Mondan Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 Este nevoie de bratara electroststica pentru controllere sau procesoare ?Are cineva experienta sa il fi ars cu mana ?E doar o fitza ? Link spre comentariu
yo9hnf Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 Nu mi se pare o fita deloc.Eu in principiu nu folosesc asa ceva, dar la un moment dat cand umblat cu niste AO-uri cu JFET trebuiau sa stau legat de ceva metalic pentru a ma descarca electrostatic deoarece prajeam fiecare IC pe care puneam mana. Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 Acum mai toate componentele sunt protejate la ESD, nu mai e ca in pioneratul electronicii, cand trebuia sa scurtcircuitezi pini unui tranzistor la lipire. Link spre comentariu
nibi Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 Electrostatic discharge (ESD) este una dintre regulile de baza aplicate in Electronics manufacturing services.Pe langa bratara despre care vorbesti (legata la masa printr-o rezistenta de cca 1mohm) podeaua este acoperita cu o solutie conductiva legata deasemenea la masa (incaltarile sunt speciale-electricitatea statica se "scurge spre masa").Mai sunt o gramada de reguli de manipulare,transport,depozitare ,etcIn concluzie nu cred ca e ... un moft Link spre comentariu
bluey Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 Eu lucrez zilnic cu astfel de incaltari si linoleu antistatic si bratara , pana si scaunul pe care stau e esd.Masuratorile se fac la fiecare intrare in laborator atat la bratara cat si la bascheti.La 3 luni vine audit si trebuie masurat tot, scaune,linoleu,mapele de pe birouri.Dar astea sunt standardele.Ca sa va dati seama cat este de paranoica treaba, matura si farasul sunt ESD, carutul cu care se transporta aparatele este ESD, scafele in care sunt depozitate piesele la fel.O data pe luna minim trebuiesc curatate rotile scaunelor pe care lucram pentru ca le creste rezistenta :)Inclusiv halatele cu care lucram in laborator sunt esd si au capse pe care se masoara rezistenta.Am prieten care schimba zilnic senzori la camere dslr si nu a reusit sa prajeasca vreunu electrostatic. Si nu lucreaza in EPA cum lucrez eu.FET-ul nu mai este cum era candva Link spre comentariu
nibi Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 http://www.dfrsolutions.com/res/onlinecourses/DfESD.pdf dupa prima cautare pe net. Link spre comentariu
validae Postat Mai 7, 2013 Partajează Postat Mai 7, 2013 Nu e de joaca cu ESD-ul. Acum cativa ani am patit-o cu un televizor LG, am vrut sa-l curat de praf si am dat cu aspiratorul peste tot, dupa ce l-am facut boboc, nu mai avea sunet, bulisem un procesor cu 40 de pini, nu mai retin acum seria. Dupa ceva timp, am repetat faza cu PC-ul personal, din cand in cand mai scot praful din el, si la fel dupa ce l-am curatat nu mai voia sa mearga placa de sunet integrata.Dupa ce am cumparat o placa de sunet PCI si am montat-o, a mai trecut ceva timp si ma pomenesc ca nu mai voia nici aia sa mearga, desi nu mai umblasem la calculator.Dupa ce o scot pe aia noua, surpriza ! I-si revenise placa de sunet integrata, si de atunci merge normal. Dar de atunci nu mai folosesc peria de plastic cand aspir prin televizoare sau PC-uri, am o perie de par de porc si o umezesc usor inainte. Link spre comentariu
puriu Postat Mai 7, 2013 Partajează Postat Mai 7, 2013 Bratara electrostatica se poarta de multe decenii in fabricile de explozivi si de munitii. De obicei la picior. In plus sunt excluse materialele sintetice la imbracaminte si la incaltaminte. Asata nu numai din cauza electrizarii ci si pentru ca in caz de incendiu se topesc si se lipesc de piele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum