Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie home-made pentru senzori

Vizitator Brohlin

Postări Recomandate

Vizitator Brohlin

Buna ziua,

In primul rand as vrea sa va salut, in al doilea rand as vrea sa va cer ajutorul in legatura cu o problema cu care ma tot confrunt in ultima vreme.

In ultimul an, am descoperit ca-mi place sa merg pe marginea baltii si sa astept cu orele dupa un peste. Uneori o mai iau si la picior si las lansetele singurele. Exista pe piata senzori care vin insotiti de statii de la producatorul lor. Din motive strict financiare, eu mi-am luat senzori fara statie, lucru care a inceput sa ma deranjeze. Am cautat pe internet daca exista posibilitatea de a atasa statie la senzorii mei (ceva universal). Am gasit un model http://www.climaxtackle.com/gardner/attx_transmitting_system.htm sau http://bigfish.ro/produse-crap/senzori-indicatori-crap/senzori-pescuit-crap/attx-v2-512, dar pretul este mult prea mare.

Se poate face ceva home-made asemanator?

Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• CIBY2

2

• validae

2

• Mondan

2

• radusa

1

Top autori în acest subiect

Vizitator maxim22

SalutSi pe mine ma intereseaza asa ceva. Daca afli cum se poate face te rog sa ma anunti si pe mine. Daca cineva de pe forum ne poate ajuta ar fi de mare folos.

Link spre comentariu

Daca i-mi explicati ce trebuie de fapt sa faca senzorii respectivi, poate gasesc o solutie, si taica-meu e pescar dar pe mine nu m-a prins ,,microbul"

Link spre comentariu

Da, in principiu se poate face. Va pot ajuta eu cu ...indicatii.

http://www.climaxtackle.com/gardner/attx_transmitting_system.htm

In videoclipul asta (din postul anterior) la minutul 1:40 arata ce face.

Deci ai o lanseta careia ii pui o bambina (un cerc colorat). Cand se misca firul, se misca si bambaina ceea ce indica ca pestele musca (trage de fir).

E acum in log de banbina se pune un sensor, vezi munitul 1:40 video de mai sus, cand ceva subtire se misca prin fanta aceea mica se aude un piuit.

Acum se pune problema ca tu sa ai 5 lansete si un receptor pentru toate 5. Iti arata la care dinre ele trage.

Acest receptor comun poate sa conecteze fie toti cei 5 senzori prin fire sau radio, sau ce o mai fi.

Sugestia mea este sa se folosesca senzori comerciali ( ca sunt ieftini ) la care il loc de buzzerul care piuie i se trag fire la o unitate centrala. Montajul este simplu.

Daca faci si senzorul efectiv care se lega de mulineta e mai complicat.

Deci se poate, eu va stau la dispozitie.

Link spre comentariu
Vizitator Brohlin

Senzorii respectivi exista deja. Sistemul de functionare este relativ simplu: firul trece peste o rotita pe care exista niste chestii de metal (magneti?). In momentul in care pestele musca, firul este tras (gen: bambina urca) sau este lasat liber (bambina coboara). Asta inseamna ca firul se misca pe rotita, rotita invartindu-se, iar senzorul sesizeaza miscarea si incepe sa urle.Marea majoritate a senzorilor, au o mufa jack de 3,5 sau 2,5 prin care se pot atasa "greutatile" pentru fir (hanger sau swinger). Ce ma intereseaza pe mine este un sistem care sa se ataseze la acea mufa jack (acele dongle de care se vorbeste in filmuletul postat, la ultimii 2 senzori) care sa poata transmite wireless sau radio catre o statie. Daca esti la o distanta de 20-30m, nu prea poti auzi senzorul cand tipa, dar cu ajutorul statiei, nu mai ai aceasta problema.Pentru 4 senzori, costul total al statiei plus cei 4 emitatori (dongle) ajunge pe la 1300 lei.Se pot construi cei 4 emitatori si statia? Si daca da, cam de ce bani este vorba?Multumesc!

Link spre comentariu

Daca s-ar renunta la personalizarea senzorilor (fiecare cu semnalul propriu) nu cred c-ar fi chiar asa scump.Ma gandesc la varianta ca orice la oricare lanseta ar trage, se trimite un semnal catre receptor (aflat la pescarul care trage pe dreapta mai incolo) si suna un buzzer.Pescarul se duce rapid si verifica pe rand lansetele sa vada care a muscat. Deci emitatoarele ar fi identice in varianta asta. S-ar putea face si cu identificarea senzorilor, ceva mai scump. O sa ma gandesc la varianta cu identificare pentru patru senzori si bataie de 25m. Oricum, pretul va zic de acum ar fi cam pe la o treime din cel comercial.

Link spre comentariu

Cel mai simplu se poate face cu niste kituri de emitator RF cu un canal si un receptor RF cu mai multe canale.Emitatorul va fi adaptat sa cupleze cand senzorul incepe sa piuie.Receptorul si emitatorul trebuiesc cumparate in asa fel incat sa se potriveasca intre ele.Ca exemplu se poate vedea la cei de la Oradea, tehnoelectric- emitator 1 canal - cod AP1764- receptor 6 canale - cod AP1785Se scot releele de pe receptor si in locul bobinei releului se pune un led, pt a vizualiza starea canalelor si se mai pune un buzzer care sa cupleze in cazul cand unul din canale se activeaza.Preturile sunt extrem de mici.

Link spre comentariu

Aia de la firma amintita chiar au preturi mici.O alta idee este sa incerci si cu o sonerie d-aia wireless, se gasec prin pietele de chinezerii. Poate gasesti cu un receptor deja alimetat la baterii, sa nu-i mai faci modificari.Cum legi butonul soneriei Wireless de iesirea jack a senzorului - ramane de discutat. Sugerez printr-un optocuplor gen CNY17. Mai ai nevoie de un aparat de masura. Ca ideie: masori cu un aparat tensiunea pe push button neapasat. Conectezi corespunzator tranzistorul din optocluplor pe contactele de la push button. Poate pui niste poze cu senzorul si butonul de sonerie desfacut. Trebuie vazuta chema emitatorului si ce face acel push.Daca se vrea distanta mai mare decat o curte, atunci doua statii emisie receptie. Cu identificarea senzorului nu-i o problema se poate sunet difierit pentru fiecare senzor, transmis prin statie. Unele statii au chiar ele un mod setat de a emite doar cand la intrare au sunet.

Link spre comentariu

Mai oameni buni, acei senzori nu fac altceva decat sa inchida un contact, nu trimit nici-un semnal prin mufa jack. Daca se pescuieste cu lansetele grupate, este de ajuns un singur emitator la care se cupleaza toti senzorii. In functie de configuratia aleasa pentru emitator la inchiderea unui circuit din senzor se poate transmite semnal diferit pentru fiecare senzor, sau nu.Se pot imagina n scheme cu microcontroler cu intrarile de senzor conectate la portul X, cand este la masa intrarea X1, trimite Y sute de Hz la emitatorul pe 435 MHz, sau la fel de bine cu un banal 555 cu rezistente diferite pe fiecare intrare ce schimba frecventa oscilatorului.Problema se complica atunci cand se pescuieste cu lansetele intinse in puncte diferite, la care nu ai vizibilitate. Atunci iti trebuiesc mai multe emitatoare si, de preferat, un receptor. Nu intinzi 30 m de cablu de la locul 1 de pescuit la locul 2 sau chiar 3.Acest emitator este util mai ales noaptea, cand vrei sa te culci. Dai volumul receptorului la maxim sa te trezeasca din morti, iar cand suna, in mahmureala trezitului, recunosti imediat tonul si te duci la lanseta N, intepi, mulinezi, receptorul piuie in continuare si iti dai seama ca de fapt a tras la lanseta Z, plantata dincolo de stuf sau de salcie. :rade: Mi-ar place sa fiu pe margine si sa urmaresc acest spectacol! :da

Link spre comentariu
Vizitator Brohlin

Nu pescuiesc niciodata cu ele despartite, tot timpul sunt grupate. Ma incanta si ideea cu un singur canal pe receptie, doar sa fie faca zgomot cand se misca un senzor, oricare ar fi el.Ma intereseaza 4 emitatori conectati la mufa jack, un receptor si raza de actiune mare (30-50m sau chiar mai mare, daca se poate.... vorba aia, daca se poate, de ce nu :) ). Cine se baga la un astfel de proiect?

Link spre comentariu

Eu nu am timp sa te pot ajuta. Dar de ce vrei 4 emitatoare?Se poate cu unul singur la care ai mai multe intrari de senzor, poate 4, poate 6, nu conteaza numarul decat ca trebuie o mufa mama jack pentru fiecare senzor. De la senzori la emitator legatura este cu fir cu doua jackuri. Sau te deranjeaza cateva fire intinse intre senzori? Folosesti senzorii pe care ii ai.

Link spre comentariu
Vizitator Brohlin

Salut,E ok si propunerea ta, pot renunta la cei 4 emitatori, dar as vrea totusi 2 emitatori (am lansetele grupate 2 cate 2). Functie de cum sunt amplasate pe mal, pot avea distante intre cele 2 grupuri si de 1-2m.Multumesc pentru sfaturi, astept pe cineva dornic sa mestesugareasca (contra-cost) la cele discutate mai sus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări