avansez de la postul de INCEPATOR la MEDIU?

NU mam adresat nimanui cu rautate, si nici cu fite, si nici cu alte cuvinte nesimtite, eu ce am postat a fost doar ca ATENTIONARE, asta ca sa nu repet iara aceasi chestie.

NU ma asteptam sa se inteleaga cu totul altceva, de acea nici nu intelesem de prima oara acest post:

Aici am crezut cu totul altceva, nu ca as fi fost luat ca "nesimtit" de aceea am postat asta :
Daca citeai si ce am scris era si mai bine.

....Initial in loc de 7812 am o sursa DC-DC converter TRACOPOWER, de la 24V la 12V separata galvanic.....

Asta a fost o ATENTIONARE sa se uite peste restul postarilor de mine sa stie exact despre ce se vorbeste.

Nu am zis ca d-mnul em2006 nu stie electronica dar din cauza NEATENTIEI lui a inteles cu totul altceva, cum zice el in postul de mai jos:

N-am avut rabdare sa citesc textele, dar vad o schema in care un apar 2 punti redresoare alimentate din 2 prize din secundarul aceluiasi traf. Asta nu se face! Analizati sch sa va lamuriti.

Iar explicatia data de d-mnul em2006 a fost pe langa ce se discuta.

Orcine greseste, chiar si INGINERI, dar daca nu li se trage ATENTIA ca a gresit, atunci cum isi vor da seama?? si va continua cu cea ce a inteles prima oara.

Eu respect ELFORUM si toti utilizatori lui, ca imi vine la mana sa scriu "tutuit" asta este greseala mea, dar eu am respect pentru fiecare in parte, eu aici am invatat aproape tot si va sunt recunoscator toata viata.

Numai bine.

Link spre comentariu

Aceasta e schema care mi-a sarit in ochi si am postat imediat ca sa semnalez greseala:post-7511-139829629324_thumb.jpgDupa cum am si mentionat, nu am citit tot textul, fiind pe moment ocupat cu altceva (concret, o discutie telefonica cu alt forumist care mi-a cerut informatii care sa-l ajute la depanarea unui aparat de taiere cu plasma), si nici nu am considerat necesar, greseala e greseala indiferent de ce scrie in text..Am tinut sa postez imediat pt a semnala greseala, ca sa nu uit intre timp, intrucat eroarea e cat se poate de evidenta si nu e prima data cand o semnalez pe forumuri.Deci schema ne spune singura ca e gresita, indiferent ce scrie in textul insotitor, si am considerat ca fac un lucru util semnaland faptul imediat.Am marcat cu rosu traseele care ne spun ca e vorba de o greseala.Nu mai intru in amanunte, vreau doar sa subliniez ca, atunci cand dorim sa obtinem 2 tensiuni continue cu un punct comun (de exemplu avand minusul ca masa comuna), pe partea de alternativ le vom alimenta din 2 infasurari separate ale transformatorului, si nu din infasurari cu punct comun, gen autotransformator.Privind traseele marcate cu rosu, se poate vedea ca cele 2 punti au comun atat minusul, cat si borna de alternativ, practic o dioda dintr-o punte apare in paralel cu o dioda din cealalta punte, o combinatie neinspirata intre cele 2 circuite.Si pentru ca s-a facut referire la rez de sarcina (letconul), trebe sa observam ca nu are importanta ca rez de sarcina a uneia din punti e pe partea de AC (serie), asta nu schimba nimic.

Link spre comentariu

Transformatorul are o singura infasurare de 24V, iar eu iam facut priza la 18V.

Initial in loc de 7812 am o sursa DC-DC converter TRACOPOWER, de la 24V la 12V separata galvanic

Eu aici am inteles asa, initial(adica la inceput) ati avut acel DC/DC converter si ulterior ati trecut la stabilizator, iar in prima schema atasata de Dvs. figura chiar notatia 7812, dar din ce ati scris in ultimile interventii am constatat ca este exact invers, greseala mea.
Link spre comentariu

Da si cu ajutorul acestei surde DC-DC care e separata galvanic, am reusit sa separ minusurile puntilor.Iar puntea BR2 si mosfetul Q1 inlocuieste TRIAC-ul, avantajul schemei (cred eu) este ca pot comanda factorul de umplere mult mai bine (insa slabe sanse de reusita, mi-am adus aminte de detectarea prin zero ca sa pot comanda factorul de umplere a sinusului), dezavantajul este ca pe puntea se pierde tensiune mare, dupa cateva masuratori rezulta ca, cam 2V cade pe punte si mosfet, acum sunt curios maine cand voi pune osciloscopul pe rezistenta de la letcon sa vad exact cum afecteaza PWM-ul ,sinusul.@em2006, cand am facut prima data montajul cu cele 2 punti, am fost si eu cu semnul de intrebare si am zis clar, ca ceva nu va iesi bine, dar nu stiam ce. Insa am aflat ce se intampla si e drept, doua punti cu 2 puncte comune care nu sunt alternatele, nu da bine.

Link spre comentariu

Cilibiule,n-ar fi rau sa-ti revizuiesti atitudinea si limbajul,atata timp cat te declari incepator si ceri ajutor.em2006,sau Domnul Emil Matei,n-a incercat decat sa-ti atraga atentia la ceea ce la prima vedere parea gresit.A facut-o politicos,adresandu-se cu persoana a doua;tu l-ai cam tutuit.Ca o paranteza,em2006 te asigur ca stie mai multa electronica decat tine,eu,plus inca vreo 10-20 ca noi...De experienta sa am beneficiat atat eu cat si multi altii de pe acest forum si de pe altele.

Subscriu afirmatiei colegului ,,pisica matache", Domnul inginer Emil Matei este o persoana avizata in acest domeniu.Daca unii sunt mai tineri, eu pot sa va confirm acest lucru, macar prin calitatea articolelor publicate de-a lungul vremii, incepand cu defuncta revista ,,Tehnium" si ajungand in vremurile recente vezi ELFORUM,SOFTPEDIA si altele.In alta ordine de idei, va salut Domnule Inginer Emil Matei!Va urez multa sanatate, si multe impliniri!Sa va tina Dumnezeu sanatos, si sa ajutati si alti tineri sa desprinda tainele electronicii!Cu multa stima, un electronist amator din vremurile bune!
Link spre comentariu

Dupa cum vad ce se zice despre @em2006 (Domnul Emil Matei) inteleg ca dansul nu este un INGINER ci este mult mai mult de atat, INGINER este putin spus, am colegi la fabrica care sunt "INGINERI" dar doar cu numele si atat, habar nu au ce e aia rezistenta sau cum arata ea. Un amator-INGINER adevarat este recunoscut dupa "faptele" sale si cunostintele care le detine, precum si experienta in domeniu, nu dupa numele sau calificarea de INGINER. @em2006 stie ce vorbeste, asta din cauza ca are experienta si cunostinte in domeniu electronici, iar de aici si-a castigat numele de INGINER (si calificare bineinteles), in ziua de azi fabricile sunt pline de "INGINERI" care nu stiu sa defineasca electronica.Mult respect pentru Domnul Emil Matei, doar acum am realizat defapt cu cine impart acest topic (cu oamnei plini de experienta nu de calificari si nume).Sper ca sa interpretat bine acest post.Cu respect.

Link spre comentariu

Am testat schema cu 2 punti si functioneaza foarte bine, ce observ eu, este ca in PWM chiar daca semnalul se face aproape sinus, mosul duce sarcina mult mai bine, daca mosul este actionat ON/OFF am observat ca de fiecare data cand alimenteaza letconul, apare un soc si ca sunet si ca pacanit in montajul respectiv, asa ca am revenit la PWM chiar daca nu isi face treaba, macar nu mai aud acea comutatie.

Link spre comentariu

Este foarte posibl ce ati zis.Dar va ramane asa, nu ma deranjeaza, insa a aparut alta problema.Pentru problema respectiva sa deschis alt topic, deoarece nu se incadreaza in acest topic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări