cozmalau Postat Mai 7, 2013 Partajează Postat Mai 7, 2013 am tot auzit de "randamentul acustic al unui difuzor" dar nu stiu ce este .. imi poate explica cineva ce este dar pe cuvintele unui incepator va rog Link spre comentariu
Tita Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 Eu consider ca reprezinta :-calitatea sunetului pe care il emite acel difuzor;-cat de puternic este semnalul sonor emis de catre acel difuzor;P.S..este parerea mea! Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 @Tita: vezi ca spui prostiiRandamentul unui difuzor este reprezentat de procentul puterii electrice transformate in unde sonore.Acest randament se masoara in dB/W/m, deci la 1W aplicat difuzorului, deci la un metru de acesta ce intensitate sonora exista, intensitate cuprinsa uzual intre 80 si 100dB Link spre comentariu
Tita Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 Mda bine ca am spus ca este parerea mea...se poate sterge!Intr-un fel am si eu dreptate..cat de tare se aude! Asa imi trebuie daca ma bag in seama! Link spre comentariu
Vizitator alexandr1magureanu Postat August 12, 2013 Partajează Postat August 12, 2013 Teoretic pt fiecare 3dB in plus, trebuie sa dublezi puterea care ajunge la difuzor pana cand atingi puterea maxima suportata de difuzor.La aceeas putere (de ex 20W):Un difuzor cu un randament acustic de 87dB va avea un randament maxim de: 87dB la 1W -> 90dB la 2W -> 93dB la 4W -> 96dB la 8W -> 99dB la 16W si pe aici ar cam trebui sa te opresti ca sa nu apara distorsiuni si sa strice difuzoarele.Un difuzor cu un randament acustic de 96dB va avea un randament maxim de: 96dB la 1W -> 99dB la 2W -> 102dB la 4W -> 105dB la 8W -> 108dB la 16W ...Difuzorul de 96dB, cand va fi conectat la un amplificator de 2W, va avea acelas randament acustic (se va auzi la fel de tare) ca un difuzor de 87dB conectat la un amplificator de 16W. Link spre comentariu
alexutu Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 interesant oare d-aia difuzoarele vechi, mari si cu putere mica suna asa bine. Link spre comentariu
VTP Postat Aprilie 9, 2014 Partajează Postat Aprilie 9, 2014 Unii incep bine si sfarsesc in balarii:- randamentul difuzorului = procentul de semnal electric transformat in semnal acustic (masurat in %). De obicei este in jur de 1% sau mai mic la difuzoarele domestice si ajunge in jur de 5% in cazul difuzoarelor profesionale (rar peste 5%).- presiunea acustica (SPL), masurata in dB/1W/1m caracterizeaza difuzorul ca eficienta si se masoara in camera surda (anechoica) la distanta de 1 m, cand difuzorului i se aplica o putere de 1W.Presiunea acustica a unei surse sonore se poate masura in orice alte conditii, la orice distanta si orice putere suportata de sursa emisiva (ex. 112dB/350W/4,5m) Link spre comentariu
puriu Postat August 16, 2014 Partajează Postat August 16, 2014 Difuzorul poate fi privit ca o masina care transforma energia electrica primita din amplificator in energie acustica transmisa unei coloane de aer. Randamentul acustic reprezinta raportul dintre puterea acustica si cea electrica si se exprima in procente. Este limitat de adaptarea slaba intre impedanta electrica si cea acustica, mult mai mica. Difuzoarele cu care suntem obisnuiti se numesc "cu radiatie directa" deoarece membrana radiaza direct in aerul inconjurator care are presiune mica si nu se adapteaza bine la impedanta electrica a difuzorului. Mai exista difuzoare "cu camera de compresie" la care membrana radiaza intr-un spatiu mic unde se obtin unde acustice de presiune mare. Intre aceasta camera si mediul exterior se afla o palnie acustica cu rol de transformator de impedanta, transforma presiunea in viteza coloanei de aer. Este metoda folosita si la unele instrumente muzicale de suflat. Randamentul poate fi de peste zece ori mai mare, dar palnia acustica trebuie sa fie foarte lunga pentru a reproduce frecventele joase. Asemenea difuzoare se folosesc de obicei la megafoane, sirene, sonorizari fara pretentii, etc. Difuzoarele normale de frecvente joase si medii pot avea randamente peste 1% daca au membrana cu suprafata mare, inductie mare in intrefier si bobina situata in intregime in intrefier. Astfel de difuzoare sunt mari, grele si scumpe. Se foloseau pe vremea tuburilor electronice. Aveau diametre mari, electromagnet in locul magnetului permanent si circuit magnetic masiv. In cinematografe erau doua boxe de numai 15 W. Difuzoarele actuale au membrane mai mici cu cursa mai mare, dar jumatate din bobina este in afara intrefierului. Link spre comentariu
Vizitator Dragomir Liviu Lucian Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 Piesa cea mai imprtanta care determina randamentul difuzorului este magnetul acestuia. De aceea difuzoarele cu magneti neodimium au un randament foarte bun dar sunt mult mai scumpe. Link spre comentariu
Gh Dorian galenistul Postat Mai 18, 2015 Partajează Postat Mai 18, 2015 Am o carte din anii 50 in care scrie ca randamentul maxim al unui difuzor(de atunci) are 2% .Astazi care este cel mai mare randament ??? Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 18, 2015 Partajează Postat Mai 18, 2015 25% , la difuzoarele PRO gen driver 2" care au un horn atasat ( 110 dB ) ... sau chiar mai mare , la cele in genul sirenelor de pe masinile de politie , pompieri ( 120 dB ) sau sirenelor ce avertizeaza populatia inaintea atacurilor antiaeriene ( 160 dB ) . Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 18, 2015 Partajează Postat Mai 18, 2015 Dintre toate difuzoarele, exact cum a spus si colegul Victor, cele de inalte au cel mai mare randament. Cu cit bobina este mai scurta, cit mai fixa in zona intrefier a pieselor polare, intrefier (grosimea lui) trebuie sa fie cit mai mica cu putiinta astfel incit cimpul magnetic sa fie cit mai puternic concentat in bobina, cu atit randamentul este mai mare. Adica mai pe scurt daca bobina este scurta si rigida in intrefier (tweetere, drivere), randamentul este mai mare. La difuzoarele de bass, randamentul este mai mic, deoarece bobina este mai lunga si este plimbata du-te vino, in intrefier, doar o portiune din ea, fiind in cimpul magnetic din intrefier. La cele auto, cu bobine lungi, randamentul este si mai mic, insa ansamblul mecanic este gindit sa poata reproduce frecvente foarte joase in incinte de litraj mic, avind curse mari X-max ale membranei de ordinul centimetrilor pe directie, totul facindu-se cu dezavantajul cererii mai mare de putere aplicata difuzorului pentru un spl mare. Link spre comentariu
franzm Postat Mai 18, 2015 Partajează Postat Mai 18, 2015 (editat) http://www.sengpielaudio.com/calculator-efficiency.htm Randamentul depinde de cuplajul membranei cu mediul acustic (aer) sau altfel spus, de adaptarea impedantelor. Editat Mai 18, 2015 de franzm Link spre comentariu
Gh Dorian galenistul Postat Mai 18, 2015 Partajează Postat Mai 18, 2015 Deci poate atinge 50 % ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 18, 2015 Partajează Postat Mai 18, 2015 Nu, asa ceva inca nu s-a realizat. La ce am descris mai sus, eu, as face o corectura in care as rectifica ca este vorba despre SPL, nu neaparat randament. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum