Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiometru

Vizitator kozmyn_tgv

Postări Recomandate

Vizitator kozmyn_tgv

Salutare!Am si eu nevoie de putin mai mult ajutor. Incerc sa fac un aparat care sa calculeze tensiunea arteriala (tensiometru) pentru facultate. Momentan sunt la partea de lipit componente dar in afara de partea comuna cu celelalte proiecte nu stiu de ce anume mai am nevoie. Nu am reusit sa gasesc nici macar o schema electrica pe care s-o folosesc ca model.Pot sa fac tensiometrul fie cu un microfon (care sa-mi detecteze vibratiile provocate de bataiile inimii) fie cu un senzor de presiune (dupa cum am vazut ca sunt facute tensiometrele in ziua de azi). Prin oricare metoda as alege sa-l fac presupun ca mai am nevoie de microfon/senzor de presiune + un traductor de vibratii/presiune care sa-mi ofere o tensiune cu care sa lucrez + un amplificator (nu stiu daca inainte sau dupa traductor) + garoul si para de cauciuc.Senzotrul de presiune ar trebui sa-mi returneze doua valori (tensiunea sistolica respectiv diastolica). Programez microprocesorul sa-mi salveze cele doua valori si sa tina cont ca valoarea mai mare este presiunea sistolica - Psis. Apoi tensiunea arteriala medie am gasit pe net cum ca s-ar calcula conform relatiei:MAP = Pdias + (Psis-Pdias) / 3Pdias = presiunea diastolicaPsis = presiunea sistolicaMAP = mean arterial pressureAfisarea rezultatului vreau s-o fac printr-un port serial.Dar pana la partea de programarea mai am mult. Momentan v-as fi recunoscator daca ati putea sa ma ajutati cu o schema electrica. De asemenea va rog sa ma corectati daca ceva din ceea ce am scris mai sus este gresit.Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tommymd

5

• aygun

3

• yo9hnf

1

• Ticu

1

Top autori în acest subiect

Daca tot e pentru facultate....LAS-O IN COLO DE "TENSIUNE" !!!!Daca e tensiune, atunci pune un voltmetru.Este vorba de PRESIUNEA SANGUINA, presiunea sistolica etc.

Link spre comentariu
Vizitator kozmyn_tgv

Multumesc pentru analiza pe text pe care ai facut-o dar presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii se numeste TENSIUNE arteriala. Fara relevanta pentru acest subiect, exista si TENSIUNEA in fir pe care nu o masori cu un voltmetru. Este adevarat ca nu se spune tensiunea sistolica/diastolica ci presiunea sistolica/diastolica; aici nu pot sa ma apar.Acestea fiind lamurite, as aprecia daca m-ai putea ajuta cu un model de schema electrica pentru un asemenea aparat.

Link spre comentariu

Iti spun eu ca sigur se spune tensiunea arteriala. Deaia se zice tensiometru, hipertensiune arteriala (HTA) si nu hiperpresiune arteriala. (dpdv medical conteaza tensiunea in peretii vasului, sa nu se rupa, poate deaia s-a adoptat denumirea asta). Presiune se spune doar la cea masurata intraluminal, invaziv, aceasta fiind presiune intraarteriala si presiune venos centrala (mai des intalnite). Asta e vocabularul nostru.Ea se masoara prin metoda manometrica + auscultatoric si aparatele electronice masoara oscilometric (dar nu sunt asa exacte) sau unele care le combina cum este tensoval duo (cele mai exacte sunt cele cu coloana de mercur). Probabil te-ai documentat deja, dar iti spun si eu ca tensiunea arteriala se masoara cu sfigmomanometrul si auscultatoric se percep sunetele Korotkov, date de turbulenta sangelui in vas, cu palnia stetoscopului plasata in plica cotului. Tensiunea arteriala sistolica (TAS) se masoara cand se aude primul sunet, care se produce cand presiunea intraarteriala este egala cu presiunea din manseta tensiometrului. Tensiunea arteriala diastolica se masoara atunci cand dispar aceste sunete. Atentie la pauzele care apar atunci cand se raresc contractiile inimii si poate da erori de masurare. De asemenea, atentie ca se masoara in mm Hg si nu Pa, bar, psi sau atm cum am vazut eu gradate manometrele industriale. Eu sunt de parere ca ar fi mai usor sa faci unul cu manometru si microfon.

Link spre comentariu
Vizitator kozmyn_tgv

Imi cer scuze, trebuia sa specific: incerc sa fac un tensiometru digital. Adica eu va trebui sa programez un microprocesor care conectat printr-un port serial sa-mi afiseze tensiunea arteriala. Nu imi trebuie sa fie foarte exact pentru ca nu o sa-l folosesc pentru a vedea daca am hipertensiune arteriala sau nu dar nici nu vreau sa-mi returneze niste valori random. Presupun ca manometrul nu il sugerai pentru un tensiometru digital pentru ca eu nu inteleg cum as putea sa-l folosesc.Daca ai sugestii le astept. Mersi frumos!

Link spre comentariu

Am incercat sa te indrum si eu cat pot. Sunt amator in electronica, ma pricep in problemele medicale mai mult. Am vazut ca a indicat colegul de mai sus ceva solutii.

In ce priveste ceea ce vrei tu sa obtii, cred ca ar trebui sa fie un aparat functional, care sa-ti arate tensiunea arteriala. Daca nu e exact, atunci ce-ti arata? Inseamna ca tu nu masori tensiunea arteriala ci o presiune oarecare, nu? Eu asa judec.

La noi, ca sa obtinem valorile corecte, presiunea in manseta tensiometrului trebuie sa scada cu 2 mm Hg/sec, ca sa poti prinde bine sunetele Korotkov. Din experienta iti spun ca acul manometrului la tensiometrul manual incepe sa oscileze cu mult inainte de primul sunet Korotkov, asa incat eu nu-mi dau seama cum functioneaza metoda oscilometrica sa arate valorile corecte, probabil inregistreaza la cea mai mare amplitudine nu la prima oscilatie.

Poate te pot ajuta alti colegi mai mult. Bafta!

uita-te si peste proiectul asta

https://courses.cit.cornell.edu/ee476/F ... index.html - astia au ceva transductor de presiune (la asa ceva ma gandeam cand am zis mai sus de manometru :) )

Link spre comentariu
Vizitator kozmyn_tgv

Prin faptul ca nu aveam pretentia la o valoare exacta ma refeream ca poate nu faceam un circuit foarte bun si obtineam o valoare putin mai mare/mica decat cea afisata de un tensiometru al unei firme de renume.Multumesc pentru ajutor! Bafta si voua!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Valoarea tensiunii arteriale este determinata de un grup de factori interdependenti,cum sunt: -forta de contractie a inimii; - sistola -forta de relaxare a inimii ; - diastola -rezistenta periferica; -cantitatea de sange in artere; -vascozitatea sangelui; -elasticitatea peretilor arteriali.Sistola si Diastola sunt ambele realizate electric prin impulsuri de polarizare si depolarizare .Pentru a face un traductor a Tensiunii Sistolice si Diastolice poti folosi un tensiometru digital si traductorul acestuia.

Link spre comentariu

Sistola si diastola nu se relizeaza prin impulsuri electrice.Sistola se realizeaza prin contractia musculaturii si diastola prin relaxarea musculaturii. Acestea se produc prin influx si eflux de ioni: Na, K si Ca la nivelul fibrei musculare. Aceste schimburi ionice produc un potential electric la nivelul membranei fibrei musculare, care poate fi masurat sau influentat extern de o sursa externa de curent.Tensiunea arteriala are valoare maxima in sistola si minima in diastola, doar ca se masoara intr-un anumit fel, si intr-un anumit loc. Valorile tensionale difera de la membru la membru si in functie de pozitia membrului fata de cord. o sa fie valori diferite intre ortostatism si clinostatism, stanga si dreapta, intre mana si picior, intre brat si antebrat etc.

Link spre comentariu

Uite aici un traductor de presiune care se foloseste in sectiile de terapie intensiva si nu numai pentru masurarea presiunii prin metode invazive. Poate se poate adapta si la ce vrei sa faci tu. Cred ca poti si sa faci rost de el de pe la noi, eventual unul folosit de la spital, care iese din uz daca se mai poate folosi cu rezultate bune.

http://www.utahmed.com/deltran.htm

Link spre comentariu

@tommymd - de unde ai scos-o pe asta ?

Intamplator sunt purtator de Defibrilator Cardiac Implantabil si il am ca si medic pe dl doctor Radu Ciudin ( cel care a adus electrofiziologia cardiaca in Romania ) .

Adica asta :

http://adevarul.ro/sanatate/medicina/ra ... index.html

Asta e CV-ul omului :

http://www.cardioportal.ro/files/CV-Dr_Radu%20Ciudin(1).pdf

Nu intamplator am luat la purecat cartile si articolele de cardiologie ale sus-numitului si nu numai .

Purtat discutii via e-mail tot cu dl de mai sus dar si cu dl Gheorghe Cerin si inca vreo cativa cardiologi locali din Constanta .

Ca mecanismul pace-makerului biologic este de natura chimica este partea a doua insa inima functioneaza si va functiona cu impulsuri electrice . Nu de pomana se implanteaza pacemakere uni si bicamerale precum si pacemakere tricamerale denumite si dispozitive de resincronizare cardiaca .

Inima este un mecanism extrem de complex .

Defibrilatorul pe care il port de prin 2008 are si functie de pacemaker. Daca bataile inimii ajung sub 50 bpm intra automat in functiune latura de pacemaker care ridica pulsul la 60bpm , ritm sinusal .

De la ce vine denumirea de ritm sinusal ? Stii si tu , cele doua noduri . Nodul sinoatrial ( principalul generator de impulsuri electrice ) si nodul atrioventricular. Asta ti-o spun caam studiat de prin 2001 incoace de mi-au sarit capacele . De ce ? In urma Cardiomiopatiei Hipetrofice de care sufar m-am ales si cu un Bloc de Ramura Dreapta .

Tot ICD-ul despre careiti povestesc , are functia de suprapaceing . In cazul in care apare o aritmie , initial incearca sa "suprascrie" impulsurile normale ale inimii cu altele de o intensitate mai mare . Daca vede ca nu poate termina aritmia astfel initiaza un soc mic numit Burst si abia apoi te defibrileaza dupa ce face adaptare de impedanta astfel incat descarcare electrica intre 3 si 20jouli ( asta o stabileste defibrilatorul ) sa nu prajeasca niscaiva fascicule HISS ca ai pus-o.

Pai celulele miocardice incep sa se contracte singure inca din luna a doua de sarcina .

In mod normal nodul sino-atrial (S-A) este pacemaker-ul dominant al inimii, el inhiband

prin supracomanda celelalte zone cu automatism ( pacemakeri secundari).

Insa in circuitul electric cardiac apar doua notiuni clare - polarizare si depolarizare .

La polarizare apare contractia iar la depolarizare apare "relaxarea" dar nu ramane inima "bleaga" ci prin depolarizare se creaza o dilatare a miocardului , fapt ce permite umplerea acestuia cu sange .

Cand se repolarizeaza inima se contracta si purjeaza sangele din ea .

Ai perfecta dreptate intr-un punct iar procesul prezentat de tine face parte dintr-un proces electrochimic . Electricitatea care pune inima in miscare nu ia nastere din nimic . Sunte celule pacemaker specializate care fac acest lucru.

Datorita afectiunii am luat atat Inhibitori ai Canalelor de Calciu pentru ca mai apoi sa trec pe BetaBlocante . Dar deja le facem capul mare celor de pe aici cu notiuni de cardiologie .

Numai de bine !

Link spre comentariu

Pai nu am vrut nici eu sa detaliez. Transmiterea de la nerv (nodul sinusal) se face prin placa neuromusculara, si impulsul electric nu face decat sa se elibereze mediator chimic care sa produca contractia muschiului. Nu e o transmitere a curentului electric ca prin fir, corpul uman conduce curentul electric tocmai datorita existentei acestor ioni. O carne moarta, datorita legaturilor care se fac intre ioni, nu se mai contracta.Repolarizarea nu lasa inima flasca, datorita tonusului muscular, se mentine un potential electric datorita distributiei inegale a ionilor de o parte si de alta a membranei musculare. Dar curentul electric aplicat extern, produce o miscare a acestor ioni, si determina contractie. De aceea nu putem realiza o relaxare prin aplicarea unui curent extern. Imi pare bine ca studiati, un pacient e bine sa-si cunoasca afectiunile. Poate daca va intereseaza, sa studiati si mecanismul contractiei musculare: influx de calciu, scurtarea fibrelor musculare etc. De aceea se administreaza blocanti de calciu, care reduc frecventa cardiaca si scad forta de contractie.Cred ca e o discutie constructiva avand in vedere pregatirea dumneavoastra.

Link spre comentariu

In mod cert discutia este constructiva insa , citind anumite carti ; Enciclopedia Harrison , cartile doamnei Carmen Ginghina ( Mic tratat de Cardiologie , Eserntialul in Ecocardiografie si Cateterismul cardiac pentru clinician cu CD ) dar si cartea dlui dr Radu Ciudin ( Aritmiile cardiace la copii si adultul tanar ) precum si cursul domnului PROF. UNIV. DR. NECHITA AUREL - Fenomenele electrice ale activitatii cardiace , se ajunge la o concluzie .

Fenomenele electrice cardiace preced fenomenele mecanice.

Schimbul de ioni nu este egal rezultand o diferenta de potential. In exteriorul celulei se acumuleaza mai multe sarcini + si apare astfel o hipoexcitabilitate ( postpotential pozitiv ).

Automatism: Absent (necesită stimulare ≥de prag) Răspuns: Fibre cu răspuns rapid Potenţial de repaus (faza 4): Constant = -85 mV la -90 mV PA : Amplitudine mare, pantă de depolarizare rapidă(faza 0) Durata = 250 msec(↓în atrii)

Automatism: Prezent Răspuns: Fibre cu răspuns lent Potenţial de repaus (faza4): fără Potential de repaus constant,cu PDM = -60 mV PA: Amplitudine mică, pantă de depolarizare lentă(faza 0) Durata ≅150 msec

Substantele principale care realizeaza toate aceste mecanisme sunt Sodiul , Potasiul si Calciul .

Mai exista receptorii noradrenergici Beta1 ( pe astia ii blocheaza medicamentele din categoaria metoprololului ).

Nu intamplator mai discut cu anumite personaje prezente http://www.4hcm.org printre care ceva MD ( Medical Doctors ) de pe la Cleveland - Clinica Mayo , unul din ei fiind Barry J. Maron . Recunoscut international pentru cercetarile in domeniul CMH-ului .

Daca esti de specialitate cardiologica iti pot arata niste chestii interesante in MP.

Pentru cei care se intreaba ce D-zeu discutam aici le recomand articolelel astea in ordine :

http://www.emedonline.ro/afectiuni/view ... 165&page=1

http://www.fizioms.ro/edu/curs/DD/Curs% ... 20cardiace).pdf

E intersant sa stii ce se petrece in interiorul "motorului" din tine.

Sa vezi cum iau nastere Impulsurile electrice , cum se propaga in cele doua noduri si apoi catre Fasciculele Hiss si catre reteau Purkinje ( asa zisul mecanism Purkinje ).

Zilele trecute am vazut o doamna care avea ceva probleme cu respectiva retea ( in timp ce depanam un electrocardiograf - aveam nevoie si de un subiect pe care sa testam ) la VALSALVA ii urca pulsul instant la 161 bpm pe perioada valsalvei .

Este foarte interesant sa vezi in cursurile de cataterism cardiac cu radiofrecventa cum un circuit aberant iti face inima atinga 220 sau peste 240 bpm .

Sa vezi operatii si interventii de la Mayo Clinic pe OR Live .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări