Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

condensatori in serie

cozmalau

Postări Recomandate

Pot lega in serie 2 condensatori pentru a putea obtine tensiunea care imi trebuie?am nevoie la o punte redresoare de un filtru de minim 1000 microF pe 25v si vreau sa inseriez 2 condensatori :unul de 16v 2200 microF si unul de 10v de 1000 microF ca sa pot ajunge la 25v

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MaesTTro

3

• corneillus

2

• Tita

2

• cozmalau

1

Top autori în acest subiect

daca imi amintesc eu bine formula de calcul a conzilor in serie, suna cam asa:1. C echiv.= C1xC2/C1+C2, C echiv.= 2200x1000/2200+1000. C ech= 2.200.000/3.300, C echiv. = 687,5 Uf. deci, vei avea o capacitate echivalenta mai mica.2. fiind vorba de curent continuu, nu avem reactante capacitive, conzii sunt in serie, deci tensiunea de 25 V se va imparti in mod egal pe fiecare din conzi. adica vei avea 12,5 Vcc pe fiecare condensator. la cel de10 Vcc sunt riscuri mari sa se strapunga deoarece se depaseste tensiunea nominala.sper ca acum ai inteles...

Link spre comentariu

La gruparea condensatoarelor , formula de calcul a capacitatii echivalente nu este la fel ca si la gruparea rezistoarelor :) . Pentru a obtine o capacitate mai mare este nevoie de a grupa condensatoarele in paralel C=C1+C2 , pentru a obtine capacitate mica : 1/C=1/C1+1/C2 . Interesanta este problema cu tensiunea , de ce nu ati putea utiliza niste condensatoare cu tensiuni nominale mai mari, cred ca sint slabe sanse sa obtineti ce doriti. Corneillus are perfecta dreptate.

Link spre comentariu

formula de la rezistente e la fel ca la condensatoare dar tocmai invers daca pot sa spun asa, adica la gruparea in serie a rezistentelor , rezistenta echivalenta se aduna, la fel si la gruparea in paralel a condensatorilor, capacitatea echivalenta e data da suma capacitatilor. la gruparea in paralel a rezistentelor, si gruparea in serie a conzilor e valabila formula de mai sus.

Link spre comentariu

Ar mai fi nevoie de o precizare foarte importantă.La gruparea în serie a condensatoarelor de capacităţidiferite, tensiunea la bornele lor este invers proporţionalăcu capacitatea.Există deci pericolul real al străpungerii condensatorului cu ceamai mică capacitate din grupare, urmată de un fenomen înavalanşă, a cărui urmare va fi distrugerea în totalitate a tuturorcondensatoarelor.Fenomenul apare şi la utilizarea condensatoarelor având aceeaşicapacitate nominală; datorită toleranţelor foarte mari de fabricaţie(de până la 80 %) capacitatea lor reală poate fi mult diferită faţă decea inscripţionată.De aceea, în practică se montează rezistenţe în paralel cu borneletuturor condensatoarelor (pentru egalizarea potenţialelor), având valoriegale (uzual, de ordinul zecilor sau sutelor de KΩ, funcţie de tensiuneade lucru).

conzii sunt in serie, deci tensiunea de 25 V se va imparti in mod egal pe fiecare din conzi

În mod evident, afirmaţia citată nu este adevărată, fiind vorbadin start de condensatoare cu capacităţi nominale diferite.
Link spre comentariu

Şi chiar la cei cu capacităţi aproximativ egale, tensiunea nu se împarte egal ci aproximativ 1/3 la 2/3, dacă nu se folosesc rez de echilibrare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări