Vizitator alin12347 Postat Mai 11, 2013 Partajează Postat Mai 11, 2013 Salut.Am nevoie de un transformator cu care sa incalzesc o sarma de 1m lungime si 1mm grosime in aproximativ 5 secunde.Cam ce tensiune si curent mi-ar trebui? Link spre comentariu
MaesTTro Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Ma scuzati ca va spun dar cred ca nu-i pusa intrebarea corecta. Dupa cite inteleg eu trebuie sa aflati rezistenta firului (pentru aceasta trebuie sa stiti materialul din care este confectionata sarma ,sa stiti rezistivitatea lui pentru a afla aceasta rezistenta) , formula cred ca o stiti, puteti sa va legati de Efectul termic (Efectul Joule-Lenz) nustiu ce o sa obtineti, oricum trebuie sa ajungeti la o formula finala. Nici temperatura la care doriti sa incalziti sarma nu a-ti spus-o . Link spre comentariu
Vizitator alin12347 Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Vreau sa o incalzesc la 100-150 grade(cat sa topesc putin o foaie de ceara) si despre formule ce sa zic...nu ma pricep.Sarma e din otel.Eu vreau o valoare aproximativa ca sa imi fac o idee despre ce mi-ar trebui. Link spre comentariu
MaesTTro Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Rezistenta acestei sarme se afla dupa formula R=p*L/S am notat p- rezistivitatea, cauta valoarea ei pe google, L- lungimea sarmei , S- aria sectiunii transversale (S=pi*r^2 , r-raza sarmei) Trebuie sa obtii o rezistenta relativ mica, cauta informatii despre efectul termic, caldura pe care o degaja rezistentele. Link spre comentariu
Vizitator alin12347 Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Dupa calculele mele ar avea 120 Ohmi.Dar tot nu stiu ce mi-ar trebui. Link spre comentariu
MaesTTro Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Trebuie de mai vazut cartea de fizica, am uitat si eu putin formulele de calcul Link spre comentariu
Marian Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 120Ohm o sarma de otel la 1m lungime? nush de ce valoarea mi se pare exagerata... Link spre comentariu
MaesTTro Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Aria sectiunii transversale trebuie sa fie in mm^2 , raza conductorului fiind de 0,5 mm ... nu-i problema in calcul S=pi*r^2 , cautati rezistivitatea otelului sa fie in (ohm*mm^2)/m ... Lungimea sarmei este 1 m ... inlocuiti in formula de mai sus si... Link spre comentariu
Marian Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 O ideie traznita: sa presupunem ca se vorbeste despre Vcc aplicat la capetele sarmei respective, pai nu e mai simplu sa tranteaza un multimetru pe capetele alea sa vada ce valoare se obtine? Apoi se poate testa practic si cu o sursa ajustabila de laborator la ce tensiune se incalzeste sarma aia la temperatura potrivita si apoi se pune de un traf corespunzator...parerea mea.. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Pentru oţel: ρ = 0,00000011 Ωm (nu vă mai complic cu puteri !)Efectuând corect calculele, se obţine R = 0,14 Ω.Deci ar trebui o sursă extrem de serioasă, capabilă să furnizezeun curent foarte mare (la o tensiune de numai 1 V, curentul princircuit ar fi de 1 V/0,14 Ω = 7,14 A !@alin12347:Pentru ce doriţi dvs. să faceţi, trebuie neapărat să folosiţi un firdintr-un aliaj rezistiv dedicat, cum ar fi nichelina. Nu din oţel ! Link spre comentariu
MaesTTro Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Dar chestia cu temperatura cum se poate de stabilit? Link spre comentariu
zal Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Cel mai simplu, pune iniţial o sîrmă mai lungă pe care o scurtează pînă ajunge la temperatura dorită. Similar procedam cînd aveam de tăiat polistiren expandat. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 @MaesTTro: "Chestia cu temperatura" este deosebit de complexă şi mă tem că depăşeşte cu mult sfera acestui topic. Se ţine cont de o multitudine de variabile, printre care şi dependenţa rezistenţei de temperatură. Ca să vă faceţi o idee: http://www.scrigroup.com/tehnologie/ele ... I22953.php Cred că (la nivel de începător) soluţia problemei ridicate constă în utilizarea unui transformator cu mai multe prize în secundar, având o tensiune maximă de circa 10 V. Prin combinaţii diferite ale conexiunilor se poate stabili pe cale experimentală un optim al tensiunii. Eventual modificând şi lungimea firului de nichelină, după cum a precizat şi domnul @zal. Nu cred ca valoarea enunţată a acesteia (1 m) să fie o condiţie sine qua non. Link spre comentariu
MaesTTro Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Dupa cum se vede chiar este destul de complex Link spre comentariu
Vizitator alin12347 Postat Mai 12, 2013 Partajează Postat Mai 12, 2013 Lungimea sarmei nu poate varia.Vreau sa o folosesc pentru a impregna acea sarma intr-o foaie de ceara.Nu conteaza prea mult temperatura la care ajunge incat pot varia cat timp e conectata.Am avut un transformator dar acum e stricat si nu pot vedea ce scoate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum