Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie Boxa

adrianfasie2007

Postări Recomandate

Buna ziua,

Va rog, puteti sa ma ajutati cu cateva informatii sa imi fac o boxa cat mai buna?

Am ales difuzor Eminence Gamma 15A.

http://www.eminence.com/speakers/speake ... amma_15A-2

Ca driver m-am gandit la EMINENCE ASD1001.

http://www.eminence.com/pdf/ASD1001S.pdf

Plecand de la aceste informatii, si avand in vedere faptul ca vreau un Full Range, am ales urmatoarele specificatii pentru cutie.

http://www.parts-express.com/pedocs/mor ... e-info.pdf

Box Properties - Vented Box

Shape: Prism, square (optimum)

--Box Parameters--

Vb = 3.2 cu.ft

V(total) = 3.329 cu.ft (Aproximativ 100 cm cubi)

Fb = 56 Hz

QL = 7

F3 = 64.61 Hz

Fill = minimal

--Vents--

No. of Vents = 2

Vent shape = round

Vent ends = one flush

Dv = 3.238 in

Lv = 0.75 in

Intrebari:

1. Merita sa cumpar acel difuzor?

2. E bun acel driver? Imi recomandati sa-l folosesc impreuna cu acel difuzor?

3. Chiar daca am filtru, dar driver-ul are 50W si amplificatorul este de 300W, nu se arde driver-ul?

4. Nu stiu ce filtru sa folosesc, ce imi recomandati?

5. La cutie nu ma pricep, e prima pe care o fac. Imi puteti da cateva modele ca sa ma inspir? Referitor la dimensiuni, o sa le folosesc pe cele mai sus mentionate - V(total) = 3.329 cu.ft (Aproximativ 100 cm cubi).

6. Ce material sa folosesc, MDF? Si ce grosime?

Astept eventual recomandari pentru un difuzor sau driver mai bun, dar sa nu fie diferenta mare de pret cu ce am ales eu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrianfasie2007

6

• [i_unit]

4

• djmanson84

4

• CBI

3

Top autori în acest subiect

Vizitator

In primul rand, volumul e 3.329ft³ = 94267cm³, adica ~100.000cm³, adica 100L, brut.Ca material, pal sau mdf (de preferat), grosimea 18-22mm, cu ranforsari corespunzatoare ale cutiei.Cat despre executie, iti recomand acest topic, precum si altele (filmulete) gasite in youtube (sunt destule); viewtopic.php?t=80378

Link spre comentariu

Asa este, am gresit. Valoarea corecta e ~100.000cm³.Multumesc pentru raspuns!Cine poate sa ma ajute cu un raspuns pentru celelalte intrebari?Referitor la intrebarea numarul 4, e bine daca folosesc DYFP-20?

Link spre comentariu

driverul este cam la fix,ar fi nevoie de unul mai mare ,macar cu bobina de 44mm.Ar putea merge si asa cu greu taiate pe la 2500hz cum este recomandat in fisa driverului pt ca nici puterea woferului nu este mare,dar filtrul va fi unul atipic,nu se va gasi de cumparat.Oricum filtrele de cumparat din comert au calculate aiurea valorile ,sunt ca sa fie ceva acolo nu f scump,dar nu se nimeresc pe nimic

Link spre comentariu

Nu ma descurc sa fac un filtru..., eventual sa modific unul de cumparat.Ati putea sa-mi spuneti voi o potrivire buna intre un filtru si un driver pe care sa le cumpar? (buget max 300 ron ambele).

driverul este cam la fix,ar fi nevoie de unul mai mare ,macar cu bobina de 44mm.

sa inteleg ca 50W pentru driver este putin in cazul in care am un amplificator de 350W RMS. De cat ar trebui sa fie driverul?
Link spre comentariu

la 300 lei nu poti gasit 2 drivere noi si de calitate care sa se incadreze in cerinte,mai bine incearca shproblema in cazul tau este ca ai un wofer mare ,deci inerent nu urca bine in frecv si daca incerci sa cobori driverul la el e posbil sa distorsioneze sau chiar arda la putere maredriverele cu bobina de 34mm sunt mai potrivite pt wofere de 8-10',de aceea sunt si mai ieftineputerea la care functioneaza in parametrii normali difera in fctie de frecv de taiere si ordinul filtrului.Pot merge si in boxe in care intra 500w dar de la 4000hz in sus,de ex,pe cand de la 2000hz in sus pot suporta cu greu 30w,sa zicem asa simplificattreaba este simpla,vrei frecvente mai joase,ai nevoie de suprafata radianta mai mare pt membrana deoarece la puterea electrica suportata sau execursia mecanica e mai greu de umblat datorita limitelor tehnologice

Link spre comentariu

Multumesc mult CBI.Totusi ce parere ai daca fac un compromis pe partea de inalte si as cumpara filtru Blue Tech DYFP-62 impreuna cu driver Blue Tech Comp-50?(ma gandesc ca fiind amandoua de la acelasi producator, sunt compatibile). Filtru are frecventa de taiere la 2 kHz si panta la 12dB/octava. Despre driver nu gasesc informatii despre el (sper ca, coboara la 2kHz).E bine sa fac asa? sau imi poti recomanda tu un filtru si un driver, bune pentru woofer-ul meu? (varianta cea mai ieftina, dar buna! si sa am si de unde sa le cumpar..., sperand sa nu coste peste 350 ron filtru + driver).

Link spre comentariu

Exista si drivere ieftine si suficient de bune, un exemplu ar fi Alien AN10 care m-a surprins in mod placut. Bobina este de 3 inch, iesirea pe 1.4, cam overkill pt ceea ce se cere in acest topic, dar mai exista si fratele sau de 1 inch Alien AN2, pe acesta din urma nu l-am incercat personal, dar are un pret imbatabil.

Am imperecheat cu success driverul AN10 cu Rcf MB15H401 la 1600hz lr4:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

De mentionat pentru autorul topicului, precum si pt alti cititori - filtrul propus este un punct de plecare, nu inseamna automat ca se va potrivi pt alte combinatii de difuzoare.

Filtrele de cumparat se potrivesc ca nuca in perete pe multe difuzoare. Ca sa exemplific, iata cum au venit boxele de care vorbeam mai sus, cu un filtru de cumparat:

Posted Image

Posesorul dadea vina pe driver ca nu are inalte si suna foarte prost.

Link spre comentariu

realizarea unui filtru adecvat pt boxele pasive multicai este cea mai mare problema in majoritatatea constructiilor diytreaba este mult mai enervanta in cazul componentelor cu adevarat bune,pe bani,unde chiar este pacat sa dai grescu siguranta ca mai exista si chinezarii care au peformante accepabile pt un sonorizator amator de duminica,dar in lipsa cunostintelor pt a-l folosi,a datelor de la fabricant,raman o alternativa dubioasaeu unul nu am avut ocazia sa realizez filtre pt difurile BT si nici nu o sa o fac pe banii mei,dar tot ce am auzit cu ele era un dezastru ,desi posesorii erau multumiti partial,folosind cinspe egalizoare in serie' si 'muzica' de calitate indoielnicafiltrele dyfp sunt si ele mai mult generice,se poate vedea si din valorile lor,deci nu prea se potrivesc asa cum vin stoc nici pe ale lor

Link spre comentariu

Si suna de Doamne ajuta driverul ala? Doar de curiozitate intreb.I_unit, pot sa spun ca in cazul tau e vorba de un exemplu fericit. Omul a dat bani putini si de mers merge.Problema este ca sunt care dau bani grei pe drivere performante si le trag un filtru prost, fie din comert, fie dupa o schema pt alta combinatie, fie dupa recomandari prost intelese.

Link spre comentariu

Suna f bine, nu doar masoara frumos, oricum cu mult mai bine decat un Eminence psd2002 sau PAudio Pad-52. Mai are insa o paine de mancat pana sa ajunga la nivelul unui Rcf ND2530 sau ND3030, dar care au preturi astronomice (astea 2 le-am avut ca etalon pt comparatii).

Link spre comentariu

i_unit, sunt impresionat de performantele la care ai ridicat acea boxa referitor la masuratorile facute. Clar o sa cumpar Alien AN10, mai ales ca are un pret foarte bun. Il tine horn-ul la cele 5Kg pe care le are sau ii trebuie ramforsari?

Pana aici toate bune si frumoase:

Incinta: mai sus mentionata

Difuzor: Eminence Gamma 15A

Driver: Alien AN10

Singura problema si cea mai mare, FILTRU!

1. Am tot cautat, dar tot nu inteleg de ce e asa problema acest filtru si de ce nu se potriveste de la o boxa, driver la altele(bineinteles atata timp cat difuzorul urca pana la frecventa de taiere, iar driver-ul poate pleca de la acea frecventa). Eu credeam ca singura lui caracteristica importanta (in afara de putere si impedanta) este frecventa de taiere. Si atunci, daca lui i_unit ii merge bine acest driver cu filtru la 1600, de ce nu mi-ar merge bine si mie? ca difuzorul pus in incinta pe care o sa o fac, din graficele din urmatorul link, rezulta ca urca...

http://www.parts-express.com/pedocs/mor ... e-info.pdf

2. i_unit, vad ca filtru care l-a avut de cumparat are aceasi frecventa de taiere ca si cel facut de tine, dar totusi al tau este mult mai liniar..., de ce? ce i-ai facut? Banuiesc ca aici e secretul de nu se potrivesc filtrele de la o boxa la alta... si nu toate filtrele sunt bune, asa e?

Link spre comentariu

Raspunsul la intrebarea ta e foarte simplu: cutia, forma cutiei influenteaza raspunsul in frecventa a difuzorului. De aceea daca schimbi cutia - trebuie sa schimbi\modifici filtrul asa incat raspunsul in frecventa sa se pastreze liniar. Cum faci asta? ti-am dat un link mai sus, dar probabil nu ai avut timp sa citesti !!!

Link spre comentariu

Iti multumesc mult si imi cer scuze! Nu am citit prea atent si mi-au scapat detalii care mi-ar fi raspuns la intrebari.In curand o sa achizitionez componentele, ma mai documentez si o sa ma apuc de treaba. Sper sa gasesc pe undeva sa imprumut un microfon pentru masuratori.O sa revin cu poze, detalii si eventual cu noi intrebari. Toate la timpul lor. Sper sa fac o treaba buna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări