adrian98 Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Salut,am o placa pentru leduri legate in parael,trebuie data neeaparat cu lac? multumesc,si foloseste leduri de 12V(15) si tensiunea de alimentare 9V,ce rezistor ar trebui sa pun la capat? Link spre comentariu
Marian Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Data cu lac cu ce scop? si inca ceva ca sa fiu sigur ca am inteles corect, deci ledurile sunt de 12V si alimentarea de care tu dispui este de 9V si vrei sa stii ce rezistenta trebuie in aceasta situatie, corect? Link spre comentariu
K1nderu Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Data cu lac cu ce scop? si inca ceva ca sa fiu sigur ca am inteles corect, deci ledurile sunt de 12V si alimentarea de care tu dispui este de 9V si vrei sa stii ce rezistenta trebuie in aceasta situatie, corect?subscriu,asta am inteles si eu... Link spre comentariu
adrian98 Postat Mai 12, 2013 Autor Partajează Postat Mai 12, 2013 Data cu lac cu ce scop? si inca ceva ca sa fiu sigur ca am inteles corect, deci ledurile sunt de 12V si alimentarea de care tu dispui este de 9V si vrei sa stii ce rezistenta trebuie in aceasta situatie, corect?corect,la electronica(la curs) dadeam placutele cu lac Link spre comentariu
K1nderu Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Chiar te astepti sa aprinzi ledurile alea de 12-15v la 9v? si sa mai pui si rezistenta? Link spre comentariu
adrian98 Postat Mai 12, 2013 Autor Partajează Postat Mai 12, 2013 Data cu lac cu ce scop? si inca ceva ca sa fiu sigur ca am inteles corect, deci ledurile sunt de 12V si alimentarea de care tu dispui este de 9V si vrei sa stii ce rezistenta trebuie in aceasta situatie, corect?subscriu,asta am inteles si eu... da,domnul profesor mi-a supus ca pot pune un rezistor de 400 ohm Link spre comentariu
Marian Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 @adrian98 nu stiu ce fel de leduri ai tu acolo, nici macar nu-s sigur ca ele chiar sunt de 12V dar hai sa te lamuresc putin, macar asa ca ideie. Am luat aleatoriu un led cu alimentare la 12V si in pdf-ul sau se gasesc niste date importante, si niste grafice. LED-ul este in sine o dioda, si stim ca si anume caderea de tensiune pe dioda depinde de curentul care circula prin ea, inversa este ca asigurand o tensiune anume la bornele ei curentul nu poate fi decat unul anume sugerat in graficele din pdf, adica:Deci pentru o anumita tensiune la bornele sale, prin el nu poate fi decat un anumit curent, daca tensiunea la borne este sub cea nominala a ledului atunci nu ai nevoie de rezistenta de balast/limitare, si pentru 9V ai tai, prin led vor fi cam 7mA, mai mult nu au de unde, dar repet, nu stiu ce led ai si nici daca chiar este de 12V, ceea ce am zis este doar un exemplu care sa te ghideze. Apoi luminozitatea relativa la diverse tensiuni fata de cea nominala:Pentru 9V alimentare ai cam 75% din luminozitatea ledului de la tensiunea nominala, la 6V cam 50%, si asa mai departe...LE: Referitor la sugestia profului tau cu rezistenta de 400 Ohm, nu sunt sigur la ce s-a gandit el, adica dupa ce ca subalimentezi ledurile, mai pui si rezistenta de 400 in serie cu ele care pentru 15 leduri in paralel ar reduce destul de mult tensiunea si asa slaba...daca chiar corespund datele postate pana acum atunci ti-as sugera sa-i zici profului sa-si arunce un ochi in graficul ala postat de mine... Link spre comentariu
ratza Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Dacă vă mai prind cu vreun mesaj pus la mişto, vă propun pentru ban definitiv. Să nu ziceţi că nu v-am anunţat. Link spre comentariu
zal Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Sigur sînt legate în paralel acele leduri şi nu în serie?Poate că e vorba de bandă sau segmente cu cîte 3 leduri + rez de balast, ptr 12V, evident că se aprind şi la 9V, puţin mai slab, sau există varianta de a elimina un led şi de a modifica rez de balast. Mă gîndesc că la asta se referea acel profesor...Sau doar tensiunea de alimentare e de 12V, ledurile fiind normale, atunci e nevoie de rez de balast şi se pot lega serie-paralel ptr folosirea mai eficientă a tensiunii şi a nu pune o rez exagerată ca putere. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum