coco243 Postat Mai 10, 2013 Partajează Postat Mai 10, 2013 Mi se intampla sa am de a face cu tablouri foarte vechi, cu conductoare inegrite si aparatura veche.Intrebare:Cum imi dau seama prin masurare ( fara a trage de fire ca sa vad de unde vin ) cu ce fel de tensiune am de aface, continua sau alternativa?Exista si 24Vcc si 24Vac, si 230Vcc si 230Vac, cum fac diferentierea intre continuu si alternativ doar cu aparatul de masura?Multumesc foarte mult. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 10, 2013 Partajează Postat Mai 10, 2013 Multimetrele digitale ( sau cel putin asa se comporta DT-ul meu ) daca sunt setate pe Vcc si incerc sa masor Vca nu-mi arata nimic, sau se perinda pe ecran valori infime deci e simplu de reralizat ca aparatul nu-i setat pe ce gama trebuie... Link spre comentariu
gcom61 Postat Mai 10, 2013 Partajează Postat Mai 10, 2013 Se gasesc testere de indicare prezenta tensiune,bipolare,care au pe o parte o scala marcata 24v-220v-380v.Cand tensiunea este alternativa bazaie;cand este continua se deplaseaza doar cursorul. Link spre comentariu
coco243 Postat Mai 10, 2013 Autor Partajează Postat Mai 10, 2013 @ marianO sa incerc sa masor Vca pe gama de Vcc sa vad cum se comporta@ gcom61Sper ca nu vorbesti de testere din alea gen FLUKE ce costa de la 150 de euroi in sus Link spre comentariu
validae Postat Mai 10, 2013 Partajează Postat Mai 10, 2013 Uite cea mai simpla schema de lampa de control, o am mereu in buzunar, se poate monta intr-un pix transparent. Cele doua leduri se pot inlocui cu unul dublu rosu/verde, se gasesc usor.Pentru o vizibilitate buna la tensiuni mai mici, se vor selectiona leduri cat mai sensibile, se alimenteaza la 5V si se incearca pe rand mai multe leduri, pana se gaseste cel mai luminos la tensiunea data.Am gasit un exemplar exceptional de led rosu, care se aprindea si cu o rezistenta de 100ko la 5V ! Culmea e ca nici nu l-am gasit greu, mi-a sarit in ochi culoarea lui deosebita, un rubiniu transparent. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 10, 2013 Partajează Postat Mai 10, 2013 N-are rost selectionarea ledurilor. (degeaba se chinuie omul cu o gramada de leduri normale)Se cumpara astfel incat sa fie superluminoase si gata.Ala rosu e clar superluminos (asta e diferenta intre superluminoase si cele normale). Practic lumineaza bine de la curenti <1mA. Link spre comentariu
coco243 Postat Mai 10, 2013 Autor Partajează Postat Mai 10, 2013 @ validaemultumesc foarte mult pentru ideea ingenioasa si practica.@ Dr.L asa le cer la magazin? leduri superluminoase? asta e denumirea tehnica, stiu aia de acolo ce sa-mi dea?Multumesc Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 10, 2013 Partajează Postat Mai 10, 2013 Da, exact asa se numesc si asa se cer.Daca vanzatorii zic ca nu au auzit de asa ceva, e vina lor ca n-au piese de dupa 2000.Pana la urma merg folosite si leduri clasice,daca nu gasesti superluminoase, doar ca o sa se vada mai slab Link spre comentariu
zal Postat Mai 10, 2013 Partajează Postat Mai 10, 2013 Nu ştiu ce vă chinuiţi cu leduri, cînd există creioanele/testerele de tensiune cu bec cu neon şi costă 1Leu..................Sînt curios, în ce tablouri electrice se găseşte 24V şi 230V continuu? Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 10, 2013 Partajează Postat Mai 10, 2013 Pai testerul cu neon nu merge la 24V. Si indica atat cc cat si ca, la tensiuni mari.2 leduri si o rezistenta nu e chinuiala. Mai greu de facut partea mecanica Link spre comentariu
Marian Postat Mai 11, 2013 Partajează Postat Mai 11, 2013 @ marianO sa incerc sa masor Vca pe gama de Vcc sa vad cum se comporta...Ai incercat asa ceva? si daca da ai si reusit? daca iarasi da atunci eu as arunca multimetrul ala care a indicat corect Vca pe scala Vcc...Dupa parerea mea se cauta rezolvari de tot felul la o problema inexistenta, un astfel de subiect isi avea probabil locul la sectiunea incepatorilor... si eu merg si mai fac interventii/reparatii pe la tablouri electrice sau alte portiuni din instalatiile electrice casnice dar imi ajunge de fiecare data indiferent de situatie DT-ul meu dimpreuna cu cateva scule si nelipsita banda izoliera... Link spre comentariu
gauss Postat Mai 11, 2013 Partajează Postat Mai 11, 2013 In tablouri electrice industriale in general , si in cele mai " stufoase " poti obtine indicatii foarte diferite de realitate , din cauza inductiilor intre cablurile care sant pozate paralel pe lungimi considerabile , in interiorul jgheaburilor . Industria aparatelor de masura a rezolvat eficient aceasta problema , dotand multimetrele ( cele dedicate ) cu filtre rejectie frecventa retea si mod de functionare ( voltmetru ) cu impedanta mica , ambele comutabile functie de nevoi . Desigur pot fi si alte solutii , mai mult sau mai putin corecte , si indicatoare de tensiune , tot industriale . Important este sa respecte prescriptiile de securitate , cat. III , eventual IV . La noi merge si altfel , nu vreau sa creez o polemica pe tema aceasta . Motivele se cunosc ...P.S. - subiectul cred ca ar trebui tratat la sectiunea AMC . Link spre comentariu
zal Postat Mai 11, 2013 Partajează Postat Mai 11, 2013 Eu tot sînt curios să aflu în ce tablouri electrice se găsesc tensiuni de 24V şi 230V continui (redresate, filtrate?). Link spre comentariu
H Robert Postat Mai 11, 2013 Partajează Postat Mai 11, 2013 Se folosesc in tablourile de comanda si semnalizare, la alimentarea contactoarelor de c.c. a lampilor de semnalizare etc... Link spre comentariu
zal Postat Mai 11, 2013 Partajează Postat Mai 11, 2013 Deci nu în tablourile electrice de distribuţie, acolo există 24V alternativ, ptr anumite funcţii auxiliare (de obicei iluminat local). Singura reţea de 220V continuu a existat în Bucureşti în cartierul Aviaţiei, construită de nemţi în război. În paralel cu 220V alternativ. Desigur că astăzi nu se mai ştie nimic de asta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum