Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rog un sfat pentru o problema aparat Philips A 48 U din 1946

Vizitator vranceanu_vranceanu

Postări Recomandate

Va multumesc. Intr-adevar, asa se intampla, fenomenul de aprindere mai puternica a lampii dureaza 2 - 3 secunde, dupa care luminozitatea scade. Si ce ar trebui sa fac ? Sa montez un urdox (in exterior, ca in interiorul aparatului nu am unde) ? Din schema pare ca CBL6 nu este prima, ci a treia, de ce tocmai ea prezinta aceasta problema ? Adica de ce nu se aprinde prima lampa, sau toate ?Despre lampa respectiva, aici:http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_cbl6.html

NU va faceti probleme,sunt unele tuburi care din constructie au filamentul ceva mai lung decat cilindrul catodului,portiunea de filament ramasa "afara" ca sa spun asa,se va apride putin mai tare cateva secunde (1...2),dupa care cilindrul catodului va prelua temperatura restului de filament din interiorul lui si totul va reveni la normal.Fenomenul este prezent la mai multe tuburi ; cele din seria ECC82,83,unele din seria celor cu 300mA (alimentarea in serie) si uneori chiar la mult cunoscuta 6P3S. Nu conteza a cata lampa este pusa ca filament in serie (filamentele avand nevoie de 200mA),asezarea lor in acest fel este aleasa datorita tensiunii filament catod (tensiunea de strapungere dintre filament si catod), tubul cu tensiunea de strapungere mai mare va fi asezat in serie spre potentialul mai mare,vedeti tubul redresor,deci nu din acest motiv se aprinde mai tare,asa este tubul construit si s-ar putea ca tocmai el sa aiba durata de viata mai mare decat a celorlalte. Ati facut o treaba foarte buna alimentand acest aparat printr-un transformator separator/coborator,asa este corect,astfel veti pastra si normele de securitate.Facand modificari si alimentand direct la reteaua de 230V~ pericolul ar fi fost mare,pentru dv. sau pentru ceilalti utilizatori,trebuia ca de fiecare data sa tineti cont ca nulul retelei sa fie intotdeauna la sasiul aparatului!!!!!!!P.S explicatia userului a fost absolut normala si la locul ei,acela-i fenomenul ce se intampla acolo.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• c_anicai

7

• feri.visky

2

• nicolae57

2

• mila

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va multumesc.

Cineva mi-a spus ca este normal datorita metalelor din care este facut filamentul, care produc aceasta luminozitate la aprindere, pentru cateva secunde. M-a mai sfatuit sa schimb condensatorii chimici, oare sa fie vreo legatura intre una si alta ?

Postez o inregistrare video pe care am facut-o, cu fenomenul aprinderii lampii CBL6. Ested pe facebook intrucat nu am stiut unde sa pun fisierul. Sper sa se poata vedea.

https://www.facebook.com/photo.php?v=19 ... =2&theater

Link spre comentariu

fenomenul l-am explicat anterior dar unii nu au fost de acord, condensatorii nu au nici o legatura.daca chiar te deranjeaza fenomenul poti improviza un softstart prin care alimentezi filamentul(sau tot aparatul) cu o tensiune mai mica pt cateva sec dupa care tensiunea sa revina la normal, se poate cu un releu atasat la transformatorul care il folosesti deja, dar merge si prin alte metode cu termistor, etc numai ca trebuie sa te pricepi.Eu as lasa asa cum e si cand pica tubul respectiv(daca pica insa eu nu am intalnit la probele mele) il inlocuiesti.

Link spre comentariu

Nu ma deranjeaza, daca este un fenomen normal. Cred ca il voi lasa deocamdata asa (i-am pus de curand un tub CBL6 nou) si voi vedea cat ma tine. Daca pica prea repede, ma voi gandi la o solutie dintre cele pomenite de dvs, dar mai intai sa vad, poate nu va fi nevoie.

Link spre comentariu

fii sigur ca toti care au raspuns chiar daca nu au vazut inca modelul au cautat pe net despre. Nu cred ca se gaseste asa usor de schimb.

Link spre comentariu

e frumos de folosit numai componenta originala, la mine aparatul respectiv era de mult maltratat.am avut o problema asemanatoare cu 6p36, pana la urma a cedat.

Link spre comentariu

Puteti vedea si inregistrarea video pusa pe facebook, cu aprinderea lampii ? Nu e de mare calitate, imaginea, dar cred ca se poate face o idee despre problema.

Link spre comentariu

cred ca video respectiv il vezi numai tu, din intamplare am cont pe facebook si nu mere, mai bine dai link pe youtube sau unde ai pus video respectiv, lasi acces pt. public .....

Link spre comentariu

Din pacate nu stiu unde sa il pun, in afara de facebook. Pe niste site-uri de gazduire gen image shack nu merge, aici pe forum nu merge, pe youtube nu am cont.PS. Puteti sa imi vorbiti si cu "dumneavoastra", ca inteleg, sa stiti.

Link spre comentariu

de acum putem trece la alte subiecte, de ex: ABC cum ne adresam .... gramatica limbii romane .... etc.sau mai bine topicul sa fie curatat de balarii si inchis.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări