Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Perii motor Robot Bucatarie


homer

Postări Recomandate

Buna ziua. Am si eu o intrebare. E normal ca la rotorul la un robot de bucatarie sa apara scantei (destul de mari) si zgomot destul de intens ?Oare sa fie carbunii dusi? I-am dat jos si par sa fie destul de tociti in unele zone.Din ce am vazut ei fac contact destul de bine cu rotorul in ambele laterale dar apar scantei destul de mari si nici motorul nu invarte cum ar trebui plus ca zgomotul e foarte mare fata de cum ar trebui sa sune normal.Carbunii au cam 4 X 8 x 16mm. In partea care vine in contact cu rotorul in partea cea mai mica am masurat 14mm, deci s-a ros 2mm fata de normal.Opinii? Sa schimb carbunii ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • homer

    4

  • validae

    4

  • valer650

    3

  • yo9gcc

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Este mai mult ca sigur ca s-a dus rotorul, in general atunci apar simptomele despre care spui tu, dar pentru o eventualitate vezi daca se invarte usor daca il invarti cu mana, dar pentru 90% din cazuri se defecteaza rotorul.

Link spre comentariu

Se invarte destul de usor daca il invart cu mana. Pe o scara de la 1 la 10, 1 fiind foarte usor si 10 f greu as aprecia undeva pe la 5-6 ca se invarte.

Link spre comentariu

Poti sa-i desfaci cu grija clemele de pe colector la acele lamele care dau valoare dubla si sa cureti bine sarma si lamela de cupru si sa o indoi la loc lovind-o usor cu coada surubelnitei.Daca era un contact imperfect, ar trebui sa-si revina, dar cel mai probabil sunt bobine intrerupte.Merita totusi incercat chiar sa cositoresti firele pe colector pentru a te convinge de cauza anomaliei.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Am avut probleme cu motorul unui robot de bucatarie si i-am studiat funcționarea . Pentru frânare folosește doar una dintre bobinele statornice. Se inversează legarea ei si se inseriaza cu rotorul. Problema mea este ca nu înțeleg de ce nu frânează si in celălalt sens .l-am învârtit in ambele sensuri cu ambele variante de legare ale bobinei si nu frânează, doar in acel sens.

Link spre comentariu

Robotul funcționează acum, comutatorul care inversa legarea bobinei statorului nu era acționat si robotul pornea înfrânat . Am pus problema de principiu, de ce nu generează si in sens invers. Frânarea se face prin generare in scurtcircuit.

Link spre comentariu

Probabil că în sensul celălalt curenţii induşi se anulează reciproc şi ar fi fost nevoie de complicaţii constructive (comutator cu mai multe grupe de contacte) pentru asigurarea frânării electrice. Acelaşi procedeu se foloseşte printre altele şi la ferăstraiele electrice cu lanţ.

Link spre comentariu

Mulțumesc "validae" ;pentru frânare se folosește una din bobine si rotorul. Se leagă invers bobina statorului,fata de sensul de mers. Eu am învârtit rotorul in ambele sensuri,cu bobina legată in ambele feluri de conectare, si nu se frânează doar intr-un sens. E un motor simplu cu rotor bobinat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări