Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM339N. cum sa fac schema ?

caris

Postări Recomandate

Salut. o sa folosesc puncte inloc de virgula. nu imi mai merge tasta virgula. ok. nu stiu cum sa fac o schema cu acest lm339n. in care atunci cand tensiunea de 60v imi scade sub 41v sa imi aprinda un led.nu ma intrebati pentru ce anume imi trebuie acest circuit ca nu are asa mare importanta.doar ca e un proiect pentru scoala. deci ramane sa stiu cu cat il alimentez circuitul si unde pun tensiunea de referinta pe input minus sau pe input plus. si alte detalii . va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• caris

5

• Marian

2

• miron1947

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sper sa nu mai declansez iarasi luari de pozitie cu modalitatea de a raspunde incepatorilor.

Este o parere strict personala si nu mai puteti sa ma influetati.

Documentatia accesibila prin google este net superioara celei de pe forum.

Cu un singur neajuns, cea mai multa este in engleza.

Sa nu uit sa subliniez, ma refer la cei ce doresc sa acumuleze cunostinte, nu la cei ce fac montaje din cand in cand si sant interesati numai sa functioneze si nu cum functioneaza.

Am dat cautare "comparatoare de tensiune" si am luat la intamplare:

https://mail.uaic.ro/~ftufescu/Circuite ... utatie.pdf

Citeste si apoi incearca sa ne spui cum ai face montajul in functie de ce ai inteles din document.

Corectiile ce le vei primi ulterior te vor ajuta foarte mult pt ca vor evidentia ceea ce nu ai inteles citind singur.Iar raspunsurile vor fi mult mai aplicate pt ca noi vom intelege ceea ce nu stapanesti suficient.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

ok , am citit acele pagini din pdf, si am inteles asa in mare despre ce e vorba, totusi am niste intrebari ca orice incepator. Din tabel se intelege ca lm339n trebuie alimentat la cel putin 18 volti, daca am inteles bine, si tensiunea de intrare inversoare cat si neinversore sunt pana in 36 de volti ,

Link spre comentariu

Nu stiu de unde ai inteles asta,daca folosesti un anume integrat de duci la pdf-ul lui.Apoi il pui de acord cu teoria generala de la comparatoare,adica documentul recomandat mai sus.Folosesti logica personala pentru a obtine rezultatul dorit.Este asa complicat ce am spus pana acum?Exemplu:339 se alimenteaza intre 2 si 32v.Uzual montajele se alimenteaza la 5 sau 12v.Sa zicem ca sant in cazul 5v.Realizez o referinta intre 0 si 5v.Sa zicem 2,5v cu un tl431.Nu ramane decat sa divizez tensiunea necunoscuta(care poate fi intre 2,6 si 1000/10000v) ca sa obtin tot 2,5v.Apoi am 2 situatii:tensiunea divizata este mai mica decat 2,5v si iesirea comparatorului va sta intro stare sigura--0 sau 1(aici vorbim de stari LOGICE) functie de cum ai folosit intrarile.Si cand tensiunea divizata depaseste 2.5v iesirea comparatorului va trece in starea inversa.Pentru a elimina nesiguranta iesirii cand tens divizata este exact 2,5v se foloseste configuratia cu histerezis--vezi teoria.Si au mai fost cativa tineri care si-au spus varsta.Poate ar fi bine ca toti sa aibe anul nasterii la semnatura.M-ar ajuta foarte mult la compunerile acestea,as suporta mult mai usor consumul de timp pentru cei sub 18 ani.De la cei care au terminat liceul am mai multe asteptari.

post-27339-139829631817_thumb.png

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

ok. am reusit sa fac montajul ca atunci cand imi coboara tensiunea sub 42v sa imi cupleze un releu pe iesirea integratului pintrun mosfet irf3205. problema este ca desi am folosit un circuit cu histerezis tot imi intarzie la cuplare si imi bazaie releul de numa/. Este acel prag care numai cu un temporizator poate reusesc. sau nu stiu.

Link spre comentariu

sti cumva vreo componenta care se deschide incepand cu 3v sau mai sus.? ca mie imi scoate pe iesirea din lm339 1.5v si abia mai tarziu 11v. dar eu vreau ca atunci cand se declanseaza aceasta tensiune de 11v pe iesire sa imi cupleze si mie releul si nu pe cand am 1.5v.

Link spre comentariu

circuitul l-am facut in multisim in simulator. In simulator functioneaza ok. dar in practica am acea intarziere sau mai exact imi deschide mosfetul la o tensiune prea mica si cum iesirea mosfetului l-am pus la un releu. Acesta incepe sa vibreze rau de tot din cauza tensiunii prea mici si abia mai tarziu daca mai scade tensiunea pe intrare imi da si mie 11v de imi cupleaza releul.

post-46917-139829643095_thumb.jpg

Link spre comentariu

Configurati utilizata de Dvs. este de comparator fara histerezis, din cauza aceasta vibreaza releul.

Daca doriti sa aveti histerezis, conectati o rezistenta de cca.1M intre iesire si intrarea + .

P.S.

In simulator tensiunile sunt ideale, fara riplu, in practica, doar bateriile se comporta asa, aceasta poate fi o explicatie a comportamentului diferit intre simulator si aplicatia practica.

Link spre comentariu

Subscriu la spusele colegului @Miron, si tocmai de aceea am cerut sa postezi schema deoarece banuiam ca nu ai si histeresis. Comparator de tensiune este circuitul care atunci cand la intrare sesizeaza un anumit nivel trece iesirea dintr-o stare in alta, spre exemplu din Low pe High, sau altfel spus din logic 0 in logic 1, nu exista stari intermediare. Histeresisul este diferenta dintre pragul de pe intrare la care iesirea face High si nivelul de pe intrare la care iesirea face Low, adica spre exemplu se numeste ca ai histeresis atunci cand iesirea trece pe plus ( logic 1 ) la 3V pe intrare, si face minus/low ( logic 0 ) la 4V pe intrare, se numeste ca ai 1v de histeresis pe intrari, in acest fel se asigura chiar evitarea problemei mentionate, adica se asigura o comutare ferma a iesirii, comutare imuna la posibilele variatii mai mici pe intrare. Histeresisul se obtine asigurand reactie pozitiva ( in engleza Positive Feedback, adica opusul notiunii de Negative Feedback ) prin conectarea unei rezistente intre iesire si neinversoare ( neinversoarea este evident In+ ).

Iata o schema de principiu a circuitului denumit Comparator cu Histeresis, cunoscut si ca Schmitt Trigger, in imagine am atasat si un scurt text explicativ pentru schema.

post-15007-139829643142_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări