Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dinam bicicleta nu merge !

Vizitator sorinnx2

Postări Recomandate

Am luat o bicicleta de curand de la cineva, si are in dotare si dinam cu far, mai putin stopul pe spate, dar nu functioneaza. Am desfacut farul, si am constatat ca becul pare bun, nu se vede ars. Am citit un topic mai vechi in legatura cu aceasta problema, dar nu am rezolvat punand mase si la dinam, si la far. Eu am constatat ca firul ce vine de la dinam prin cadrul biciletei si vine la far, era legat la masa becului, nu la plus. Dinamul are o singura iesire. Cam care ar fi rezolvarea in acest caz?. Va multumeasc, si astept raspunsurile voastre.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cata_124

16

• Ticu

6

• Dr.L

5

• validae

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Verifica cu un multimetru pe scala 200ohmi ce valori obtii. Vopseaua e de obicei problema asa ca e alegerea utilizatorului daca sa razuiasca sau nu. De preferabil nu. Ai de luat in calcul prinderea dinamului, a farului si a stop-ului. As alege un conductor bine mascat care sa aiba rol de masa.

Link spre comentariu

Firul ar trebui legat intre borna izolata a dinamului si borna izolata a farului. Partea metalica dinamului si partea metalica a farului trebuie sa faca un contact electric bun cu metalul cadruluibicicletei , nu cu vopseaua.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Nu am asa ceva de verificat. Ma gandesc ca farul cu bec, sa il schimb cu un capat de la lanternele de cap cu 5-10 lei cu 7 leduri care merg tot la 6 volti(4baterii r6) cum as putea sa il leg sa functioneze.

Link spre comentariu

plusul de la lanterna il pui pe iesirea din dinam iar minusul, pe masa dinamului, pe carcasa. s-ar putea ca lumina sa fluctueze in timpul mersului, de aceea este cel mai bine sa folosesti acumulatori tampon, dar pentru acta, trebuie sa faci un montaj suplimentar.

Link spre comentariu

La unele alternatoare(dinamuri) am vazut pe brida de fixare a alternatorului un surubel cu virful dinspre furca, ascutit.Prin stringerea lui(surubelului) virful facea contact cu cadrul sau furca bicicletei,masa fiind realizata.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

"Dinamul" de bicicleta e de fapt alternator asa ca între el si LEDuri ar trebui pus un redresor. Merge si fara dar pâlpâie mai tare si în unele cazuri ar putea chiar distruge LEDurile care de regula nu suporta tensiuni inverse mari.

Link spre comentariu

Posted Image

daca nici asa nu se aprinde, verifica dinamul (pui un led de la bricheta cu plusul pe iesire si cu minusul pe carcasa si invarti de rotita). daca merge, verifici becul din far cu trei baterii de 1,5V, daca se aprinde, verifica sa nu fie oxidate contactele la bec si la dinam. daca nici asa nu merge, ia-ti o lanterna pe leduri si prinde-o cu banda izolatoare de ghidon. succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări