Cilibiu Postat Mai 14, 2013 Partajează Postat Mai 14, 2013 Salut tuturor. Vreau sa comand un TRIAC in PWM cu tensiunea de 5V.Am facut schema de mai jos, dupa ce mam inspirat din alte scheme si din cunostinte, a functionat vreo 10-15 minute cat a durat ceva teste, dupa care nu mai am tensiune alternativa deloc.Am facut cateva masuratori si se pare ca BC-ul sa ars, nu am la indemana nici un MOC , de acea intreb daca sti vreo varianta viabila.PWM este de frecventa fixa 2.5kHz si factor de umplere variabil. Link spre comentariu
asyx Postat Mai 14, 2013 Partajează Postat Mai 14, 2013 nu inteleg ce anume vrei sa faci.forma de unda ar fi total aiurea Link spre comentariu
validae Postat Mai 14, 2013 Partajează Postat Mai 14, 2013 Mai bine foloseai un mosfet in loc de triac, cel din urma nu-i facut pentru frecvente mari de lucru. Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 14, 2013 Partajează Postat Mai 14, 2013 mosfet in loc de triacIn CA? Link spre comentariu
validae Postat Mai 14, 2013 Partajează Postat Mai 14, 2013 Scuze, n-am observat ca e in alternativ, era scrisul prea mare icon_jook Link spre comentariu
Ionut Pavel Postat Mai 14, 2013 Partajează Postat Mai 14, 2013 NU poti aplica semnal PWM la un triac. In schimb poti controla faza (unghiul), pentru asta ai nevoie de un detector de trecere prin 0. Triacul odata deschis nu mai poate fi inchis prin poarta, el se inchide singur cand tensiunea ajunge la 0. Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 14, 2013 Partajează Postat Mai 14, 2013 NU poti aplica semnal PWM la un triac.Se poate prin modificarea numarului de unde pline, daca si consumatorul accepta acest regim. Link spre comentariu
Ionut Pavel Postat Mai 14, 2013 Partajează Postat Mai 14, 2013 NU poti aplica semnal PWM la un triac.Se poate prin modificarea numarului de unde pline, daca si consumatorul accepta acest regim.Dap, daca consumatorul accepta. Am facut odata asa ceva la un cuptor de 4 kW (dadeam drumul la un numar de semiperioade din 100, adica un fel de PWM la 1Hz), faceau becurile un spectacol de lumini in casa, mai mare frumusetea. Link spre comentariu
miron1947 Postat Mai 14, 2013 Partajează Postat Mai 14, 2013 Cu Q7004L4(din schema) care suporta 4A, poate nu este asa grav fenomenul. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Mai 15, 2013 Autor Partajează Postat Mai 15, 2013 Triacul din realitate are 16A, in schema am pus doar informativ.Ca si consumator este o rezistenta de letcon de 48W 24V CA. Mam gandit prima oara sa fac in CC dar tensiunea urca la 32Vcc si nu vroiam sa ii scurtez viata letconului.Daca nu o pot face si ON/OFF si gata , nui musai PWM dar era mai precisa treaba (asta daca foloseam MOSFET), mam gandit si eu la forma de unda, dar asta nui important.Totusi schema de mai sus am testato si in varianta ON/OFF, aplicand 12V in emitorul BC-ului, si am tensiune de 12V CA, ciudat......O schema care ar merge la sigur dar fara MOC sau alt optocuplor, ce recomandati? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 15, 2013 Partajează Postat Mai 15, 2013 Poti rezolva cu o punte redresoare,cu care redresezi 220V,apoi comanzi sarcina cu un mosfet,cu sursa la minus.Acesta comandat de un TL431,conectat intre GS,care primeste pe referinta,printr-un potentiometru o parte din tensiunea redresata de 220V.Din grila o rezistenta de 470 R,la un plus 12V,obtinuti din tensiunea redresata,cu o rezistenta si un zenner.TL-ul lucreaza ca si comparator,blocand mosfetul cand tensiunea pe ref 431,depaseste 2,5V.Poti regla tensiunea pe sarcina,de la zero,la 220V,sau la alta valoare,de ex 24V.Daca te intereseaza,pun o schema...desi cred ca ai inteles depre ce e vorba. Link spre comentariu
ratza Postat Mai 15, 2013 Partajează Postat Mai 15, 2013 Cilibiu, fă altceva. Comanzi rezistenţa în curent continuu, dar redresarea o faci fără filtraj. Şi ideea lui pisica matache e bună. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 15, 2013 Partajează Postat Mai 15, 2013 Nici in varianta propusa de mine,nu trebuie filtraj;de fapt nici n-ar functiona cu filtraj.TL si mosfetul,decupeaza din fiecare semialternanta,atat cat e nevoie.Mosfetul conduce doar la inceputul si sfarsitul fiecarei alternante,pana la si sub valoarea amplitudinii maxime,stabilite din potentiometru. Link spre comentariu
sebip Postat Mai 15, 2013 Partajează Postat Mai 15, 2013 Triacul si tiristorul se comanda in faza, se poate creste frecventa de lucru doar daca cresc frecventa tensiunii alternative (ceea ce nu cred ca se doreste :-) ). Aplicarea unui semnal PWM nu isi are rostul deoarece comutarea on-off a triacului se va face tot cu "frecventa retelei". Doar in cazul tiristorului se poate utiliza o punte redresoare singurul motiv e acela de a comanda tiristorul pe cele doua semialternante si de a evita utilizarea a 2 tiristoare. Daca se utilizeaza un triac nu mai e necesara puntea redresoare din simplu fapt ca este "echivalent" cu 2 tiristoare conectate "antiparalel" (sper sa ma fi facut inteles cit de cit :-( ). Practic, in cazul tiristorului si triacului, se poate spune ca se modifica "factorul de umplere" a tensiunii alternative. (ca si o paralela cu semnalul PWM, daca se poate spune asa ceva) http://www.allaboutcircuits.com/vol_3/chpt_7/6.html Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Mai 15, 2013 Partajează Postat Mai 15, 2013 Practic, in cazul tiristorului si triacului, se poate spune ca se modifica "factorul de umplere" a tensiunii alternative. (ca si o paralela cu semnalul PWM, daca se poate spune asa ceva)http://www.allaboutcircuits.com/vol_3/chpt_7/6.htmlCu dezavantajul ca o data deschis,nu mai poate fi blocat pana la urmatoarea trecere prin zero.Un mosfet poate substitui cu brio un tiristor,invers nu;avantaje...consum infim de putere pentru comanda,se poate deschide/bloca oricand. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum