Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema amplificator

Postări Recomandate

Sunt useri care-ti pot proiecta cablajul la cerere.

Este hexamp din Elektor si s-a publicat cu tot cu cablaj. Cablajul original e conceput a.î. se potrivesc atât finali în capsula TO220 cât si cei în capsula TO3P sau asemanatoare (IRFP240/9240 sau IGBT). Nu are nevoie de alimentare separata pt partea de intrare (nu se cîstiga nimic cu o alimentare separata la o tensiune mai mare, etajul de iesire având amplficarea în tensiune 3,2x).
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu am apreciat niciodată acest amplificator...Performanțele , ca la orice amplificator cu finali MOS depind in primul rand de finali . La posibilitatile constructorilor din România , schema aia este un gunoi .Reamintiti-va de esecurile celor care se apuca de " superamplificatorul " AV400 :) !Fără finali imperechiati nu va funcționa prea bine...Ca sa poți imperechea doua amarate de perechi IRFP îți trebuie 2000 de bucati ...

Link spre comentariu

...numai ca omul nu vrea cel mai bun tranzistor din lume, cel mai bun proiect ever, omul vrea o indrumare la obiect, rapida si nu trebuie sa-i facem capul calendar cu SOA si alti parametri de genul asta.Pt puterea maxima pe care ar putea-o obtine la o calitate respectabila prima varianta e suficienta.Pana la urma si banii conteaza, iar la un proiect complet costurile sunt serioase.

Nu prea scoti 100w in 8 ohmi cu 1 pereche de 2sa1943/2sc5200 (mai ales cu cei actuali care in mod sigur nu sunt ca versiunea mai veche - negru si verde) ce sa mai zicem de boxele care coboara sub impeanta pana in 4 ohmi sau chiar mai jos.In opinia mea MJL 1302/3281 ramane cea mai buna alegere ca pret-calitate pt cine vrea sa faca un amplificator audio serios / foarte serios de 100 8 ohmi, si care sa se descurce si cu sarcini de 4 ohmi.Au toleranta acceptabila intre ele si sunt usor de gasit, @DjLeco ai are mai mereu la vanzare.
Link spre comentariu

Parerea mea este ca nici cu 2SC/SA si nici cu MJL-urile(o singura pereche) alea nu prea poti scoate un 100W pur.Cauza? - In principal trafo-ul folosit+limitarile aduse de schema etc.....Acum depinde si la ce vrea sa foloseasca @matrix4you ampul: paranghelii sau aplicatii domestice......

Link spre comentariu

va multumesc pentru promptitudine in raspunsurica o concluzia a ceea ce am citit mai sus , cred ca voi face un amplificator pe integrat pentru ca nu implica atat de multa bataie de cap ( imperecheri de finali , izolari pe radiator , etc )la transformatorul meu nu stiu care este infasurare este mai de forta , pentru ca toate iesirile mi se par la fel. atasez o poza cu trafo:post-72485-139829622999_thumb.jpgstatia finala o voi folosi in general pentru uz propriu prin casa + terasa , dar e bine sa ai de unde trahe cativa vati in plus la nevoie

Link spre comentariu

am studiat putin si "faimosul" TDA 7294 sau 7394 si vad ca au distorsiuni de 10% la o putere de 100W pe 4 Ohmam uitat de precizez ca nu am probleme pe partea de proiectare / realizare cablaje , doar ca nu ma pricep la calcule de putere si simulatoare

Link spre comentariu

, dar e bine sa ai de unde trahe cativa vati in plus la nevoie

Atunci fa o schema pe tranzistori,nu te mai cacai sa cauti integrate "exotice" de la care oricum nu o sa ai mari performante.Nu vad de ce nu iti place schema postata mai sus...si nu cred ca tda....suna mai bine ca schema aia,oricat de prost ai imperechea finalii...Am si proiectat un cablaj la schema aia,pentru ca as vrea sa fac un montaj de curios,sa vad cum se comporta cu renumita pereche ifrp240/9240.
Link spre comentariu
Vizitator prutus

Pana nu afla care-s infasurarile de putere totul este inutil.Da jos izolatia de pe traf ca nu e mare branza.Intr-o ora o pui la loc.Mergi pe integrate, nu mai pierde vremea.Dupa ce te saturi de plusul de putere a unui 7293 poti sa faci ce vrei...Mai mult iti ia sa construiesti alimentarea, filtrajul,decuplarile, mufaraia carcasa si potentiometrele(nu mai pomenesc nimic de eq si vu-metru).E o ispita mare sa incepi ceva maret, dar 2 tda-uri (ori lm-uri daca vrei bipoari)sunt modalitatea cea mai buna de a testa ca restul sunt bune.Cand o sa faci totul si o sa constati ca nu auzi zgomote in difuzoare, iar cu volumul la jumate totul suna bine o sa te poti gandi in liniste la upgrade-uri.Deocamdata nici nu stii daca traf-ul tau poate alimenta un amplificator de macar 60w nu 100 si chiar in anul 2013 si al puterilor de mii de watti putini realizeaza ce inseamna2x 100w reali pe niste boxe de calitate.

Link spre comentariu

metrix dati-mi un PM cu o adresa de email unde sa va trimit desenul cablajului original Elektor. Daca nu va place cum suna cu MOSFET-uri, îi puteti oricând înlocui cu bipolari (simpli sau Darlington). Cu mici modificari ale unor rezistoare. Ar fi bine ca în serie cu sigurantele din sursele finalilor sa introduceti rezistoare de ca 0,2 ohmi.Traful nu trebuie desfacut. Masurati rezistentele înfasurarilor secundare cu un ohmmetru de precizie. Pe urma bobinati un secundar suplimentar de cîteva zeci de spire (cât mai multe posibil, diametrul conductorului nu conteaza) si-i masurati tensiunea de iesire tot cu un aparat mai rasarit (exclus DT380). Calculati nr. de spire/volt si nr. de spire pt. fiecare secundar. Masurati lungimea unei spire, estimati lungimea unei spire medii si cu un pic de matematica elementara deduceti diametrul "sârmelor" secundare. Pentru verificarea calculelor puteti determina si diametrul conductorului secundarului suplimentar bobinat de Dvs.

Link spre comentariu

Io văd din poză că sîrmele ce ies din trafo sînt destul de rigide, nu cumva e chiar sîrma bobinajelor?Ptr a afla care e mai groasă folosind ohmmetrul, e logic că bobinajul cu rez cea mai mică, raportat la tensiunea pe care o scoate e cel de putere. Nu trebuie desfăcut nimic. Aş paria pe secundarul de 2x28Vca. Redresat şi filtrat ies maxim +/-40V, suficient ptr un amplif de 2x70W reali, conform şi cu puterea trafo. Ptr distorsiuni mai mici, aş merge pe sarcină de 8 Ohmi.

Link spre comentariu

am mai facut cateva cercetari si cred ca o sa incerc varianta cu STK086 . Cica la o tensiune de +/- 42V se pot scoate 70W / 8Ohm cu distorsiuni de 0.2%pretul este mai mult decat accesibil , aproximativ 15lei / bucam gasit si o schema:post-72485-139829623622_thumb.gifTot de la STK imi mai face cu ochiul si STK442-130. merg pe varianta ca daca nu voi fi multumit de partea finala , se poate inlocui modulul final.ce parere aveti ?partea de VU-metru o voi face cu LM3915 , iar egalizatorul va fi ceva simplu: bas , medii , inalte , balans

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări