Marian Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 @Emil 1986 tranzistorul bipolar ( despre el este vorba aici ) are cativa parametrii de baza insirati pe primele pagini in foile de catalog, iti voi insira 3 dintre ei si explica putin: -Vce => este tensiunea Colector-Emitor maxim admisa, adica exact tensiunea maxima care se poate regasi intre acei 2 pini ( e foarte importat de retinut asta ); -Ic => este curentul de colector maxim admis, de fapt curentul maxim care poate circula prin tranzistor de la colector la emitor, dar este o valoare pur informativa reprezentand un maxim la care nu se ajunge ( sau cel putin nu ar trebui ); -Pd, exact ceea ce ai tu nelamuriri, reprezinta puterea disipata maxim admisa pe tranzistor ( e deasemenea foarte important de retinut ), adica maximul permis al pierderilor pe tranzistor ( n-are a face cu puterea distribuita pe sarcina ) si limiteaza sever factorul Ic, spre exemplu la un regulator liniar, ai 12vcc nestabilizati alimentare si vrei 5Vcc stabilizati la un curent de sarcina de 1A, acuma puterea care se disipa pe tranzistor este produsul dintre tensiunea care pica pe el ( intre pinii CE ) si curentul de sarcina care evident este si curentul care circula prin tranzistor in sine, deci PdT=(Vin-Vout)*Ic = (12-5)*1 = 7*1=7W ( am bolduit T-ul reprezentand tranzistorul, adica puterea pe tranzistor ), puterea distribuita sarcinii este Ps=Vout*Iout = 5*1=5W, de retinut ar fi faptul ca Ic este unul si acelasi lucru cu Iout in exemplul de fata, in realitate Ic este curentul de colector pentru fiecare tranzistor in parte ( ca pot fi 2 sau mai multin paralel, si pentru pierderile fiecaruia se ia in calcul doar curentul care circula prin el, iar Iout este curentul cerut/consumat de catre sarcina, deci daca ai 2 tranzistori in paralel pentru exemplul de mai sus atunci Iout este 1A, iar Ic pentru fiecare este Iout/2=0,5A, daca ai mai mult de 2 tranzistori in paralel, imparti curentul de sarcina la cati tranzistori ai in paralel. Deci concluzia este ca puterea care se disipa pe tranzistor nu are nici o legatura cu puterea distribuita/livrata catre sarcina, si tranzistorii au acel Pd care este invers proportional cu temperatura capsulei, adica cu cat capsula este la o temperatura mai mare cu atat puterea care se poate disipa pe tranzistor in conditii de siguranta ( adica fara distrugerea sa ) este mai mica, asiguri asta adaptand curentul de sarcina maxim admis la temperatura maxim estimata la care poate ajunge capsula tranzistorului, si asa cum @smilex a mentionat pentru cei aproximativ 100*C puterea maxim disipabila pe tranzistorii de care ai pomenit prima oara, ar scadea la cam 125W, deci te asiguri ca valoarea maxima a (Vin-Vout)*Iout=<125W. Sper ca s-a inteles ceva din lugul meu mesaj... LE: Si ca o legatura intre ceea ce am zis si cerintele din primul tau mesaj de la tema asta, sa zicem ca vrei un reglaj intre 1,5 si 80V la iesire, pentru asta sa zicem ca ai la dispozitie alimentare nestabilizata de minim 85V, asa cum am spus mai sus nu trebuie sa depasim 125W pierderi pe tranzistori ( unul sau mai multi in paralel ) indiferent de situatie, si deci la 1,5Vout ai o cadere de 85-1,5=83,5V pe tranzistor, te asiguri ca nu depasesti pierderile maxim admise adaptand curentul maxim posibil si Iout=Pd/Vce, Iout evident reprezinta curentul de iesire/de sarcina, Pd reprezinta puterea maxim admisa disipabila pe tranzistor ( adica acei 125W ) si Vce este chiar acea cadere pe tranzistor care in cazul de fata este 83,5v, deci Ic=124/83,5=~1,5A, deci la 1,5V tensiune la iesire nu poti pretinde decat maxim 1,5A; la tensiune maxima la iesire de 80V ( asa cum am zis mai sus ) ar fi 85-80=5v, aceasta este tensiunea picata pe tranzistor, evident ca este posibil in acest caz un curent mult mai mare de sarcina, deci 125/5=25A, numai ca limitarea de curent ( daca se implementeaza un SCC ) trebuie sa tina cont de puterea maxima care se poate disipa pe tranzistor, deci de situatia aceea cea mai dezavantajoasa de 1,5V la iesire unde curentul maxim admis este foarte mic, asta este una din dezavantajele surselor liniare. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Mai 8, 2013 Autor Partajează Postat Mai 8, 2013 deci cum este si la amplificatoare,randamentul este de 50 la suta Link spre comentariu
Marian Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 In exemplul meu de 12Vin si 5Vout la 1A, sursa nestabilizata care alimenteaza regulatorul trebuie sa livreze cei 12W ca si putere, sarcina consuma doar 5W si 7W se pierd pe regulator, asta face ca randamentul regulatorului sa fie 5Wout/12Win=~40%, adica investesti 12W si te folosesti util doar de mai putin de jumatate pe atat.PS: Am mai adaugat ceva in mesajul anterior, citeste. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Mai 8, 2013 Autor Partajează Postat Mai 8, 2013 12v 1A-5v tot 1A?am masurat acum cu multimetru, si intre punte si tranzistor reglat la 12 v pentru o bormasina cu baterie tranzistorul consuma undeva la 3,5-4 A,am pus multimetru intre emiter la TR si + la bormasina si am consum de 7A,in ambele cazuri bormasina merge in sarcina adica incerc sa tin mandrina cu mana Link spre comentariu
Marian Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 NU stiu ce regulator ai tu dar eu m-am referit la o sarcina pur rezistiva pentru ca principiul sa fie mai usor de asimilat, si iata exemplul meu ilustrat de simulator: XMM1 monitorizeaza curentul extras de la sursa de alimentare a regulatorului, XMM4 monitorizeaza tensiunea CE pe tranzistorul serie, adica ceea ce pica pe el, XMM2 monitorizeaza curentul de sarcina iar XMM3 tensiunea de pe sarcina. Asa cum se poate observa curentul extras din sursa nu corespunde cu cel de pe sarcina intocmai, asta se intampla deoarece IC=IE+IB, dar de obicei Ib este suficient de mic incat in majoritatea situatiilor poate fi ignorat. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Mai 8, 2013 Autor Partajează Postat Mai 8, 2013 da am vazut. curentul in simulare este asemanator,numai ca la mine este dublu,adica ce consuma tranzistorul din traf si cat consuma bormasina din tranzistor.nu am facut bine masuratorile?adica multimetru in serie cu tranzistorul si pe urma in serie cu bormasina?daca alimentez direct din traf o pot opri cu mana usor,dupa tranzistor mult mai greu si se incing firele de se inmoaie plasticul pe ele,sunt fire de boxe si nu sunt chiar asa suptiri,traful este de 15v si 4500ma Link spre comentariu
Marian Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 da am vazut...Ai vazut, dar ai si inteles de ce in simularea mea curentul extras din sursa este cu 14mA mai mare decat curentul de sarcina?Cat despre ce ai tu acolo si ce ai masurat... nu stiu la ce fire te referi ca se incing asa tare dar daca patesc asta la doar cativa A atunci cu siguranta sunt prea subtiri. Apoi repet, nu am de unde sa stiu eu exact ce stabilizator ai tu acolo si deci cum ai masurat exact curentul deci nu ma pot pronunta, pot spune doar ca mi se pare ciudat sa se piarda atata curent doar pe stabilizator, poate el mai alimenteaza si alta sarcina si nu-ti dai tu seama sau nu ai luat in calcul...tu stii. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 daca alimentez direct din traf o pot opri cu mana usorCum vine asta, direct din traf ?!!În curent alternativ ?!! Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Mai 8, 2013 Autor Partajează Postat Mai 8, 2013 Cum vine asta, direct din traf ?!!În curent alternativ ?!!direct din traf adica fara tranzistorul 2n3055 nu cu tensiune ne redresata si filtrata.pe traf scrie clar 15v 4500ma si daca masor intre puntea redresoare adica + si colectorul la tranzistor am un consum de maxim 4A,daca masor intre bormasina si emiterul la tr am 8A consum la 12V alimentare,baza o atac cu un lm317 Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Mai 8, 2013 Autor Partajează Postat Mai 8, 2013 da am vazut...Ai vazut, dar ai si inteles de ce in simularea mea curentul extras din sursa este cu 14mA mai mare decat curentul de sarcina?Cat despre ce ai tu acolo si ce ai masurat... nu stiu la ce fire te referi ca se incing asa tare dar daca patesc asta la doar cativa A atunci cu siguranta sunt prea subtiri. Apoi repet, nu am de unde sa stiu eu exact ce stabilizator ai tu acolo si deci cum ai masurat exact curentul deci nu ma pot pronunta, pot spune doar ca mi se pare ciudat sa se piarda atata curent doar pe stabilizator, poate el mai alimenteaza si alta sarcina si nu-ti dai tu seama sau nu ai luat in calcul...tu stii.firele sunt destul de groase si nu sunt cativa A sunt cam 8A.sursa este asa .traf de 15vca 4500ma,punte 5a am alimentat 2n3055 in colector si am luat tensiunea de pe emiter si in baza ii dau cu lm317 reglat ca sa imi dea 12,5v pe emiter tranzistorul,am pus ampemetrul pe +de la punte si pe colectorul de la tranzistor si am cam 4A consum,am pus pe urma ampemetrul pe E la tranzistor si pe + da la bormasina si am cam 7,5-8 A consum.deci tranzistorul trage 4A din sursa si bormasina 7,5-8 A din tranzistor .am facut un clip si il incarc acum,masuratoarea este intre + la bormasina si E la 2n305512v x8,64A 108w,nu? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 Aşa facem un fel de literatură; postaţi schema folosită,marcând locurile unde aţi efectuat măsurători, precumşi valorile obţinute. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 Puterea nu scade cu temperatura. Nici cea disponibila, nici cea disipata. As zice ca dimpotriva, uneori creste datorita cresterii factorului de amplificare. La 100grC poti extrage 15A din tranzistor, dar puterea disipata este peste graficul in cauza, conditii pentru care producatorul nu mai garanteaza integritatea componentei. Poate functiona perfect cateva secunde sau cateva minute (depinde de temperatura) inainte de a se distruge. In pdf-uri gasesti informatii despre limitele la care poti supune o componenta, limite la care producatorul garanteaza functionarea, dar nu inseamna ca nu se poate si peste limite, e un risc, dar daca insisti, are rezultat sigur: distrugerea componentei. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 am facut un clip si il incarc acum,masuratoarea este intre + la bormasina si E la 2n3055 12v x8,64A 108w,nu?Eu v-am solicitat să postaţi schema, nu un clip !Cei 103 W (12 x 8,64 = 103,68, de unde 108 ?) reprezintăputerea consumată de sarcină, nu cea disipată de tranzistor !Tranzistorul disipă aproximativ (15 V - 12 V) x 8,64 A = 25,92 W.Asta în cazul în care am înţeles corect literatura de până acum,transpusă într-o relaţie matematică. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Mai 8, 2013 Autor Partajează Postat Mai 8, 2013 am gresit la scris, tensiunea in gol este de 13v si in sarcina de 12,5x8,64-108w,daca bormasina i-a atat din tranzistor nu asta este puterea pe care el i-o da?ii dau in colector 20v si 4A si emit din el 12,5v si 8Ain loc de zener am folosit lm-ulC1 are val de 4400uf63v aparatul este pus intre emiter si bormasina la consumul de 8si ceva A,si intre + la condesator si punte si colector am 4A consum Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 8, 2013 Partajează Postat Mai 8, 2013 Cred ca iarasi avem de-a face cu masuratori serioaseDar hai sa vedem:Ce valoare are C1?Aparatul de masura e pus intre punte si C1 sau intre C1 si trz?Oricum subiectul se indreapta spre sectiunea incepatorilor.Si explicatia mea in legatura cu 'puterea' si puterea tranzistorului:Puterea tranzistorului inseamna cat poate el dispa (transforma in caldura). Si nu are nici o legatura cu ce e la 'iesirea' lui, fie ca e vorba de o sursa sau de un amplificator! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum