cozmalau Postat Mai 10, 2013 Partajează Postat Mai 10, 2013 Pot lega in serie 2 condensatori pentru a putea obtine tensiunea care imi trebuie?am nevoie la o punte redresoare de un filtru de minim 1000 microF pe 25v si vreau sa inseriez 2 condensatori :unul de 16v 2200 microF si unul de 10v de 1000 microF ca sa pot ajunge la 25v Link spre comentariu
palcu ion Postat Mai 10, 2013 Partajează Postat Mai 10, 2013 poti doar cu 2x2200mf/16v nu la 10v Link spre comentariu
Tita Postat Mai 10, 2013 Partajează Postat Mai 10, 2013 poti doar cu 2x2200mf/16v nu la 10vDe ce nu se poate?... Link spre comentariu
corneillus Postat Mai 10, 2013 Partajează Postat Mai 10, 2013 daca imi amintesc eu bine formula de calcul a conzilor in serie, suna cam asa:1. C echiv.= C1xC2/C1+C2, C echiv.= 2200x1000/2200+1000. C ech= 2.200.000/3.300, C echiv. = 687,5 Uf. deci, vei avea o capacitate echivalenta mai mica.2. fiind vorba de curent continuu, nu avem reactante capacitive, conzii sunt in serie, deci tensiunea de 25 V se va imparti in mod egal pe fiecare din conzi. adica vei avea 12,5 Vcc pe fiecare condensator. la cel de10 Vcc sunt riscuri mari sa se strapunga deoarece se depaseste tensiunea nominala.sper ca acum ai inteles... Link spre comentariu
MaesTTro Postat Mai 11, 2013 Partajează Postat Mai 11, 2013 La gruparea condensatoarelor , formula de calcul a capacitatii echivalente nu este la fel ca si la gruparea rezistoarelor . Pentru a obtine o capacitate mai mare este nevoie de a grupa condensatoarele in paralel C=C1+C2 , pentru a obtine capacitate mica : 1/C=1/C1+1/C2 . Interesanta este problema cu tensiunea , de ce nu ati putea utiliza niste condensatoare cu tensiuni nominale mai mari, cred ca sint slabe sanse sa obtineti ce doriti. Corneillus are perfecta dreptate. Link spre comentariu
corneillus Postat Mai 11, 2013 Partajează Postat Mai 11, 2013 formula de la rezistente e la fel ca la condensatoare dar tocmai invers daca pot sa spun asa, adica la gruparea in serie a rezistentelor , rezistenta echivalenta se aduna, la fel si la gruparea in paralel a condensatorilor, capacitatea echivalenta e data da suma capacitatilor. la gruparea in paralel a rezistentelor, si gruparea in serie a conzilor e valabila formula de mai sus. Link spre comentariu
MaesTTro Postat Mai 11, 2013 Partajează Postat Mai 11, 2013 Acestea sint asemanarile dintre condensatoare si rezistoare din punct de vedere a calcului marimilor echivalente Link spre comentariu
Tita Postat Mai 11, 2013 Partajează Postat Mai 11, 2013 poti doar cu 2x2200mf/16v nu la 10vDe ce nu se poate?... Mda nu am fost atent... am crezut ca-i pune in paralel :cry: Link spre comentariu
MaesTTro Postat Mai 11, 2013 Partajează Postat Mai 11, 2013 se mai intimpla citeodata Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 11, 2013 Partajează Postat Mai 11, 2013 Ar mai fi nevoie de o precizare foarte importantă.La gruparea în serie a condensatoarelor de capacităţidiferite, tensiunea la bornele lor este invers proporţionalăcu capacitatea.Există deci pericolul real al străpungerii condensatorului cu ceamai mică capacitate din grupare, urmată de un fenomen înavalanşă, a cărui urmare va fi distrugerea în totalitate a tuturorcondensatoarelor.Fenomenul apare şi la utilizarea condensatoarelor având aceeaşicapacitate nominală; datorită toleranţelor foarte mari de fabricaţie(de până la 80 %) capacitatea lor reală poate fi mult diferită faţă decea inscripţionată.De aceea, în practică se montează rezistenţe în paralel cu borneletuturor condensatoarelor (pentru egalizarea potenţialelor), având valoriegale (uzual, de ordinul zecilor sau sutelor de KΩ, funcţie de tensiuneade lucru). conzii sunt in serie, deci tensiunea de 25 V se va imparti in mod egal pe fiecare din conziÎn mod evident, afirmaţia citată nu este adevărată, fiind vorbadin start de condensatoare cu capacităţi nominale diferite. Link spre comentariu
zal Postat Mai 13, 2013 Partajează Postat Mai 13, 2013 Şi chiar la cei cu capacităţi aproximativ egale, tensiunea nu se împarte egal ci aproximativ 1/3 la 2/3, dacă nu se folosesc rez de echilibrare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum