Vizitator w_v_w_v Postat Mai 4, 2013 Partajează Postat Mai 4, 2013 Buna ziua 1 Am la mamaia la tara o priza cu 3 fire A B C.La verificare cu creion de control se aprinde lampa pe 2 din ele B si C. De curentat la mana curenteza doar unul care este sigur faza C. Adica firul B nu are un curent foarte mare pe el ca nu se simte deloc. Daca pun o veioza cu bec de 100W si cuplez A si B se aprinde. Daca pun veioza si cumpez A si C se aprinde. De ce se intampla asa?Am mai patit asta in Germania la cineva dar era asa la toate prizele. Eu am 14ani si nu stiu pe care sa ii pun impamantare.Sper sa nu va suparati ca va intreb nimicuri dastea dar la cautari pe internet rezulta ca aici ar fi cel mai indicat site. 2 Mai am si un intrerupator cu probleme cu 3 Fire A B C.E legat de cineva la un spot cu 2 becuri BEC alb si bec Rosu. Daca verific cu creionul firele se aprinde la B si C. De curentat la mana curenteza doar unul care este sigur faza C. Daca cuplez A si B se aprinde becul alb si daca cuplez A si C se aprinde becul rosu.Toate 3 aprind ambele becuri ceea ce e normal. Nu trebuia sa fie unul singur cu crent si 2 fara curent? si oricare din ele conectat cu faza sa aprinda un bec sau toate 3 impreuna aprind ambele becuri. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 4, 2013 Partajează Postat Mai 4, 2013 punctul1 :trebuie sa dai mai multe relatii :locuinta este la bloc sau la casa ?firele sunt la aceeasi grosimetabloul este cu doua sau patru sigurante (sunt circuite separate lumina si prizele? )punctul 2:ti se aprinde creionul de tensiune pe doua fire deoarece faza trece prin becuri (scotand becurile vei vedea ca nu mai ai nici o faza la intrerupator)iar firul A este nulul pe care-l trimiti la becuri prin intrerupatorul dublu. Link spre comentariu
Vizitator w_v_w_v Postat Mai 4, 2013 Partajează Postat Mai 4, 2013 Este la tara adica la casa.Are contor nou pus de ENEL in afara locuintei.Afara are siguranta cu buton din acela de verificare adica cu diferential cred.Firele au aceeasi grosime si da are prize separat si becuri separat la tabloul cu 4 busoane sau asa era acum 1 an si ceva.Are si tabloul vechi in casa cu 4 sigurante si trece si prin el.Intrebarea 3.La noi la bloc in casa avem sigurante cu diferential de 30 si jos la tabloul de 25.De cate ori face un scurt in casa cade jos la parter.Bine nu are blocul decat 2 etaje asa ca nu imi e greu sa cobor dar vroiam sa stiu daca e normal.Blocul e nou toti au asa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 4, 2013 Partajează Postat Mai 4, 2013 pct 1 :In acest caz trebuie vazut cate fire vin de la stalp :2fire (faza si nul ) sau 3 fire (faza ,nul si nul de protectie) . Apoi daca scoti siguranta cu faza pentru prize se intrerupe pe amandoua fire B si C, sau numai pe unul din ele(in cazul acesta scoti si cealalta siguranta cu faza ).Cand esti la fata locului si verifici aceste conditii putem continua depistarea problemei.pct.3 nu este normal dar le poti schimba pe cele din casa. Link spre comentariu
Vizitator w_v_w_v Postat Mai 4, 2013 Partajează Postat Mai 4, 2013 Pai sunt la fata locului dar acum deranjez.O sa verific maine ce ati spus si daca vreti va fac si poze. Link spre comentariu
Vizitator costin02 Postat Mai 5, 2013 Partajează Postat Mai 5, 2013 Tinand cont de varsta ta, recomand cu responsabilitate sa fii supervizat de un adult atunci cand faci masuratorile, tensiunea retelei este extrem de periculoasa! Nu interveni asupra aparatajului (prize, intrerupatoare) si conexiunilor cand acestea sunt alimentate, scoate in prealabil sigurantele! In ce priveste faptul ca siguranta generala de la bloc(25A), deconecteaza la orice scurt aparut in apartament, se intampla aceasta deoarece suporta un curent mai mic decat cele din casa(30A), acestea din urma au fost incorect alese, este neproductiv sa avem o siguranta mai mare-n aval fata de siguranta generala, aceasta fiind mai mica va lucra intotdeauna prima. Alegerea sigurantelor se va face in functie de puterea insumata a aparatelor electrice din imobil si sectiunea conductorilor de alimentare a retelei interioare, sigurantele au tocmai rolul de a proteja aceasta retea. Ce ai gasit la bunica in cazul celei de a doua faze, poate fi un curent indus, de o valoare mica, dar care reuseste sa aprinda lampa creionului de tensiune. Link spre comentariu
lyka Postat Mai 5, 2013 Partajează Postat Mai 5, 2013 micule electrian cred ca in tabloul electric siguranta de pe nul este arsa schimba patronul [portfuzibil cu unul nou calibrat 10 16 a]apoi la circuitul de iluminat ai intoarcere de tensiune prin bec se pare ca nulul trece prin intreruptur[incorect la fel ca si siguranta montata pe nulul de lucru] mai bine cheama un electrian autorizat Link spre comentariu
Vizitator w_v_w_v Postat Mai 5, 2013 Partajează Postat Mai 5, 2013 Am maqi citit de curent indus si mi-a zis si tata la telefon dar curentul indus nu trebuia sa aprinda un bec de 100w.Nu curenteaza daca pui mana pe el.Da in combinatie cu nulul aprinde becul.E ciudat nu.O sa incerc acum ce mi s-a spus mai sus. Link spre comentariu
H Robert Postat Mai 5, 2013 Partajează Postat Mai 5, 2013 Trebuie verificat de la tablou spre priza, si anume verifici tensiunile de intrare iesire din tablou daca exista pe amandoua conductoarele daca totul este in regula verifici in doza daca totul este in regula verifici portinile de circuit dintre priza doza la fel si pt intreruptor, aceste verificari trebuie facute LST (lucru sub tensiune).Daca nu detii cunostintele necesare si scule adecvate nu fa asa ceva, scule adecvate insema sa respectii protectia muncii!PS: Nu exista creion de tensiune ci indicator de joasa tensiunea., asta este denumirea tehnica. Link spre comentariu
Vizitator w_v_w_v Postat Mai 5, 2013 Partajează Postat Mai 5, 2013 1 http://i41.tinypic.com/ie48ee.jpg 2 http://i39.tinypic.com/nx5b9l.jpg 3 http://i40.tinypic.com/30bogty.jpg 4 http://i43.tinypic.com/4hp4xw.jpg 5 http://i44.tinypic.com/95u45z.jpg 6 http://i39.tinypic.com/2upscur.jpg 7 http://i41.tinypic.com/35asub9.jpg 8 http://i39.tinypic.com/1y8fgy.jpg 9 http://i41.tinypic.com/290udxf.jpg 10 http://i39.tinypic.com/25tkwno.jpg 11 http://i39.tinypic.com/r8xg0y.jpg Cine credeti ca stie din ce doza e trasa priza.Avem un electrician pe aici si el le-a facut asa ca trebuie sa fac eu sau tata sau unchiul adica local.Momentan sunt doar eu. Am gresit ca nu mai are tablou cu 4 busoane ceramici ci i-a pus tablou cu sigurante.Casa nu are impamantare deloc.Dar are pe DOAMNE, DOAMNE sus la sigurante. Abia am gasit un fost electrician care sa se urce pe stalp sa ii puna un corp de iluminat stradal TIMPUX S2 cu bec Osram sodiu 250w 36000lm. Orice sfat e binevenit.Stiu cum se pun sigurantele asa ca le pot scoate pe toate pe rand si sa verfic daca imi spuneti exact ce.Nu am decat "indicatorul ala de tensiune joasa creionul" deci ce fac? Link spre comentariu
Vizitator w_v_w_v Postat Mai 5, 2013 Partajează Postat Mai 5, 2013 Am lampa de control cu bec de 100w folosita ca la tara pe post de veioza.Am la mamaia la tara o priza cu 3 fire A B C.La verificare cu creion de control se aprinde lampa pe 2 din ele B si C.De curentat la mana curenteza doar unul care este sigur faza C.Adica firul B nu are un curent foarte mare pe el ca nu se simte deloc.Daca pun o veioza cu bec de 100W si cuplez A si B se aprinde.Daca pun veioza si cumpez A si C se aprinde. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 E legata aiurea pamantare si da conturnare ;oricum ,folosesti AB si contorul sta . Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 Nu ai legata impamantarea in tablou si de aceea se "aprinde" "creionul" dar nu curenteaza pentru ca face "inductie". Am vazut ca cei care au montat "bransamentul" au folosit aceeasi culoare la firele care intra in tablou, albastru.Prima recomandare este sa chemi un electrician care stie ce face. Daca sunteti hotarat sa incercati singur (sau cu ajutor) si va asumati riscurile va pot scrie ce as face eu.Identific circuitele (am observat ca nu sunt notate) si, la cum vad situatia, sigurantele automate sunt "perechi", una la faza alta la nul (creionul de tensiune "spune" care e una si care e cealalta). Le decuplez cate una si identific circuitele cu lampa de control (veioza, bec, etc). Una ar trebui sa fie pe faza si alta pe nul, pereche pe circuit.Decuplez siguranta automata "generala" de afara, de la bransament.Voi desface tabloul desfacand cele 4 suruburi. Pot face o poza daca tabloul este "jungla" pentru aduceri aminte (sau pentru ajutor de pe forum). Identific acele fire albastre care vin de la bransament si puntile care se fac pentru fiecare siguranta automata. In partea opusa acelor fire albastre, vazut dinspre sigurante, sunt firele care pleaca la circuitele din casa.Caut circuitul (firele) de la sigurantele de pe circuitul acelei prize si observ daca la intrarea in tub am 2 sau 3 fire. Daca am doua fire inseamna ca instalatia nu are impamantare si acel fir este adus in doza si atat iar daca pleaca din tablou 3 fire inseamna ca pe traseu acel fir este intrerupt, topit sau dezlegat. Tot acum urmaresc firul galben care vine de la bransament daca este accesibil in tablou. Acela este impamantarea bransamentului de afara. In lipsa unei impamantari realizate cu tarusi in pamant il puteti folosi si pe acela.Daca am 2 fire care pleaca din tablou rezolvarea este ca cel de-al treilea fir sa fie adaugat pana la acea priza, prin toate dozele. Daca am 3 fire la plecare atunci sunt doua situatii. Prima este ca cel de-al treilea fir sa fie dezlegat in tablou caz in care se leaga la o impamantare mentionata mai sus (cea cu tarusi sau cea de la bransament) sau, daca este legat la impamantare (nu la faza, atentie) trebuie urmarit prin toate dozele si refacuta legatura unde e defecta.Am incercat sa descriu simplist, pe intelesul oricui, fara termeni tehnici.PS: sigurantele acelea automate sunt romanesti? nu am mai vazut acest model de multi ani.PS2: nu mai pune mana pe fire sa le incerci asa pentru ca o sa te "trozneasca" intr-o zi de nu o sa mai stii de tine si asta in cel mai fericit caz. Chiar daca crezi ca nu ai contact cu pamantul ai fi surprins cate materiale conduc curentul electric si chiar camasa daca se atinge de perete te poate curenta zdravan (prin transpiratie de exemplu) si nici doamne-doamne nu te mai scapa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 Nu mai intrati in dialog cu minori care umbla la tabloul electric!Mai ales cand spun ca verifica firele prin contact cu mana.Lasati-i sa fiarba in suc propriu si poate vor renunta.Daca nu macar nu santeti incarcati cu vreo responsabilitate.Un moderator atent ar trebui sa inchida imediat astfel de subiecte.Felicitari celor ce l-au atentionat la ce risc se expune.Uimitor ca tatal pare mandru de preocuparea fiului dandu-i indicatii prin telefon. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Mai 6, 2013 Partajează Postat Mai 6, 2013 Este un forum unde se cere ajutor. Chiar daca ce vrea sa faca este riscant daca are hotarare tot va face indiferent de sfaturi. Asa ca am considerat mai bine sa-i descriu pe scurt ce as face eu fiind in locul lui si am inserat si reguli minimale de protectia muncii in domeniu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum