Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte acustice 3 cai cu eminece delta 15 lfa full range.


corneillus

Postări Recomandate

dupa cum s-a inceput discutia in topicul de aici viewtopic.php?f=4&t=145504&p=1288474#p1288474 dar care titlul initial nu are legatura cu cea ce s-a discutat la final, m-am gandit ca ar fi bine sa fac un topic nou.

detin 2 perechi de difuzoare EMINENCE DELTA 15LFA DE BASS http://www.eminence.com/pdf/Delta_15LFA.pdf si SELENIUM D220TI http://ebookbrowse.com/selenium-d220ti- ... -d69888869

Dupa o discutie avuta in alt topic cu d-l victor, mi-a recomandar varianta pe 3 cai si as vrea sa o pun in practica.

incinta va fi full-range, bass-reflex, pe 3 cai si as vrea sa aiba forma trapezoidala, deoarece am facut unele dreptunghice si am constatat ca asezate pe stativ nu prea dau bine.

inainte de a ma lua de acest proiect am rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarele aspecte:

1. recomandati-mi un difuzor de medii la un raport calitate-pret bun.

2. recomandati-mi o goarna pentru selenium d220ti la un raport calitate/pret bun.

3.porturile de bass care vor fi in nr de 2, cam ce diametru trebuie sa aiba (lungimea o sa o stabilim la final, dupa ce fac incintele sa vad ce volum util imi ramane, atunci cand o sa fac si acordajul), deoarece la celelalte am avut niste porturi si am constatat ca sunt cam subtiri pentru volumul de aer dislocat si a trebuit sa fac alte porturi de diametru mai mare dar care mi-a dat de furca deoarece nu prea mai ini permitea spatiul.

o sa citez discutiile avute in legatura cu acest subiect din topicul celalalt mai jos.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • corneillus

    6

  • hpavictor

    2

  • [i_unit]

    1

Top autori în acest subiect

Aici ai o varianta clasica de incinta acustica pe 3 cai proiect realizat de Nexus :

 

Posted Image

 

Desigur ca poti alege orice proiect doresti , folosind diferite tipuri difuzoare pentru redarea frecventelor medii : de 6" ( 6,5" ) , 8" sau chiar 10" .

Daca te hotarasti , va trebui sa deschizi un nou subiect pe aceasta tema .

Aici ai recomandarile firmei Celestion pentru un filtru destinat unei incinta Pro pe trei cai , poate fi o buna baza de plecare pentru realizarea proiectului necesar scopului tau .

 

Posted Image

 

Posted Image

Link spre comentariu

Daca consideri ca va trebui sa recalculezi valorile componentelor filtrului pentru rezultate audio cat mai bune , aici ai partea matematica ( :) ) necesara pentru optimizarea filtrului trece banda ce va filtra semnalul aplicat difuzorului destinat redarii frecventelor medii .

 

 

Posted Image

 

Pentru sprijin si realizarea practica a filtrelor recomand sa iei legatura cu CBI , Sharky sau Shambala pe mesaj privat .

Personal nu pot oferi recomandari in acest sens decat despre Shambala cu care am colaborat acum cativa ani , iar rezultatele au fost foarte bune .

Dar si Sharky sau CBI au obtinut rezultate foarte bune !

Alegerea ramane sa o faci singur...

Link spre comentariu

parerea mea sincera este ca nu se pot obtine rezultate f bune la mai mult de 2 cai(si aici e discutabil de la caz la caz) fara nici un fel masuratori sau baza de plecare de incredere din alte locuri ale componentelor detinutedoar cu o experienta practica mare ,o ureche buna si multe piese se poate obtine ceva acceptabil acustic,dar care inca mai se poate imbunatati.Insa asta implica rabdare si timp fara restrictii,nu e pt totide aceea eu unul ma feresc sa fac recomandari de scheme din burta ,mai ales in domeniul sonorizarilor unde spl-ul folosit este altul,la fel si componentele si riscul de a iesi tipatori este pe jumatate garantatbineinteles,depinde si cine evalueaza,asta ar fi singura scapare a multora.Nici fraza celebra "a mai lucrat cu ele inainte,le cunoaste" nu este valabila,fiind specifica doar bisnitzarilor care vor sa vanda ceva si mai vedem apoi,poate nu se prinde.Fiecare implementare este particularaacum,daca ne luam dupa datele producatorilor,boxele lui ar merge si fara medie,cu o taiere la 2300-2500hz d220 alaturi de un wofer de putere medie nu se stramba.Insa imbinarea celor doua caracteristici necesita un filtru atipic cu siguranta,care nu se poate obtine din calcule,nefiind loc nici de manevre.Sunt sigur ca i-am mai pus in vedere acest lucru cu ceva timp in urma inainte sa se apuce de ele.Dar daca totusi vrea sa incerce si 3 cai,eu as zice medie de 6'' pt taiere >3000hz

Link spre comentariu

Evident ca fara determinarea prin masuratori acustice a caracteristicilor reale ale difuzoarelor ce vor fi folosite la noul proiect nu se pot obtine rezultate bune , nici macar acceptabile . Filtrul de separare va fi construit doar in functie de aceste caracteristici .Din pacate , difuzorul de joase pe care il detine nu poate functiona bine peste 800 - 900 Hz , deoarece este un difuzor cu aplicatie tipica de bas ( 15" ) iar fenomenul de breakup se va manifesta din plin peste aceaste frecvente . Trebuie masurata caracteristica amplitudine frecventa si la ansamblul horn+driver pentru ca exista variatii foarte mai ale liniaritatii , in functie de horn...Concluzia ?Va fi obligat sa foloseasca 3 cai pentru a obtine rezultatele asteptate . Da , se complica filtrul , dar si rezultatele vor fi pe masura !

Link spre comentariu

dupa cum s-a inceput discutia ...

1. recomandati-mi un difuzor de medii la un raport calitate-pret bun.

2. recomandati-mi o goarna pentru selenium d220ti la un raport calitate/pret bun.

...

1.

Trebuie sa uiti de raportul calitate-pret bun !

Acel indicator al eficientei economice este valabil doar la naivi , prosti si retarzi , atunci cand un negustor smecher doreste sa-l arda pe fraier habarnist dornic sa cumpere " niste " difuzoare .

Degeaba cumperi un difuzor , cel mai ieftin de pe planeta , daca rezultatul acustic iti va compromite restul investitiei ca timp si bani !

Oricum partea care o reda un difuzor de frecvente medii este esentiala pentru ca exact in acest spectru audio urechea umana are sensibilitatea cea mai mare...inteligibilitatea si naturaletea vocii redate este critica pentru o redare audio de calitate , asa ca aici nu poate fi vorba sub nicio forma de compromis !

Probabil ca va conta doar marca si tipul de difuzor pe care il poti procura , deoarece majoritatea difuzoarelor au cam acelasi pret .

 

Probabil ca ai de ales intre urmatoarele modele , deoarece se pot procura destul de usor in Romania :

 

http://profesional.beyma.com/pdf/6MI100E.pdf

 

http://www.fane-acoustics.com/prod_details.aspx?pid=210

 

http://www.eminence.com/speakers/speake ... l=Alpha_6A

 

Difuzoarele sunt enumerate sunt in ordinea preferintelor mele , le-am folosit pe toate in diverse proiecte ...

Desigur ca mai sunt destule optiuni , ramane sa-ti faci o singur o parere .

Aici mai este de discutat , deoarece conteaza ce alte variante propun restul userilor .

 

 

2.

http://www.rcf.it/en_US/products/precis ... orns/hf101

 

http://www.paudiothailand.com/pdf/products/PH-180.pdf

 

http://profesional.beyma.com/ingles/pdf/TD194.pdf

 

Hornurile sunt in ordinea preferintelor mele ( le-am probat pe toate ) , ramane ca tu sa decizi , in functie de bugetul alocat .

Link spre comentariu

Scuze pentru ca il citez pe @noobsound , un user pe alt forum http://www.pa-forum.ro/viewtopic.php?p=37603#p37603 .

Este de retinut ca fiind foarte actuala conceptia sa despre fenomenul DIY in Romania :

 

" Inainte sa ascultati parerile unui MESTER care lauda sau denigreaza un produs va sfatuiesc sa va interesati de un singur aspect!: EXPERIENTA INDIVIDULUI IN DOMENIU !

Exista personaje care au laudat tot felul de basi ... " suna incredibil, bla bla" daca citim in profunzime topicul sau forumul aflam ca MESTERUL se afla la prima constructie DIY, a testat basul pe un amplificator nepotrivit, PROCESAREA LUI a constat in taierea mediilor si inaltelor de pe mixer.

Acum va intreb eu pe voi... ce relevanta are descrierea facuta de un astfel de TAMPLAR CITITOR DE FORUMURI ? Este valabil si in cazul amplificatoarelor... daca te-ai folosit de un T.amp timp de 2 ani si nu ti-a crepat la majoratele pe care le faci 1 data la 2 saptamani nu inseamna ca este un amplificator excelent care nu te lasa la greu.

 

Tham, Floci , MTH , CUBO, ciclops si alte minuni nu sunt designuri revolutionare. Instrumentele muzicale s-au bazat pe incinte si hornuri inainte sa se fii inventat curentul electric. Exista un oarecare motiv pentru care aceste incinte nu sunt folosite pe scara larga in productia de boxe, doar nu credeti ca inginerii marilor companii sunt mai prosti decat noi sau sunt nestiurori pentru ca nu citesc forumuri si deaia nu scot pe piata astfel de basi de 12" care echivaleaza cu basi de 18" la jumate din dimensiune.

 

_________________

Dragostea mea pentru DIY si boxe traforate pe balcon e ca DIAREEA. Efectiv nu ma pot abtine."

 

 

 

 

 

 

Asa ca Dvoastra fiind in cunostiinta de cauza , puteti proceda cum doriti .

Va urez auditii placute si spor in constructii de calitate !

Link spre comentariu

*incintele vor fi pe 3 cai...*media va fi beyma 6mi100, am gasit la 45 euro /buc+tva.*hornul va fi p-audio ph-180 care am gasit-o la un pret decent zic eu.*incinta va fi din pal sau mdf... inca ma mai gandesc. preferam de 22 mm grosime, dar m-am interesat si mdf am gasit numai de 18 mm la pretul de 300 ron/foaie. palul nemelaminat de 18 e mult mai accesibil, si ar fi si gratis, ca mai cochetez cu mobila din pal nemelaminat in timpul liber si imi raman resturi... mai astept si alte pareri sau sugestii in aceasta privinta. cea ce ma intereseaza ar fi calitatea in primul rand. as putea si dubla palul. sa il fac de 36 mm grosime, ar fi mult mai rigida dar s-ar ingreuna foarte mult si nu cred ca ar fi o solutie de luat in calcul.*finisajul as vrea sa il fac cu warnex (tot la sugestia d-lui victor din topicul vechi) dar trebuie sa ma mai documentez ca nu am nici sculele necesare nici experienta in domeniul vopsitoriei.d-l victor m-a convins sa refac proiectul pe 3 cai, asa ca ii voi urma intocmai sfaturile. la final tot el va primi laudele sau reprosurile... :da

Link spre comentariu

Te complici cu mdf de 22mm sau cu pal dublat in 36mm. E o boxa limitata in bas, nu ai de ce sa folosesti mai mult decat mdf de max 18mm, plywood sau chiar si un pal de 16mm mai dens (din acela presat mai bine, unde nu-i chiar asa de usor de intrat floarea holtzsurubului).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări