Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie Boxa

adrianfasie2007

Postări Recomandate

Tot recent, un posesor a 2 boxe realizate cu Rcf MB15N351 si Eminence Psd2002 plus un horn no-name si un filtru realizat dupa ureche, acuza microfonie puternica, voce pitigaiata si declansari dese ale unui mixer Dynacord PM1000-2.

Graficele initiale:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Filtrul pt driver pare ok, dar cine-ar fi crezut ca un difuzor de talia lui mb15n351 (care apropo, costa 1300 lei bucata) poate fi distrus de un filtru LC simplu 200uH/8.2uF?

Cu cateva modificari a rezultat ceea ce se poate vedea mai jos:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Nu vreau sa spun ca ar fi maximul ce se poate stoarce din aceasta combinatie, dar totusi...

Ontopic, difuzorul ales Eminence Gamma 15 pare a fi problematic si nu prea performant. La urma urmei costa aprox 450 lei, o suma deloc de neglijat. Am incercat un difuzor in categoria asta de pret, dar cu specificatii mai bune - Fane Sovereign 15-400, dar nu m-a dat pe spate.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrianfasie2007

6

• [i_unit]

4

• djmanson84

4

• CBI

3

Top autori în acest subiect

Daca luati driverul de la RCF ND2530 etalon ....atunci e clar : A innebunit lupul. Deci AN mai are de mancat paine pana ajunge driverul RCF . Si ND-ul mai are si ala de mancat pana ajunge la spl-ul total si sa poata urca in banda ca un driver de la FAITALPRO sau Celestion , sa nu mai vb de EV sau B&C (am testat driverele astea pe horn cu sonda ).Singurul plus al driverului ND2530 t3 a fost un raspuns cat de cat liniar , dar ....cu doua gauri mari in banda care la alea nu ai ce sa le faci nici cu mama filtrului . Deci cum puteti pune asemenea drivere in boxe ca VL-urile .....doar pt faptul ca rezista in boxa va multumeste ?Nu spun ...la banii lui sunt altele si ma proaste ...dar sa pui(sau sa detii) in boxe de mii de euro drivere de nici macar 50 de euro ,pret de end-user, chiar mi se pare de tot rasul . E ca si cum ai avea un Bentley si sa te tuci la colt de strada sa iti faca vecinul o bucsa pt el . Deci daca nu aveti ce face cu banii ....puteti sa va luati asa ceva .

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

La momentul respectiv aveam la indemana acele drivere, plus altele mai comune, cum ar fi PSD2002 si PAD52. Parerile mi le-am expus in posturile anterioare. Daca ma confunzi cu cineva care si-a montat an10 in boxe vl pe post de inlocuitor, nu e ok. Si as vrea sa aflu care sunt driverele alea de la Faital sau Celestion de te-au impresionat asa tare, ca de Ev si B&C nu m-am speriat.

Link spre comentariu

de la faital poti lua orice driver , ca va suna bine . eu personal am testat hf107. Celestion cdx1-1745. de Ev si B&c ce vrei sa spui ca nu suna ok ? nu am inteles aluzia . din teste cel mai liniar si cu spl maxim pana la 20khz a fost "driverul" de pe sxa200 . de ce am pus ghilimele ...ca e posibil sa fie un fel de super-twiter .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Niste intrebari pt dl. Manson.

De unde stii tu ca de la faital orice driver suna bine daca tu ai testat numai unul? Eu din ce am testat de la mai multe firme am vazut diferente mari intre produsele lor. E si normal, incearca sa satisfaca o serie de gusturi si aplicatii. N-au cum sa iti placa toate pt ca sunt total diferite de multe ori.

Ce treaba are liniaritatea unui driver si spl-ul sau maxim intr-o aplicatie gen boxa pe 2 cai? Un filtru simplu dar bine gandit rezolva problema liniaritatii in 99% din cazuri. Iar SPL-ul este iar irelevant. El trebuie sa fie suficient, in rest oricum il atenuezi.

Pana una alta sa lasam firma si snobismul laoparte. Pentru cine vrea sa faca o boxa low cost care sa o foloseasca la evenimente marunte cu prietenii pretul conteaza.

Sincer nu as recomanda nimanui sa puna in prima boxa facuta drivere mai scumpe de 200lei si basi mai scumpi de 400. Putini sunt capabili sa proiecteze/finalizeze o boxa.

Cu niste difuzoare scumpe se va alege cu o lada cu un sunet sinistru care costa mai mult decat ceva gata facut din gama entry level iar la sunet va fi inferioara.

Asta dupa multe ore de munca, stres si transpiratie.

Cei care stiu face o boxa in care difuzoarele isi arata cu adevarat valoarea sunt putini. Este tristul adevar, din pacate.

Totodata nu vad de unde atata superioritate in posturile tale. Plus ca inventezi tot felul de fapte imaginare. Nu stiu de unde ai scos povestea cu boxe de mii de euro. Am recitit topicul si nu vad niciunde mentionat acest fapt.

S-a gasit o chinezarie care merge suprinzator de bine, mai bine ca alte drivere din aceeasi categorie de pret. Care e problema?

Link spre comentariu

legat de drivere ...am un amic care a testat toata gama de la faital. Nu cred ca reusesti foarte usor sa liniarizezi pe partea de driver doar cu un simplu filtru in 99% din cazuri . Personal am testat vreo 4 tipuri de drivere brand si am ajuns la concluzia ca e mult mai simplu si ok sa liniarizezi sunetul cu o sonda si un Eq sau un procesor cu eq adecvat .La faza cu boxele de mii de euro....a mentionat cineva dar nu mai stiu unde ....ca nici eu nu vad aici in topic , ca a montat un driver AN pe o boxa dynacord si ca e foarte multumit ....ceea ce nu cred ca se poate compara un AN cu un driver EV +ca a ramas cu filtrul de la Ev . Ce ma deranjeaza sau e mult spus ...ca se ridica in slavi anumite prodse China ....si se pun in aceeasi oala cu componente de calitate . Eu personal sunt satul pana peste cap de facaturi si de chinezisme . Parerea mea despre chinezisme ...bani aruncati de pomana . Am trecut de nenumarate ori prin situatii nasoale din cauza lor .

Link spre comentariu

Despre proiectarea filtrelor avem destule exemple pe forum. Mie graficele mi se par suficient de liniare pe partea de inalte. Chiar si pe acest topic sunt doua exemple, iar filtrul pentru ele nu este complicat dpdv al pieselor. Ca nu toata lumea stie sa aleaga valorile, asta e alta poveste.Am postat si eu cateva masuratori, au postat si altii, vei vedea in fiecare caz ca filtrul are mai putin de 10 componente dintre care maxim doua sunt costisitoare.Asta ti-o spun eu care am lucrat de la A la Z cu cel putin 20 de difuzoare de inalte, poate chiar mai multe, daca e sa stau sa le fac inventarul.Din partea mea poti sa folosesti si 10 eq-ri parametrice si sa faci graficul snur.PArtea proasta va fi ca dupa ce te muti cu microfonul chiar si la 20grade inafara axei pe care le-ai liniarizat graficul o va lua iar razna. La fel cand le pui la munca intr-o sala cu diverse caracteristici.Plus ca exemple de boxe cu grafic snur si sunet naspa sunt destule, vezi pad52 sau psd2002 cat de "suav" suna, chair si dupa ce le liniarizezi.Sunt si altele, dar aceste exemple sunt cele mai comune, de aceea le servesc.Te rog alta data sa tii aceste povesti pentru tine.Nu vad de ce ar interesa pe cineva ca, (te citez): "La faza cu boxele de mii de euro....a mentionat cineva dar nu mai stiu unde ....ca nici eu nu vad aici in topic , ca a montat un driver AN pe o boxa dynacord si ca e foarte multumit ....ceea ce nu cred ca se poate compara un AN cu un driver EV +ca a ramas cu filtrul de la Ev .""Ce ma deranjeaza sau e mult spus ...ca se ridica in slavi anumite prodse China ....si se pun in aceeasi oala cu componente de calitate . "" Parerea mea despre chinezisme ...bani aruncati de pomana . Am trecut de nenumarate ori prin situatii nasoale din cauza lor ."Sunt niste informatii fara nici o legatura cu subiectul. Ce ai citit tu nu stiu unde (nu aici) e strict treaba ta.De ridicat nu le ridica nimeni in slavi, doar si-a impartasit experienta legata de acest produs in sine. Pentru banii dati am inteles ca face destule. Si asta pe testate.Dupa cum ai vazut, sunt puse in aceleasi oala cu niste drivere ordinare de la firme "aprobate". Acele drivere cu toate ca sunt de firma, sunt de calitate mai proasta dpdv al sunetului.Omul de rand ce sa faca? Sa puna ceva care suna prost, doar ca e de firma si doar ca unu care are un amic care a lucrat cu Faital spune ca s-a saturat de chinezisme?Crezi ca cineva de aici are vreun interes financiar?

Link spre comentariu

Sharky eu cred ca m-ai inteles gresit , dar nu mai conteaza . Nu am comentat nimic de graficele de mai sus , din contra ...am numai aprecieri. Nu am vrut nici pe departe sa discreditez anumite firme mici (fie ele si china ) contra altor branduri , si nici nu am vrut sa vin cu aere de superioritate cum ai mentionat mai sus .Nici eu nu sunt adeptul de a arunca banii pe fereastra pe anumite branduri care nu fac decat jumatate din pretul lor de piata . Daca aveam mai multi bani si aveam impresii pe mine probabil imi cumparam un sistem x care ar fi costat zeci de mii si nu mai aveam ce sa discut de Diy pe forumuri. A fost o perioada in care si eu ca si multi altii au fost luat de val in ceea ce priveste anuminte produse importate din china de diverse firme.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări