Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator

Vizitator alin12347

Postări Recomandate

Vizitator alin12347

Salut.Am nevoie de un transformator cu care sa incalzesc o sarma de 1m lungime si 1mm grosime in aproximativ 5 secunde.Cam ce tensiune si curent mi-ar trebui?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

11

• MaesTTro

11

• Dr.L

6

• cristian_draghiescu

2

Top autori în acest subiect

Ma scuzati ca va spun dar cred ca nu-i pusa intrebarea corecta. Dupa cite inteleg eu trebuie sa aflati rezistenta firului (pentru aceasta trebuie sa stiti materialul din care este confectionata sarma ,sa stiti rezistivitatea lui pentru a afla aceasta rezistenta) , formula cred ca o stiti, puteti sa va legati de Efectul termic (Efectul Joule-Lenz) nustiu ce o sa obtineti, oricum trebuie sa ajungeti la o formula finala. Nici temperatura la care doriti sa incalziti sarma nu a-ti spus-o .

Link spre comentariu
Vizitator alin12347

Vreau sa o incalzesc la 100-150 grade(cat sa topesc putin o foaie de ceara) si despre formule ce sa zic...nu ma pricep.Sarma e din otel.Eu vreau o valoare aproximativa ca sa imi fac o idee despre ce mi-ar trebui.

Link spre comentariu

Rezistenta acestei sarme se afla dupa formula R=p*L/S am notat p- rezistivitatea, cauta valoarea ei pe google, L- lungimea sarmei , S- aria sectiunii transversale (S=pi*r^2 , r-raza sarmei) Trebuie sa obtii o rezistenta relativ mica, cauta informatii despre efectul termic, caldura pe care o degaja rezistentele.

Link spre comentariu

Aria sectiunii transversale trebuie sa fie in mm^2 , raza conductorului fiind de 0,5 mm ... nu-i problema in calcul S=pi*r^2 , cautati rezistivitatea otelului sa fie in (ohm*mm^2)/m ... Lungimea sarmei este 1 m ... inlocuiti in formula de mai sus si...

Link spre comentariu

O ideie traznita: sa presupunem ca se vorbeste despre Vcc aplicat la capetele sarmei respective, pai nu e mai simplu sa tranteaza un multimetru pe capetele alea sa vada ce valoare se obtine? Apoi se poate testa practic si cu o sursa ajustabila de laborator la ce tensiune se incalzeste sarma aia la temperatura potrivita si apoi se pune de un traf corespunzator...parerea mea..

Link spre comentariu

Pentru oţel: ρ = 0,00000011 Ωm (nu vă mai complic cu puteri !)Efectuând corect calculele, se obţine R = 0,14 Ω.Deci ar trebui o sursă extrem de serioasă, capabilă să furnizezeun curent foarte mare (la o tensiune de numai 1 V, curentul princircuit ar fi de 1 V/0,14 Ω = 7,14 A !@alin12347:Pentru ce doriţi dvs. să faceţi, trebuie neapărat să folosiţi un firdintr-un aliaj rezistiv dedicat, cum ar fi nichelina. Nu din oţel !

Link spre comentariu

Cel mai simplu, pune iniţial o sîrmă mai lungă pe care o scurtează pînă ajunge la temperatura dorită. Similar procedam cînd aveam de tăiat polistiren expandat.

Link spre comentariu

@MaesTTro:

"Chestia cu temperatura" este deosebit de complexă

şi mă tem că depăşeşte cu mult sfera acestui topic.

Se ţine cont de o multitudine de variabile, printre care

şi dependenţa rezistenţei de temperatură.

Ca să vă faceţi o idee:

http://www.scrigroup.com/tehnologie/ele ... I22953.php

Cred că (la nivel de începător) soluţia problemei ridicate

constă în utilizarea unui transformator cu mai multe prize

în secundar, având o tensiune maximă de circa 10 V.

Prin combinaţii diferite ale conexiunilor se poate stabili pe

cale experimentală un optim al tensiunii. Eventual modificând

şi lungimea firului de nichelină, după cum a precizat şi domnul

@zal. Nu cred ca valoarea enunţată a acesteia (1 m) să fie o

condiţie sine qua non.

Link spre comentariu
Vizitator alin12347

Lungimea sarmei nu poate varia.Vreau sa o folosesc pentru a impregna acea sarma intr-o foaie de ceara.Nu conteaza prea mult temperatura la care ajunge incat pot varia cat timp e conectata.Am avut un transformator dar acum e stricat si nu pot vedea ce scoate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări