Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parere instalatie alimentare iluminat cu LED-uri

lorik199

Postări Recomandate

Am in proiect sa inlocuiesc toate becurile halogene incastrate in tavan vara aceasta si vreau ca sursa de alimentare sa fie una centrala si nu individuala.Prima data ma gandeam sa modez o sursa atx, adica radiatoare mari, condensatori calitativi dar nu stiu cat e de fiabila in timp, avand in vedere ca v-a trebui sa mearga non-stop.Apoi m-am gandit la varianta cu traf, ori cu redresare langa traf si sa merg cu curent continuu pe circuit ori la fiecare led redresare in parte.As prefera prima varianta, cu redresarea comuna, pt ca doresc sa fac si un circuit de back-up cu un acumulator auto de 12V, sa nu mai ramana casa in bezna cand nu mai e curent.Am nevoie de o fiabilitate cat se poate de ridicata, sa imi funtioneze mult timp fara mentenant, sursa trebuind sa functioneze non-stop deoarece nu vreau sa intervin asupra instalatiei electrice decat foarte putin.Puterea maxima o sa fie de 300W, eventual 2 surse de 150w, deoarece am 2 circuite de iluminat, unul la perter si unul la etaj.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

4

• yo9hnf

2

• cristian_draghiescu

2

• yo7lhe

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Fiabilitatea fiind pe primul plan, soluţia cu transformator,fară nici-o îndoială. O putere de 150 W pe fiecare circuit(parter+etaj) la o tensiune de 12 V înseamnă un curentde 12,5 A, deci secţiuni mari pentru conductoare.Fiecare circuit cu transformatorul său, pentru a evitatransportul pe distanţe mari a energiei cu aceşti parametri.Mă tem că instalaţia electrică va trebui totuşi modificată,acei curenţi sunt departe de cei uzuali pentru iluminat.

Link spre comentariu

Treaba cu sursa modificata e manareala. Astfel de lucruri le faci pentru tine. Cand e vorba sa faci pentru cineva care probabil nu vrea sa stea cu pistolul de lipit in mana mereu, trebuie facut un lucru calumea. Incearca sa folosesti ori un transformator+redresor (eventual stabilizator), desi eu NU AS FACE ASA CEVA, ori o sursa industriala preferabil pe sina DIN. Daca peste o saptamana/luna/an lumina cade sursa, oricine o poate inlocui cu una asemanatoare fara a se chinui si sta sa vada ce a gandit ala dinaintea lui;

Link spre comentariu

Voi folosi un transformator, sursele in comutatie sunt destul de scumpe si nu imi permit sa dau 3-400 lei, mai ales ca led-urile ma vor costa o caruta de bani, aici nu vreau sa fac rabat de calitate.

Link spre comentariu

Cred că este cea mai înţeleaptă alegere.Transformatorul este fără moarte, întreţinere zero;practic imun la supratensiunile şi fluctuaţiile reţelei,este mult mai ieftin şi are randamentul şi gabaritulcomparabil (la puterile precizate) cu o sursă statică.Totuşi mă gândesc că vor exista şi situaţii în carevor fi aprinse toate becurile în acelaşi timp, decidimensionarea trebuie făcută corespunzător.Folosiţi două transformatoare, câte unul la fiecarenivel; pe cât posibil, trebuie să limitaţi cât mai multlungimea traseelor străbătute de curenţi intenşi.În funcţie de această lungime şi de puterea maximăvehiculată, puteţi calcula (şi chiar vă sfătuiesc să ofaceţi) căderile de tensiune pe conductoare.

Link spre comentariu

Nu am acces la cele 2 circuite decat din tabloul de sigurante, deci nu se justifica folosirea a doua transformatoare.De la tabloul electric ce e situat intr-o extremitate a casei pana in partea opusa sunt 8,5m in linie, cel mai lung circuit sa spunem ca are linia bifilara are max 12m, deci 24 metri liniar de conductor de 1,5mm2Pt sectiunea de 1,5mm2 rezistenta este de 0,01129 ohm/metru, deci o rezistenta totala de 0,2709ohmR=U/I, deci U=R*I la un curent de 12A U=3,25V.Pierderea o pot compensa foarte usor, deoarece fiecare led are propria sursa de curent constant si pot ridica tensiunea pana la 15V fara problemeIar daca nu ma insel, pana in dozele de ramificatie este folosit cablu de 2,5mm2, dar o sa-l intreb pe cel ce a realizat instalatia, fiind o ruda

Link spre comentariu

Daca folosesti LED-uri de calitate nu ai nevoie de 150W in toata casa.Un spot de 50W il poti inlocui cu un LED de 4-6w lejer, dar iti recomand sa faci grupuri de puteri mai mici.Lumina nu e insa la fel de "dulce" ca cea de filament.Solutia cu transformator si redresare e buna - mai ales ca te scuteste de fasaituri si caraituri in HF.Poate e putin mai voluminos.Spor!

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Se adauga la o sursa PC si zgomotul coolerului+problema ventilatiei-->nu poate fi mascata oriunde, oricum. Corpurile de luminat cer si estetica, design. Traf toroidal si ai rezolvat. E bine ca ledurile au fiecare scc, ai rezolvat cu diferentele de temperatura (de la un aer conditionat, ventilatie).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări