Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Control Triac in PWM

Cilibiu

Postări Recomandate

Multumesc de sfaturile date, mam gandit de prima data la faza cu "triacul ramane deschis pana tensiunea trece prin 0" asta o stiam din alta aplicatie.Defapt este vorba de o statie de lipit, am un MCU care face tota treaba, de la setarea temperaturi pana la mentinerea ei, nu e musai PWM dar prima oara lam facut petnru 24V CC asa ca dupa redresare si filtrare am ajuns la 32v CC si nu mam incurcat, aici am modificat transformatorul ca sa am si o tensiune mica de alimentare si am zis sa folosesc triac, insa succesul a fost de scurta durata.Cred ca redresez tensiunea de 24V CA dar fara filtrare, deci aici apare tensiune DC cea ce este indeajuns pentru rezistenta, ca si tensiune insa ca si frecventa o sa am 50hz in loc de 100hz deoarece folosesc doar 1 dioda, deja in configuratia asta nu pot pune o punte de diode.O sa va tin la curent ce rezolv astazi.Multumesc tuturor. :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

22

• miron1947

15

• em2006

4

• Ionut Pavel

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am letcon Weller de 35 ani.Are control prin "magnastat", un banal contact electric.La inertia termica a rezistentei un releu este ultrasuficient, doar nu masori 0.5 grade.

Link spre comentariu

Am testa cu mosfet si redresare printr-o singura dioda, ce e nasol ca am doar 12V CA P-P nu RMS pe rezistenta de la letcon, deci nu merge.Ma intorc la triak si dupa cateva teste simulate am ajuns la concluzia ca fara MOC nu prea am cum sa comand un triac cu CC gen 5V fara PWM doar simplu.Prima varianta ma interesa la PWM factorul de umplere a sinusului de 50hz nu frecventa care o are PWM, de acea am lasato si asa jos la 2.5khz.Alte idei pentru a folosi triac?

Link spre comentariu

Folosesti optotriac (MOC).Ai neaparat nevoie de un detector de trecere prin 0 (il poti face usor cu un optocuplor "normal" si o rezistenta de pull-up + pin de intrerupere externa). Pentru un "PWM" la 1Hz se poate folosi o metoda simpla:La fiecare 100 intreruperi de trecere prin 0 a fazei (sau cate vrei, depinde de rezolutie, care la randul ei influenteaza si frecventa de comutatie), ai un contor care il incrementezi. Cand ajunge la 100 il resetezi, apoi faci o valoare de comparatie intre 0 - 99, acesta va fi factorul de umplere exprimat in semiperioade (intr-o secunda, la 50 Hz ai 50 perioade DAR ai 100 treceri prin 0, si triacul poate comuta pe oricare jumatate de perioada). Urmatorul pas este sa compari valoarea de comparatie cu valoarea din contor si sa faci o chestie de genulif (contor <= comparatie){ Pin_Comanda_MOC(1);}else{ Pin_Comanda_MOC(0);}Merge bine la sarcini de putere redusa, cum e a ta. Din cauza frecventei scazute la sarcinile de putere mare apar efecte neplacute pe instalatie din cauza caderii de tensiune. Daca se foloseste controlul fazei (un pic mai complicat, ai nevoie de timer), aceste efecte nu prea sunt observabile.

Link spre comentariu

Nu stiu daca doresti doar sa comanzi fara sa tii cont de temperatura ? In acest caz e buna banala schema de "variator de tensiune" de la becurile din casa, redimensionata schema pentru tensiunea din cazul tau.Daca doresti "termostatare", depinde de senzorul de temperatura: termistorul poate fi de asemenea inclus in schema de mai sus (cea de la "variator"). Daca folosesti alt tip de senzor se poate incerca adaptarea acestuia, depinde ce componente ai la dispozitie. Cred ca e foarte buna si solutia lui Ionut Pavel, aceea de a comanda cite o semiperioada sau perioada intreaga ..din cind in cind ...in cazul letconului datorita inertiei termice nu se va observa ca "pilpiie" tensiunea de alimentare :-). Practic alimentezi rezistenta letconului un numar de milisecunde sau, de ce nu, chiar secunde ...urmate de o pauza ...si ciclul se reia. In cazul unui bec ar fi deranjant "efectul" dar la o rezistenta de putere mica nu cred ca e vreo problema, nici macar din punctul de vedere al eventualelor perturbatii introduse in reteaua electrica.

Link spre comentariu

Acum mai multi ani am facut si eu ceva similar dar fara termostatare automata.Din cate imi amintesc am folosit un MOC ,un triac si un 555 pt a genera un semnal PWM de frecventa foarte joasa, vreo 2 Hz parca. Factorul de umplere al semnalului este reglabil dintr-un potentiometru iar la iesirea lui 555 pe langa MOC mai am un led ca sa-mi dau seama de nivelul setat din potentiometru.Tot montajul l-am bagat intr-o cutie la care am atasat o priza aplicata, iar in acea priza pot conecta ori ce letcom la 230Vca. Merge foarte bine si acum, totusi exista solutii mult mai simple pt acelasi efect (variator de becuri) doar ca atunci nu stiam eu de ele.

Link spre comentariu

De ce sa ma complic cu schema aia. Cea cu MCU este foarte simpla.Nu am nevoie de scheme complete pentru stati termostatate, asta deja e facuta, problema este doar la alimentarea letconului care vreau sa fie 24VCA.Iar astazi mia venit o idee buna, ciudata, dar sper sa mearga, revin cu schema.

Link spre comentariu

Schema ciudata care este formata dintr-o punte, puntea este iseriata cu letconul, iar dupa punte suntez + cu - punti cu un mosfet, ea lucreaza foarte bine, dar ca sa comand mosfetul trebuie sa unesc MASA de la puntea asta cu MASA ansablului,cand fac treaba asta si suntez plusul cu minusul punti, totul intra in scurt, numi dau seama cum de intra dar nu este functionala.Asa ca in ultima instanta am ajuns la concluzia ca trebuie sa cumpar MOC, nu am ce face.

Link spre comentariu

In principiu este functionala, poate sun erori de cablare.Masurati ce tensiune aveti pe grila cand este comandata, daca IRF-ul sunteaza diagonala puntii cand este comandat.Pentru inceput eu as face un strap cu sarma pe diagonala puntii pentru a verifica daca nu este acolo o eroare de cablare.

Link spre comentariu

Deci sa ma fac inteles, cablarea este pe cabaj test, si nu sunt erori de cablare, pur si simplu cand unesc MINUSUL primei punti cu minusul celei dea doua punte, si suntez mosfetul, se intampla fenomenul, eu cred ca e ceva in comun cu minusul ce alimenteaza montajul, cred ca chiar daca puntile sunt identice, apare ceva tensiune in scurt, a si inca ceva, scurtul apare pe 18V CA, deoarece fara letconul conectat face asa. Ciudat fenomen, am stat ieri si am verificat de 100 ori cablajul, chiar daca sunt la distanta si am doar un fir interconectat intre ele.Ceva se intampla, dar nu stiu ce, inca nu am gasit ceva ineregula.Alta observatie, schema prezentata mai sus e completa, in realitate nici nu am apucat sa pun BC-ul si comanda MCU, doar am pus puntea mosul si rezistenta de inchidere, ca sa fac teste, daca aplic MASA +12V de la alta sursa , e ok, daca folosesc din aceasi sursa, ca in schema de mai sus, se intampla fenomenul.L.E este adevarat fenomenul, uitativa cum curge curentul atunci cand mosfetul este suntat.Iar zgomotul produs de traf, se observa clar, nu este scurt total, doar o semialternanta.

post-15533-139829629161_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cum sunt realizate infasurarile transformatorului, sunt separate sau la 18V este priza?

P.S.

Din acest motiv(cel explicat ulterior de Dvs. mai sus) v-am intrebat cum sunt infasurarile transformatorului.

Link spre comentariu

Transformatorul are o singura infasurare de 24V, iar eu iam facut priza la 18V.Initial in loc de 7812 am o sursa DC-DC converter TRACOPOWER, de la 24V la 12V separata galvanic, eu am unit masa de la intrare cu masa de la iesire, insa mam gandit ca daca o separ, problema sar rezolva, iar minusul de la puntea ce este inseriata cu letconul, il leg la iesirea de la sursa DC-DC , si automat ar trebui sa nu mai fie vreo problema, numa la asta nu mam mai gandit ieri, maine testez, dar sigur va merge, ca schema de mai sus este functionala, daca mosfetul este comandat cu 12V de la alta sursa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări