em2006 Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Va rog sa propuneti solutii simple si economice pentru sursa din titlu.Va fi comandata de un timer programabil si va trebui sa asigure o buna izolare fata de reteaua de alimentare.Nu sunt cerinte speciale de stabilizare, ci doar limitatre la supracurent (scurtcircuit).Cat mai simpla si fiabila, cu componente comune si ieftine.Eventual pe baza unor scheme la care exista deja cablaje care se pot adapta cu modificari minime.Orice idee e binevenita, multumesc! Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Pt o realizare cat mai simpla, as sugera sa se foloseasca 3 trafuri ATX: Primul se foloseste normal, in half-bridge, iar la celelalte 2 se inseriaza secundarele de 5V, care apoi se leaga la secundarul de 12V al trafului initial.Primarele celor 2 trafuri se inseriaza, si se obtin cei 300V (de fapt ceva mai mult, deci trebuie bobine pe iesire).Electronica din primar poate fi un IR2153 (era chiar o schema cu traf atx pe undeva p-aici).O alta idee ar fi adaptarea uneia dintre sursele pt lampi din sectiune (tensiunea anodica se apropie de 300V deobicei).De ex: viewtopic.php?f=41&t=41469 Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 12, 2013 Autor Partajează Postat Mai 12, 2013 Tensiunea de 300V nu e critica, e de preferat cat mai mare, dar o limitez superior din considerente de izolatie, si pt a putea utiliza elco uzuale, cu Un=400V.Multumesc pt idei.O sa ma gandesc si la ideea de a adauga un traf, pentru avantajul ca astfel s-ar asigura dubla izolare galvanica, ceea dpv al protectiei e un lucru foarte bun.PSN-am mai lucrat cu lampi din 1975, desi in tinerete am avut mult de-a face cu ele, ca atare nici sectiunea respectiva de pe forum nu am vizitat-o inca. E un bun prilej pentru a vedea ce mai nou. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Inteleg ca sursa se va alimenta din reteaua de 230Vca. In care caz, cea mai simpla solutie e flyback. Link spre comentariu
RockDok Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Eu folosesc schema atasata aproape zilnic la un set de boxe pentru PC cu PCL82. IR2161 are o buna protectie la scurtcircuit, testata. Elimini partea de Uf si-ti calculezi numarul de spire pentru 300V. In cazul dat Ua este 170V. De fapt doua straturi de cite 36 spire cu 0.35 ar trebui sa-ti dea vreo 300V. Trebuie sa fie si sarcina conectata altfel tensiunea "sare" peste 400V. Uitasem, in serie cu C8 macar 2,2 ohmi. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Eventual se poate aplica treaba cu trafurile ATX la schema asta (daca se modifica frecventa sa fie ca-n sursele ATX). Link spre comentariu
RockDok Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Miezul EI33 este chiar din sursa ATX, 18 + 18 spire in primar. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum