Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Apa neagra in fantana.


davidut5

Postări Recomandate

Salutare.

 

In fantana de la tara este ceva negru, cenusa praf de cauciug, la miros este ca namolul de pe marginea vreunui rau. Fantana este la 150m de rau, si are cam 5m, din care cam 3m cu apa.

Ceva negru se depune pe teava de la sorb, de asemenea filtrul de la hidrofor este negru, si peretii bazinului de la wc sunt negrii. Apa este limpede, curata la robinet nu se vede nimic in ea, si la gust nu se simte nimic, si tot e folosita de peste 4 ani.

Ce credeti ca este aceasta negreala si cum scap de ea?

 

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • davidut5

    5

  • validae

    3

  • CIBY2

    2

  • valangjed

    1

Top autori în acest subiect

1.Fantanile, de obicei, se curata , la un anumit interval de timp care depinde de multi factori , altfel se "malesc" adica se depune un strat de "noroi" pe fund si la cea mai mica agitare a apei aceasta se inegreste din cauza malului de la fund.Banuiesc ca stiati acest lucru.2.Cel mai sigur , luati o mostra de apa din aceia neagra si mergeti , cu ea, la un laborator.E cel mai sigur chiar daca va costa ceva banuti.

Link spre comentariu

Pot sa dau cu parerea uitandu-ma la poze (nu sunt de meserie in domeniu). Posibil sa fie malul care apare in mod normal la fantani, dar culoarea este putin cam prea "neagra". Asta ar avea o explicatie. Cati vecini au in zona latrine (WC afara) sau fose septice? Daca una din ele este fisurata si dv aveti adancimea de extractie mai mica de 10m este posibil sa fie aceasta problema, contaminarea panzei de apa freatica. Faptul ca apa este curata si fara gust nu inseamna ca este si curata bacteriologic. Depinde de ce filtre folositi.Ca idee, sunt unii care, cand construiesc fosa septica si "ruleaza" apa menajera prin ea au un mic secret. Fundul fosei nu este etans, este doar un strat de pietris care filtreaza apa. Doar peretii sunt sclivisiti. Situatia aceasta "nu se arata" doar ca "se simte" la partea de materii organice care exista in panza de apa freatica si care "fermenteaza" acolo. Cu cat "trageti" mai mult apa cu atat "adunati" de pe o suprafata mai mare. Luati legatura si cu ceilalti vecini care au fantani ca a dv. sa aveti o idee daca au si ei aceeasi problema. Se poate localiza sursa daca se fac analize la mai multe fantani.Mergeti cu o monstra la un laborator, asa cum s-a recomandat. Daca va spune ca aveti multe materii organice in apa, mai mult ca sigur e situatia descrisa mai sus.O intrebare. Cam la cat timp se schimba / se curata filtrul acela si cam ce debit are pompa?

Link spre comentariu

la mine in zona de unde sunt este deal dar am o parte de hotar de unde apa din izvoare nu se bea pe motiv ca este ca si in situatia descrisa de colegu mai sus (negreste malul )dar si apa are un gust aparte si un miros putin mai ciudat acolo apa trece prin ceva straturi de carbune de pamant de cea mai proasta calitate spun oameni din zona (ceausescu vroia sa-l extraga dar puterea calorica este aproape 0 si lasa multa cenusa )ar fi o intrebare namolul acela nu cumva are un miros puternic de sulf?tineti seama ca nu este mare distanta de la techirghiol(200-300km)

Link spre comentariu

Fantana aceea de doar 5m e expusa infiltratiilor de suprafata.Ar trebui sa forati una de adancime mare.Nu ar trebui s-o mai folositi la consum fara s-o controlati la un laborator, va expuneti la mari riscuri.

Link spre comentariu

Da este un wc romanesc chiar la 10-15 m la un vecin.In aceasta fantana mai este si pompa de udat in gradina. Eu am scurtat sorbul hidroforului cu 50cm, zicand sa mai diminuez din aceasta negreala, si acum udam in gradina si hidroforul a ramas fara apa, cand ma uit in fantana sorbul era in aer. Am coborat o sfoara si am masurat cata apa mai este, cam 1m de apa ramasese. Niciodata nu am avut problema asta, chiar daca udam 24 de ore cu pompa de 1 tol, nu ramaneam fara apa.Am incercam sa o curatam cu niste cilindri cu supapa, nu stiu cum le zice, posibil sa se fi astupat izvoarele.Fundul fantanii cred ca este huma, am incercat cu un fier ascutit sa vad daca se duca in jos, si parca se loveste de ceva. Filtrul de ata este de cand am montat hidroforul, acum am pus cu sita provizoriu.Sunt de acord cu analiza apei, chiar o sa ma interesez daca se face la noi in oras.

Link spre comentariu

Nu stiu cum este la dumneavoastra dar ai mei in fiecare an pun cate un bulgare de var in galeata de apa cu putina apa calda pana intra in reactie si dupa aceea o coboara in fantana si doua zile nu mai bem apa pana se aseaza varul. Ai mei stiu de la un vecin ca varul omoara bacterile si curata apa acum nu stiu cat de buna este metoda asta cu varul.

Link spre comentariu

Curatarea cu var se facea la fantanile nefolosite mult timp ca o masura preventiva, dar in cazul colegului nu ar mai avea rost, cata vreme infestarea e continua prin infiltratii.Apa aceea ar trebui folosita doar la udat gradina.

Link spre comentariu

daca wc-ul e amplasat la doar 15m distanta, fa apei un test de sanitatie microbiologic, si vei fii crucit de rezultat! cu siguranta n-o sa mai bei apa de acolo :davei gasi in apa si urme de fecale.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Probabil ca are ingrasamant mult. Ca si legumele in solar sunt mari si grase. :ras: Am aflat ca inca 2 prieteni din sat au aceasta problema, si un vecin de langa mine. Cineva mi-a zis ca a batut in pamant o teava de 6m pe care acum scoate apa, si zice ca e curata. Ma gandeam sa fac si eu aceeasi treaba. Am niste teava de 2-3 toli, si ma gandeam sa o bat in fantana, ca e mai usor, cei 4-5m fiind deja sapati. Ce parere aveti?

Link spre comentariu

Sapa in alt loc, fantana aceea e contaminata ireversibil.Cauta pe net well drilling pentru inspiratie.Nu e mare chestie sa sapi 6-10m la un diametru de 5 toli.

Link spre comentariu

Ma bag si eu in vorba pentru ca problema nu a fost corect elucidata. In zona in care locuiesc sunt cateva puturi de mare adancime pentru alimentarea cu apa a orasului Buftea. Am cativa prieteni ce au lucrat sau lucreaza acolo si care mi-au explicat fenomenul apei calcaroase si a apei manganoase. Apa calcaroasa o depistezi in momentul fierberii apei dupa suspensia ramasa in vas sau depunerile alb-galbui de pe peretii vasului. Este apa care in pesteri formeaza stalactitele si stalagmitele prin depunerea calcarului la contactul cu aerul. Apa manganoasa este contaminata cu particule de carbune (mangan) si este specifica zonelor cu soluri aluvionare din apropierea cursurilor de apa. Tu te incadrezi in acest caz. Cum ia nastere fenomenul? Aluviunile aduse de rau, depuse de-a lungul timpului in solul in care ai sapat fantana, contin particule organice, resturi de frunze, crengi, plante, etc, care in decursul timpului si in prezenta apei s-au carbonizat. In functie de cursul istoric al raului, aceste aluviuni s-au acumulat in anumite zone, sau limbi, mai pe inteles, in plan orizontal si stratificate pe verticala in functie de evolutia cotelor apelor, etc. De aceea unele fantani din vecini au apa asa si altele nu. In momentul saparii fantanii, nimeni nu stie ce este dedesupt, nu se face o analiza a solului prin forare sau alta metoda si ai surpriza sa dai peste tot felul de minuni, straturi de argila, nisip, pietris si straturi manganoase infiltrate in celelalte. Atata timp cat panza freatica nu este deranjata, particulele de carbune raman pe loc. In schimb daca tragi apa din fantana, acestea vor fi antrenate de apa si ajung in fantana si, prin pompa in filtre, acumulandu-se dupa cum ai patit.

Nu este de neglijat nici contaminarea biologica despre care amintesc colegii mai sus iar analiza apei este obligatoriu sa o efectuezi, pentru sanatatea si mai ales pentru linistea familiei tale si in functie de rezultate o veti consuma sau nu.

Referitor la putul din teava, in afara de batutul cu barosul, exista o alta metoda de a introduce teava in pamant.

Se strunjeste un varf ascutit ce se sudeaza in capatul tevii. Teava se gaureste pe o portiune de 2-3 metri, gauri cat mai dese iar deasupra varfului se sudeaza o bucata de platbanda in forma de elice, sau de snec. Se introduce sare grunjoasa in interiorul tevii cat sa depaseasca nivelul gaurilor si se infileteaza teava in pamant. Rolul sarii este de a nu permite infundarea tevii cu pamant. Dupa ce ajunge in panza freatica se va topi si va fi scoasa cu pompa. Daca este nevoie de mai mult de o teava, poti folosi mufarea clasica cu filet pentru prelungire.

Iata si un exemplu, cu mentiunea ca muncitorii aceia pun piloni pentru constructie, dar la fel de bine se poate folosi si pentru introducerea tevii de fantana, iar sistemul de angreanre a tevii fara gaurire se poate imagina, chiar cel cu lant Gall.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări